Regimurile drastice de slabire intotdeauna ne vor afecta sanatatea, dereglandu-ne metabolismul si lasnd efecte negative asupra sanatatii noastre.
Orice persoana care sufera de exces de greutate si nu doreste sa-si scurteze viata intr-un mod stupid, trebuie sa-si schimbe radical modul de alimentatie, adica nu numai sa manance mai putin, ci sa manance mai sanatos.
Rezultatele incredibile obtinute din cercetarile facute asupra animalelor arata ca o reducere a cantitatii de hrana, mai ales in cazurile de exces de greutate, are ca rezultat prelungirea vietii: animalele care au primit numai 60% din cantitatea de furaje, au inregistrat un procent de supravietuire mai mare de 3 pana la 7 ori.
Persoanele obeze se afla in acest cerc vicios. Mijloacele de informare in masa, mai ales, infatiseaza frecvent, o imagine negativa- atunci cand nu este descriminatorie- a oamenilor cu o alta greutate decat “normalitatatea”. In acest fel, persoanele in cauza se confrunta mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social si reactioneaza, in general, mancand si mai mult.
Multe persoane, mai ales femei, iau cu regularitate medicamente pentru slabit, care au proprietatea de a le suprima pofta de mancare, actionand cu un efect laxativ, ceea ce pe termen lung creeaza dependenta si perturba metabolismul, provocand in unele cazuri edeme ( datorita faptului ca rinichii sunt afectati si nu mai sunt in stare sa lucreze la capacitatile normale), ca si tulburari psihice si de ritm cardiac, care pot ameninta foarte grav sanatatea, in anumite cazuri.
Regimurile drastice de slabire, care apar pe zi ce trece, sunt la fel de nocive. Se propune ca exemplu ba regimul cu cartofi, ba regimul cu orez, ba dieta cu suc de lamaie, ba dieta Humplik ( in fiecare zi : 4 kg de fructe si legume crude, 1 kg de carne si mult ulei), ba dieta Mayo ( pe baza de oua rascoapte), ba regimul cu proteine ( timp de 2 saptamani , consum nelimitat de proteine animale; dupa care alte 2 saptamani se adauga legume si din nou, dupa 2 saptamani, fructe sarace in zaharuri, acest regim dietetic permite o pierdere rapida in greutate, dar cu efecte constipante si tulbura in mod suparator ficatul). In prezent pe piata industriala au aparut regimurile supranumite “formula”, adica gata pregatite, sub forma de pulbere. Aceste diete pot duce- intr-o prima faza- la considerabile pierderi in greutate( organismul pierde multa apa, dar in schimb putine grasimi).
[ad#articol]
Toate aceste diete restrictive au marele dezavantaj ca persoana nu invata sa isi inlocuiasca modul de hrana nesanatos cu obiceiurile alimentare sanatoase, astfel ca majoritatea isi regasesc vechea greutate la numai cateva saptamani de la terminarea regimului radical si cu un plus in dezechilibrul metabolismului.