Tiroida are forma unui fluture si se situeaza sub laringe, in fata traheei. Este o glanda importanta. Aici se formeaza hormonii cu continut de iod denumiti tiroxina si tri-iod-tironina. O carenta a acestor doi hormoni provoaca, inca de la varsta copilariei, tulburari de crestere. In schimb, o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni accelereaza procesele metabolice din intregul corp.
Hipotiroidismul sau mixedemul consta in deficienta hormonilor tiroidieni. Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ai caror rol printre altele, este de a controla felul in care organismul consuma energia. Deficitul hormonilor tiroidieni afecteaza toate sistemele organismului.
Hipotiroidismul apare cel mai frecvent la femeile peste 40 de ani si este mostenit din familie.
Care sunt cauzele?
Una dintre cele mai frecvente cauze este tiroidita. Cea mai raspandita forma de tiroidita care provoaca hipotiroidism, este o boala autoimuna cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto, in care corpul produce anticorpi care ataca tiroida, afectand-o permanent. Alte forme de tiroidita determina un hipotiroidism temporar sau permanent. Tiroidita apare la aproximativ 10% dintre femei, imediat dupa ce au nascut, dar este o afectiune temporara.
Tratamentul pentru o tiroida hiperactiva, precum operatia si iodul radioactiv, poate duce la o hipotiroidie permanenta. Acest tratament distruge practic, o parte din glanda, iar partea ramasa nu produce suficienti hormoni, necesari pentru functionarea optima a organismului.
Aportul insuficient de iod dietetic, care este esential pentru producerea de hormoni, poate cauza hipotiroidism, dar este o cauza destul de rara in tarile dezvoltate. In cazuri mai rare, hipotiroidismul este determinat de producerea in cantitati insuficiente a hormonului de stimulare tiroidiana (TSH), care stimuleaza tiroida sa produca hormoni. Productia scazuta de TSH este cauzata de unele tumori hipofizare.
Simptome hipotiroidism
Simptomele hipotiroidismului se dezvolta lent, in timp, de-a lungul a luni sau ani de zile. Simptomele si semnele pot include:
- par aspru si subtire;
- piele uscata;
- unghii friabile;
- tenta galbuie a tegumentelor;
- lentoarea in miscari;
- nervozitate, tulburari de somn;
- ochi iritati si vedere dubla (in boala Basedow)
- pielea rece;
- intoleranta la frig;
- senzatie de oboseala, slabiciune, toropeala, aspect adormit;
- afectarea memoriei, depresie sau dificultati de concentrare;
- constipatie;
- cicluri menstruale abundente sau neregulate;
Unii bolnavi de hipotiroidism dezvolta o umflatura la nivelul gatului din cauza cresterii in volum a tiroidei.
Tratament hipotiroidism
Va trebui sa faceti un test de sange pentru a masura nivelul hormonilor tiroidieni si pentru a verifica daca exista anticorpi care ataca tiroida.
Hipotiroidismul poate fi trata foarte usor, folosind medicamentele de substitutie cu hormoni tiroidieni. Cel mai eficient si stabil hormon de subtitutie tiroidian este sintetic. Dupa inceperea tratamentului, se revine regulat la control pentru monitorizarea dozelor de medicament. In majoritatea cazurilor, simptomele hipotiroidismului se amelioreaza in prima saptamana dupa initierea tratamentului. Toate simptomele, de obicei, dispar in cateva luni. Sugarii si copii cu hipotiroidism trebuie tratati. Persoanele in varsta sau oamenii care au probleme de sanatate raspund mai greu la tratament.
Un mod de viata sanatos
Faceti sport cu regularitate, pentru a va stabiliza metabolismul. Deosebit de benefice sunt drumetiile si inotul.
Remedii naturale
Pana la un anumit stadiu, functia tiroidiana poate fi influentata in mod eficient si netraumatic. Este valabil indeosebi pentru homeopatie clasica si pentru psihoterapie, dar numai in masura in care glanda tiroida este inca functionala.
Fitoterapia – un ceai din radacina de rodul pamantului, Kalmus, stimuleaza functia tiroidiana, mareste pofta de mancare si ajuta digestia. In mod asemanator actioneaza si frunzele de urzica si de papadie, absintul (frunze si panicule) sau vascul (suc din frunze si crengute, presat la rece). Extractul din radacina de taiga (Ginseng siberian) ajuta impotriva oboselii si apatiei.
Terapii fizice cum ar fi vizitele la sauna, cu mai multe pauze de racorire si relaxare, reduce crisparea corpului, stimuleaza digestia si vascularizarea. Dusurile Kneipp, baile alternative la maini si lapicioare, cu temperatura crecanda a apei, sunt si ele binefacatoare.