Frigiderul ne poate ucide? Cum ne putem feri de bacteriile din frigider care par a fi periculoase pentru sanatatea noastra.
Desi frigiderul pare a fi locul unde ne-am putea pastra alimentele proaspete, acesta poate fi de fapt locul in care bacteriile periculoase pentru sanatatea noastra se pot ascunde.
Conform unui nou studiu realizat de Agentia de Standarde Alimentare, un milion de britanici sunt diagnosticati cu boli cauzate de infectiile alimentare. 20 de mii dintre acestia sunt internati in spital si 500 de mii de persoane decedeaza din cauza alterarii mancarurilor din frigider, informeaza Daily Mail.
” Marea majoritatea a infectiilor alimentare se produc din cauza mancarurilor realizate incorect sau de la produsele alimentare expirate si depozitate langa alimentele proaspete” ne declara profesorul Tom Humphrey de la Institutul de Infectii si Sanatate Globala al Universitatii din Liverpool.
In frigider se pot afla mai mult de 750 de bacterii decat nivelul care este considerat sigur si steril, printre care si samonela, E. coli si listeria.
Specialistii in acest studiu au elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care sa ii fereasca pe acestia de eventualele boli cauzate de bacteriile numeroase si periculoase din frigider.
- Carnea nu trebuie pusa pe rafturile de sus ale frigiderelor, deoarece otravirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din diferite alimente
“Una dintre cauzele majore ale otravirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatala, campilobacteria, care este asezat intr-un raft superior, langa o salata. In timp ce puiul este gatit, iar bacteria este eliminata prin acest lucru, salata este consumata cruda”, a declarat profesorul Humphrey.
- Diferitele tipuri de branza ar trebui asezate separat de alte alimente din frigider, la fel si macroul afumat si pateul.
Profesorul Humphrey ii sfatuieste pe oameni sa pastreze branza in cutii pentru ca listeria din aceasta sa nu intre în contact cu alte produse din frigider.
Profesorul Humphrey considera ca frigiderele pline trebuiesc curatate si desinfectate la fiecare sfarsit de saptamana.
- Legumele trebuiesc spalate inainte de a le pune in compartimentul dedicat legumelor
- Orezul, cerealele si condimentele contin o bacterie responsabila pentru doua din cinci cazuri de intoxicatie alimentara, care provoaca greata, stări de coma si diaree. Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile în frigider.
- Desi poate avea aspect si miros plscut, msncarea procesata poate fi periculoasa pentru organism daca este consumata la mai mult de trei zile de la desigilare.
- Alimentele crude pot face mucegai, iar acesta nu se distruge prin gatire. Aruncaţi orice fructe, legume sau produse lactate daca prezinta urme de mucegai.
[ad#articol]