Sangerarile nazale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Sangerarile nazale

 

Sangerarile nazale frecvente ( epistaxis) se pot datora unei predispozitii naturale si sunt provocate de o hipersensibilitate a vaselor de sange din nas.

In functie de sursa sangerarii, epistaxisul este clasificat in epistaxis anterior si posterior.In majoritatea cazurilor hemoragia este anterioara, cu origine in septul nazal.

La aceasta se mai adauga numeroase cauze : ranire ( din cauza unei lovituri, pentru ca nasul este suflat cu prea multa putere sau din pricina scarpinatului), prezenta unui corp strain – frecvent la copiii mici care introduc jucarii sau alte obiecte intr-una din nari. Corpul strain trece neobservat cateva zile sau chiar saptamani. Apoi, se dezvolta o infectie si o inflamatie, provocand secretii dintr-o singura nara, insotite de puroi (culoare galben-verzuie) ,tulburari de coagulare a sangelui, mucoasa prea uscata (cum se intampla deseori dupa un guturai), puseuri de tensiune, stres, ori schimbarea brusca a vremii ( multe persoane sufera de sangerari nazale mai ales primavara sau la sfarsitul toamnei),  polipi nazali – aceasta varietate de tumora poate sangera dupa stergerea nasului, este insotita de o pierdere a simtului olfactiv, sinuzita si obstructie nazala.

[ad#articol]

Cancer nazal – asociaza secretii nazale, obstructie nazala, dureri ale dintilor, sinuzita si, in unele cazuri, modificari ale volumului ochilor, tulburari de vedere cat si o crestere in volum a ganglionilor invecinati. Hemoragia nazala nu este un semn semnificativ al cancerului nazal.

Sindromul Osler-Weber-Rendu (telangiectazie hemoragica ereditara). In acest caz, hemoragiile nazale multiple sunt rezultatul unor anevrisme arterio-venoase la nivelul mucoasei

Prevenire

  1. iarba-grasa este o planta care stimuleaza deosebit de bine coagularea sangelui. Puteti face din ea o infuzie sau salata.
  2. trebuie sa aveti grija ca mucoasa nazala sa nu se usuce; daca aerul ambiant este uscat si supraincalzit, puneti vase cu apa sau carpe ude pe calorifer

Auto-asistenta

  • Daca este vorba de o ruptura de vase in regiunea inferioara a nasului, strangeti-i varful cu degetul mare si cu indexul, timp de cateva minute, astfel, vasul se poate inchide
  • o punga cu gheata sau comprese reci, puse pe frunte sau pe tample au ca efect ingustarea vaselor
  • udati o bucata de tifon cu apa oxigenata (care are proprietatea de a mari capacitatea de coagulare a sangelui) si faceti un tampon pe care il bagati in nara respectiva
  • ceaiuri de plante care au proprietati astringente si maresc capacitatea de coagulare a sangelui: traista ciobanului, vasc, coada-soricelului, coada-calului
  • Incearca sa nu-ti sufli nasul foarte des. Daca iti vine sa stranuti, deschide gura astfel incat aerul sa fie eliberat la nivelul cavitatii bucale, nu la nivelul foselor nazale.
  • Evita sa ridici greutati foarte mari.
  • Renunta la fumat.
  • Nu bea lichide foarte fierbinti timp de cel putin 24 de ore dupa ce ai avut o hemoragie nazala.
  • Este bine sa renunti la aspirina. Daca doctorul iti prescrie acest medicament pentru ameliorarea unei anumite conditii fizice, informeaza-l despre hemoragiile nazale cu care te confrunti.
  • Unele persoane se pot simti bine daca utilizeaza un decongestionant nazal sub forma de spray; acestea nu trebuie folosite insa decat pentru scurte perioade de timp (1-2 zile).

In caz de sangerari frecvente medicul va decide daca trebuie sa faca o injectie sclerozanta. De asemenea, este necesara diagnosticarea afectiunii care provoaca sangerarile nazale.

Sursa de inspiratie : Ghidul sanatatii tale, Michael Van Straten

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.