Tratamente pentru artroza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Tratamente pentru artroza

O boala cu adevarat raspandita, artroza (arthrosis deformans) afecteaza un numar foarte mare de persooane in varsta. Uzura si distrugerea cartilajelor, mai ales a celor de la articulatiile soldului, ale genunchilor si ale picioarelor, poate provoca dureri puternice afectand serios calitatea vietii si sanatatea. Fiind vorba de procese ireversibile, tratamentele medicale naturale nu le pot inlatura, dar pot contribui la reducerea riscului de agravare si la pastrarea mobilitatii.

Ce este artroza?

Pentru ca articulatiile trebuie sa efectueze o viata intreaga aceleasi miscari, ele se uzeaza, consumand si stratul de cartilaj. Aceste probleme pot aparea si la oamenii mai tineri, indeosebi din cauza suprasolicitarii unei articulatii. De exemplu, in cazul sportului de performanta, poate interveni o uzura timpurie a cartilajului, prin care , este serios avariata, iar miscarile devin dureroase. Cand cartilajul este uzat, capetele de os se freaca unele de altele, neprotejate fiind, ceea ce duce la inflamatii dar si la o comprimare si o deformare a oaselor. Cel mai des afectate sunt coloana vertebrala, precum si articulatiile mainilor, picioarelor, soldului sau ale genunchiului. Deseori, supraponderabilitatea, sedentarismul sau miscarile bruste si gresite imprima solicitari inutile aplicate articulatiilor. Si deformarile de schelet, precum picioarele in O sau in X pot favoriza aparitia artrozei.

Cum recunoastem o artroza?

Simtiti durere daca, dupa o perioada de odihna indelungata, solicitati sau miscati o articulatie? Aveti dureri in articulatiile de la genunchi cand urcati scarile? Acestea pot fi primele semne ale unei artroze. In stadiu avansat, articulatiile in cauza, provoaca durere la fiecare miscare, iar mai tarziu chiar si in momentele de odihna. In plus, in caz de solicitare produsa de frecarea oaselor, pot aparea manifestari sonore (trosnet). Cu ajutorul radiografiilor, medicul ortopedul poate constata cat de avansata este artroza.

[ad#articol]

Ce poate face medicina alopata?

Medicina stiintifica dispune de o serie intreaga de masuri, care pot fi aplicate in functie de gradul de severitate.

  • Analgezicele pot calma durerile puternice ale articulatiilor
  • Cortizonul injectat in articulatie opreste inflamatia, efectul insa dispare dupa aproximativ trei luni
  • Pentru protejarea cartilajului, se injecteaza acid hialuronic, componenta principala a lichidului sinoval, in articulatie respectiva.
  • In cazul unor dureri insuportabile, exista posibilitatea ca printr-o operatie sa se introduca in articulatia in cauza o endoproteza (de cele mai multe ori la sold sau la genunchi). Durata de viata a articulatiei artificiale fiind limitata la aproximativ 15 ani
  • Rareori se recurge la transplantarea de cartilaj propriu din structurile anatomice vecine, pe suprafata articulatiei afectate (auto-artroplastie)

Un stil de viata sanatos

Daca ati pus cateva kilograme in plus, ar trebui sa luati in calcul acest lucru, caci supraponderabilitatea solicita suplimentar articulatiile.

Din cauza durerilor, multi pacienti evita orice miscare inutila. Nu va recomnadam sa faceti asta! Miscarea determina o mai buna alimentare a cartilajului cu lichid sinovial si substante nutritive. Foarte potrivite sunt tipurile de sport care nu solicita foarte mult incheieturile, ca inotul sau mersul pe bicicleta.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.