Testul Babes-Papanicolau

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Testul Babes-Papanicolau

 

Desi efectuarea regulata a testului Papanicolau permite depistarea precoce a unor eventuale forme usoare de cancer, iar tratarea lor corespunzatoare impiedica dezvoltarea cancerului, multe femei tind sa evite aceasta examinare, de teama rezultatelor.

Un test pentru depistarea cancerului de col uterin poate determina descoperirea maladiei in faze incipiente care este vindecabila in proportie de 100%.

Va recomandam deci sa renuntati la stanjeneala provocata de acest test si temerile legate de rezultatele acestuia.

Stiati ca?

  • Virusul Papiloma uman (HPV),creste riscul de aparitie a cancerului de col uterin
  • 95% dintre femeile cu cancer cervical sunt purtatoare ale virusului HPV.
  • De cele mai multe ori, virusul HPV este asimptomatic
  • Numarul mare de parteneri sexuali reprezinta un risc crescut de contactare HPV
  • Cancerul cervical se poate trata daca este indentificat la timp cu ajutorul testarilor regulate

Ce este testul Babes Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau denumit astfel dupa unul dintre medicii care au pus la punct aceasta tehnica de examinare ginecologica, consta in analiza unei probe de celule (frotiu), recoltate-cu ajutorul unei spatule sau periute-de pe suprafata colului uterin si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau canceroase si pre-canceroasedin cervix. Testul are o acuratete de 95% in detectarea modificarilor celulare anormale, care daca nu sunt tratate se pot transforma in celule canceroase.

Asigurati-va cand mergeti la medic pentru realizarea acestui test, ca nu sunteti la menstruatie si ca nu ati avut raporturi sexuale in ultimele 24 de ore de dinaintea examinarii, deoarece sangele si sperma denatureaza rezultatele testului.

[ad#articol]

Ce este cervixul?

Cervixul reprezinta aceea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in coloane, portiunea vaginala a cervixului prezentand epiteliu scuamos. Zona de demarcatie dintre cele doua tipuri de epitelii-joctiunea scuamo-columnara este predispusa la modificari maligne.

Cine trebuie sa efectueze acest test?

Acest test trebuie facut 1 data pe an de femeile care si-au inceput viata sexuala si 1 data la 3 ani dupa varsta de 65 de ani.Testul este foarte important pentru femeile care au virusul HPV.Un asemenea test poate descoperi accidental si alte boli cu transmitere sexuala.

Rezultatele testului Babes-Papanicolau

Rezultatele testului sunt clasificatein trei categorii

PAP A: Rezultate negative– nu aveti de ce sa va temeti. Nu este necesar nici un tratament, urmatorul consult peste 1 an.

PAP B: Displazie usoara sau CIN 1- sunt przente celule modificate din cauza unor schimbari reactive,dar nu sunt indicii de modificari precanceroase. Necesita consult din 6 in 6 luni.

PAP C: Rezultat pozitiv la frotiu cervical evidentiaza existenta unor celule modificate anormal, posibil anticanceroase, care necesita examene mai amanuntite. Necesita colposcopie.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.