Cancerul la san triplu negativ

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cancerul la san triplu negativ

 

Un nou studiu arata cele sase tipuri distincte de cancer la san triplu negativ care raspund total diferit la chimioterapie.

Cancerul la san triplu negativ, este una din formele cele mai agresive de cancer la san care poate pune in pericol viata femeilor. Fiind agresiv, este foarte putin receptiv la terapiile standard, rata mortalitatii fiind mult mai mare decat in cazul altor tipuri de cancer.Cancerul mamar triplu negativ reprezintă 12-17% din totalul formelor de cancer.

In acest studiu, sase subtipuri distincte de cancer, au fost recunoscute de catre oamenii de stiinta de la Centrul  de Cancer Vanderbilt-Ingram. Caracteristicile moleculare ale acestor sase subtipuri de cancer la san au fost descrise de catre directorul Centrului ,Jennifer Pietenpol, Ph.D si colegii sai in jurnalul de investigatii ale Centrului. Dupa raportul din acest jurnal, raspunsul la tratarea cancerului si anume la  chimioterapie a acestor sase subtipuri de cancer la san a fost evaluat atat pe celulele de cultura cat si pe animale.

Dr. J. Pietenopol spune: “ Este o problema de sanatate destul de semnificativa, aratand ca 11% din caucaziene, 17% din hispanice si 25 % din afro-americane au acest tip de cancer la san“.

[ad#articol]

Chimoterapia in fazele incipiente ale bolii, da randament la unele paciente, insa tumoarea recidiveaza dupa o anumita perioada de timp.Cele mai folosite metode de tratament chimioterapic sunt docetaxel, paclitaxel, ixabepilon, cisplatin, carboplatin, antracicline, gemcitabină. ciclofosfamidă, metotrexat și fluorouracil. La acestea se mai adaugă agenți antiangiogenetici precum bevacizumab

Termenul de cancer la san triplu negativ este, spune Dr. Pietenopol ” doar o definitie a ceea ce cancerul NU este”.

Cele sase subtipuri distincte identificate de către cercetatori au fost – doua tipuri “mezenhimale”  (M şi MSL) controlate de gene asociate cu diferentierea celulelor si cailor  factorului de crestere; doua tipuri de “bazale-ca” (BL1 şi BL2) legate de ciclul celular şi ADN-ul daune răspuns gene; un grup de “imunomodulatoare” (IM), controlate de genele sistemului imunitar; şi un subgrup “luminal” (LAR) condus de semnalizarea hormonului de sex “masculin” (androgeni).

Factori de risc

  • consumul de contraceptive orale
  • femei tinere, menarhă la vârstă mică
  • obezitate în perioada fertilă
  • durată scăzută a alăptării
  • femei care au născut recent, multiparitate
  • mutații genetice BRCA1

 

 

Etichete populare:

chimioterpiaterapie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.