Gingiile sanatoase protejeaza dintii, acoperind radacina acestora. In cazul retractiei gingiei, radacina dintelui devine expusa facandu-l sa se miste din cauza fragilizarii legaturii dintre dinte si osul alveolar.
Atunci cand apare retractia gingiei, dintii ajung sa se miste sau in cazurile mai grave trebuie extrasi de catre dentist. Daca radacinile sunt expuse, consumul de alimente sau bauturi prea reci sau prea fierbinti provoaca dureri la nivelul dintilor. Deoarece radacinile sunt mai putin rezistente decat smaltul din punct de vedere al structurii, ele sunt si mai usor de deteriorat.
Paradontoza afecteaza foarte multe persoane trecute de varsta de 55 de ani si reprezinta cauza principala a pierderii dintilor. In aceasta situatie tesutul gingival ce protejeaza dintii se inflameaza si dintii pot ajunge sa se miste sau chiar sa cada. Paradontoza afecteaza in mod ireversibil dantura dar inflamarea gingiilor poate fi prevenita prin tratament si imbunatatirea igienei orale.
Care sunt cauzele?
- Retractia gingiei reprezinta de obicei un simptom de gingivita cronica sau paradontoza. Aceste afectiuni au drept cauza igiena orala deficitara si depunerea de placa bacteriana si tartru intre baza dintilor si gingie. Gingiile pot ajunge sa se inflameze si sa sufere un proces de retractie, radacinile dintilor ramanand descoperite.
- Perierea dura a marginilor gingiei mai ales orizontal cu o periuta tare poate de asemenea cauza retractia gingiei.
- Si pastele de dinti continand substante abrazive pot contribui la acest lucru.
Sfaturi medicale
- Imbunatatirea igienei orale este extrem de importanta pentru a stopa retractia gingiilor.
- Stomatologul probabil ca va apela la o metoda cunoscuta sub numele de detartraj pentru curatarea dintilor de placa bacteriana si tartru. Detartrarea si slefuirea dintilor vor duce la stoparea procesului de retractie.
- Veti fi de asemenea sfatuiti in ceea ce priveste modul corect de periere si de curatare a dintilor si de folosire a atei dentare, in asa fel incat gingiile sa nu fie mai afectate.
- Dentistul saus pecialistul in igiena orala va pot recomanda si o pasta de dinti speciala sau o apa de gura pe baza de flour ce va reduce riscul deteriorarii danturii.
- Daca dintii sunt foarte sensibili, dentistul poate aplica un tratament cu un lac special de desensibilizare, care contine clorhexidina sau un material adeziv de plombare.
- Se poate folosi o metoda de grefare a gingiei pentru a acoperi radacinile descoperite si pentru a preveni extinderea fenomenului de retractie a gingiilor. Daca retractia este atat de severa incat dintii ajung sa se miste, ei pot fi eventual sprijiniti de alti dinti mult mai bine fixati in maxilar.