Problemele legate de vene nu reprezinta o raritate: aproximativ 60% dintre romani sufera de varice. Daca la majoritatea persoanelor afectate varicele sunt doar o problema estetica, in 15% din cazuri se recomanda totusi tratament medical. Varicele pot antrena tulburari masive ale vascularizarii, care se complica pana la nivel de ulceratii ale picioarelor
Ce sunt varicele?
Varicele reprezinta vene dilatate, deseori serpuitoare, care apar in mod preponderent la picioare. Deoarece venele picioarelor trebuie sa transporte sangele la inima in pofida fortei gravitationale, este necesara existenta unui sistem “cu ventil” care sa impiedice sangele sa recada in picioare. Din acest motiv, venele sunt inzestrate cu niste clapete care se deschid intr-o singura directie.
Dar daca venele sunt dilatate, clapetele nu se mai inchid in mod satisfacator, iar transportul catre in sus al sangelui este perturbat. Consecinta acestui fapt o constituie tulburarile de vascularizare la nivelul picioarelor, care in mod frecvent dobandesc un caracter inflamator.
Din cauza impedimentului, sangele curge mai lent, venele superficiale se pot inflama (tromboflebita) sau este posibila aparitia cheagurilor de sange (tromboza).
Deosebit de periculoase sunt inchiderile complete ale venelor de profunzime (flebotromboza). Astfel, apar perturbari serioase de vascularizare a picioarelor: chiar si ranile minore nu se mai pot vindeca si se formeaza ulceratii. Varicele sunt favorizate de o debilitate congenitala a tesutului conjunctiv. Urmatoarele motive sunt reprezentate de lipsa de miscare si de activitatea desfasurata preponderent in picioare sau in pozitia sezand.
Cum recunoastem varicele?
Daca va examinati picioarele, va dati seama dumneavoastra insiva daca aveti sau nu varice.
[ad#articol]
Exista numeroase persoane care sufera de faza anterioara a varicelor, de cuperoza. Cu ajutorul sonografiei Doppler, medicul isi poate da seama daca si venele din profunzime ale picioarelor sunt afectate. In cazul unoe vene foarte slabe, picioarele se inflameaza, apar eczeme cu senzatie de mancarime, care degenereaza, in cel mai rau caz, in ceea ce se numeste “picior deschis”.
Ce poate face medicina alopata?
In functie de gravitatea varicozei, exista diferite metode de tratament.
- Ciorapi care exercita compresie asupra venelor, prin presiune din exterior. Diametrul venelor se ingusteaza si sangele poate fi transportat mai usor in sus.
- Medicamentele care intaresc venele, ajuta impotriva inflamatiei picioarelor, a senzatiei de greutate in picioare si a eczemelor.
- In caz de scleroza a venelor, medicul va injecta o substanta in varice, care va excita peretii inferiori si va determina inchiderea vaselor de sange afectate. Din pacate, dupa o vreme varicele reapar.
- Un procedeu de data recenta, mai putin invaziv, consta in introducerea, sub anestezie locala, a unei fibre laser in vena afectata de scleroza.
- Procedeul numit “Stripping” permite extragerea din corp, sub anestezie generala, a venelor afectate. O alternativa a acestei metode consta in sectionarea venei afectate de varice, la nivelul de intrare a acesteia in sistemul venos de profunzime, sub anestezie locala.
Un mod de viata sanatos
Pentru persoanele care au tendinta de formare a varicozelor, sau sunt deja afectati de acestea, este valabila “Regula S-L a lui Faust”: S care vine de la “a sta ( in picioare, sau asezat) este rau”, iar L, de la “este laudabil (sa mergi la pas si sa stai culcat).
Miscarea este, si in cazul acesta, ca si in toate maladiile cardiace si circulatorii, importanta si folositoare. Oamenii care desfasoara activitati stand in picioare sau in pozitia sezand, trebuie sa se plimbe cu regularitate sau sa stea cu picioarele in sus. Se recomanda si purtarea ciorapilor speciali cu compresie, mai ales in cazul unor deplasari prelungite cu autoturismul sau cu avionul.
