O persoana din 50 sufera de psoriazis. Eruptia rosiatica, scuamoasa care caracterizeaza aceasta afectiune. Poate izbucni in diferite momente ale vietii.
Psoriazisul poate afecta diverse zone ale corpului, insa cu preponderenta partea frontala a genunchilor, partea dorsala a coatelor, trunchiului, scalpului si spatelui si poate produce discomfort fizic si sentimentul de stanjeneala in public din pricina scuamelor care se detaseaza. Pot fi afectate atat unghiile, cat si articulatiile. Psoriazisul este adeseori ereditar, iar atacurile pot fi provocate de lovituri sau stres.
Intr-o placa psoriazica, celulele se innoiesc de zece ori mai rapid decat in mod normal si intr-un ritm care-l depaseste pe cel al exfolierii celor moarte, mai rapid decat se exfoliaza cele moarte. Celulele pielii se strang unele peste altele si formeaza scuame groase, colorate. Cauza este necunoscuta, dar psoriazisul are o componenta genetica. O eruptie de psoriazis poate fi provocata de infectii, lovituri sau stres.
Anumite medicamente, cum sunt antidepresivele, betablocantele sau medicamentele impotriva malariei pot declansa psoriazisul la anumite persoane.Consumul de alcool va inrautati o afectiune deja existenta.
Care sunt tipurile de psoriazis?
Exista patru tipuri principale de psoriazis, fiecare dintre ele cu un aspect diferit. Unele persoane pot sa sufere de mai multe dintre aceste tipuri. Iata care sunt caracteristicile fiecaruia dintre ele:
1. Psoriazisul in placi
- Aparitia unor zone numite placi, formate din piele rosie, intarita, cu suprafete scoamoase, alb-sidefii, de obicei la nivelul genunchilor, coatelor, partii inferioare a spatelui si la granita cu radacinile de par.
- Pruritul este intermitent.
- Unghiile se decoloreaza si se acopera cu mici scobituri. In cazurile grave, unghiile se intaresc si se indeparteaza de patul unghial.
- Placile pot dura cateva saptamani sau luni si pot recidiva.
2. Psoriazisul gutat
Aceasta forma afecteaza copii si adolescentii si apare de obicei in urma unei infectii bacteriene a gatului.
- Aparitia unor pete rozalii, scuamoase, de forma unor monede, fiecare avand diamentrul de 1 cm mai ales pe spate si pe gat.
- Prurit intermitent.
Aceste simptome dispar de obicei in 4-6 luni si nu reapar, dar mai bine de jumatate din cei afectati dezvolta mai tarziu ale forme de psoriazis.
3. Psoriazisul pustular
- Pustule mici, pline cu puroi pot aparea spontan pe palme si talpi.
- Pielea poate prezenta portiuni mari de roseata, inflamatie si sensibilitate.
- Zonele inflamate pot prezenta scuame si portiuni intarite.
4. Psoriazisul inversat
Persoanele in varsta se confrunta cu acest tip de psoriazis, in care leziuni mari, umede, rosii apar in pliurile pielii, mai degraba decat pe portiuni ample ale corpului. Eruptia afecteaza de obicei zona inghinala, pielea de sub sani sau zona axilara. Psoriazisul invers se vindeca usor cu tratament dar poate recidiva.
[ad#articol]
Pot aparea complicatii?
O persoana din zece care sufera de o forma de psoriazis dezvolta o forma de artrita, care de regula afecteaza degetele si articulatiile genunchiului. In psoriazisul pustular sau exfoliativ, o pierdere masiva de celule de la suprafata pielii poate conduce la pierderea de proteine, infectii si febra ridicata; netratata, afectiunea poate pune viata in pericol.
Tratament psoriazis
- Psoriazisul se trateaza in mod normal cu emolienti, care inmoaie pielea. Alte tratamente sunt preparate pe baza de gudron de carbuni sau o substanta numita antralina. Acestea reduc inflamatia si descuamarea. Gudronul si antralina sunt eficiente, dar au un miros neplacut si pot pata hainele si lenejria de pat.Trebuie sa avem in vedere momentul aplicarii antralinei deoarece ea trebuie aplicata doar pe portiunile afectate, deoarece poate irita pielea sanatoasa.
- Medicul va poate prescrie si un preparat topic care poate contine un derivat al vitaminei D, calcipotriolul, care se aplica de 2 ori pe zi. Nu are nici un miros, nu pateaza pielea sau hainele si rezultatele apar in 4 saptamani. Urmati sfaturile medicale date de medicul dvs sau de dermatolog pentru ca acest tratament nu trebuie folosit pe fata sau pe pliurile pielii.
Tratamente speciale
- Pentru boli ca psoriazisul raspandit care nu raspunde la tratamentul topic, expunerea terapeutica la raze ultraviolete (UV) este in mai multe cazuri eficace. Terapia PUVA implica folosirea UV alaturi de psoralen, un medicament cu administrare orala, care se ia inainte de tratamentul cu raza ultraviolete si sensibilizeaza pielea la efectele luminii.
- Doze mici, regulate de lumina solara ajuta la cuaratarea leziunilor. Expunerea moderata a zonelor afectate la soare poate ajuta in lunile de vara.
- In cazurile foarte grave de psoriazis pustular, pentru care preparatele topice pot sa nu dea rezultate, este recomdat tratamentul oral sau intravenos cu medicamente. Medicamentele folosite in acest tratament includ retinoizii, metotrexatul si ciclosporidele, cu efect imunopresiv.
- Ca remedii naturale – Tratamentul la Marea Moarta pretinde o remisie in 3 ani.
- Ceea ce va poate ajuta este reducerea consumuli de carne, grasimi animale, zahar si sporirea consumului de fibre- cereale integrale, fructe, legume, mazare si fasole gatite, nuci si seminte. Consumati mai mult peste gras, mai ales macrou, sardine, hering si somon. O baie cu faina de ovaz poate calma pielea iritata. Puneti 1 kg de faina de ovaz in pungi textile intr-o baie firebinte si lasati-le timp de 15 minute. Aplicati apoi tratamentul.