Pentru stimularea pompei venoase, este util un exercitiu simplu, supranumit “ridicarea peroneului”, care consta in ridicarea alternativa pe varfuri si pe calcaie, astfel stimulandu-se transportul sangelui la inima.
Nu se recomanda frecventarea asidua a saunei, ci mai degraba baile alternative calde-reci care antreneaza vasele de sange.
Terapii alternative
Din punct de vedere cosmetic, tratamentul varicelor este dificil si nepromitator. Numai terapia cu lipitori poate aduce o ameliorare vizibila. Senzatiile neplacute, de genul arsurilor si greutatii in picioare, se pot ameliora totusi cu ajutorul metodelor medicinii naturiste. De asemenea, acestea va permit si o profilaxie a varicelor.
Exista o serie de plante medicinale cu influenta pozitiva asupra sistemului venos.
Printre acestea se numara Aesculus hippocastanum (castana calului), lastarul de vita de vie si radacina soarecelui. Toate cele trei plante intaresc venele si impiedica inflamarea picioarelor. Puteti cumpara de la farmacia naturista, preparate standard, dozate cu precizie.
O planta importanta pentru intarirea tesutului conjunctiv este coada calului. Ea contine din abundenta acid silicic si poate fi intrebuintata in profilaxia varicelor.
Pentru uz extern, se poate folosi pe langa castana calului si planta denumita Hamamelis. In farmacii se gasesc alifii si geluri la baza carora se afla aceste plante.
In cazul unui “picior deschis”, se recomanda baile de coaja de stejar si coada calului.
In acest scop, fierbeti 100 pana la 300 g coaja de stejar si 50 g de coada calului, timp de circa 30 de minute, in 0,5 l de apa. Turnati amestecul fiert in apa calda. Baia nu va depasi ca durata 10 minute.
In prezent, folosirea alifiilor in tratamentul “piciorului deschis” este recomandata cu mari rezerve. Cel mult marginea ulceratiilor poate fi unsa cu alifie. In schimb, actualmente se folosesc din ce in ce mai mult compresele.
Pentru o compresa cu varza, luati frunze de varza alba, care au fost tinute la rece, indepartati nervurile mai mari si zdrobiti frunzele cu facaletul pentru intins aluatul, astfel incat sa iasa sucul.
Pentru a nu se pierde sucul din frunze, se va folosi o tavita. Dupa ce le-ati zdrobit bine, fixati-le pe ulceratii cu o fasa si lasati-le acolo cel mult 12 ore.
Terapia nutritionala
Pentru persoanele cu tesut conjunctiv slab, o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete are o deosebita importanta. Albumina animala si glucidele sunt mai putin indicate. Este necesar sa consumati o cantitate indestulatoare de lichide, cel putin 2 l zilnic.
Terapii fizice
Pentru ca venele sa fie mentinute cat mai elastice posibil, este util antrenamentul regulat al acestora. Dusurile alternative contribuie la dilatarea si contractia vaselor de sange. Daca suferiti de varice, este bine sa exitati sauna si baile fierbinti.
Terapii de stimulare si regularizare
Terapia cu lipitori
Tratamentul natural de baza pentru varice este domeniul de specialitate al terapiei cu lipitori. Dupa cateva sedinte, simtiti deja o ameliorare a simptomelor. In acest scop, se depun 3 pana la 5 lipitori in zona din vecinatatea varicelor. Daca nu suportati aceste vietati, atunci se poate practica lasarea de sange, prin deschiderea venei, la o sedinta prelevandu-se circa 100 pana la 150 ml de sange din piciorul afectat. In acest mod se imbunatateste fluiditatea sangelui.
Este bine sa se acorde preferinta terapiei cu lipitori, deoarece o buna parte din efectul vindecator al tratamentului se datoreaza substantelor active continute in saliva lipitorilor.