Sub numele de Polineuropatie se ascunde o boala care afecteaza mai multi nervi. De obicei, sunt afectate membrele si extremitatile acestora, adica bratele si mainile, dar si picioarele si labele picioarelor. Diabeticii sunt cel mai frecvent afectati de aceasta boala, pe care neurologii o considera netratabila. Medicina alternativa ofera insa mai multe variante de ameliorare a simptomelor. Este insa foarte important ca tratamentul sa fie incep.ut cat mai repede.
Ce este polineuropatia?
Din cauza unor deteriorari ale nervilor, semnalele nu mai sunt transmise corect, iar acest lucru poate determina hipersensibilitate, perturbari ale capacitatii de coordonare si paralizii.
Cea mai frecventa cauza a polineuropatiilor este diabetul (diabetes melitus), in cazul caruia deteriorarea nervilor are loc din cauza compusilor din zahar si proteine. Un alt factor care poate induce aparitia bolii este intoxicarea tesuturilor nervoase prin consumul exagerat de alcool. De obicei, cine consuma o sticla de vin sau 250 ml de lichior pe zi timp de mai multi ani, se confrunta cu deteriorarea definitiva a nervilor periferici. Dar si lipsa vitaminelor B poate declansa polineuropatia. Carenta ei apare ca laitmotiv in multe boli.
Cum recunoastem polineuropatia?
De obicei, boala debuteaza cu dureri si hipersensibilitate, dar si cu fenomenul de “picioare incinse”. Prin acesta se intelege o senzatie de fierbanteala si furnicaturi in picioare.
In mod normal, problema apare simetric. Mai tarziu pot aparea paralizii, senzatii de slabiciune musculara si nesiguranta in mers.
De asemenea, pota parea probleme de inima si de circulatie, lentoare gastrointestinala, urinare necontrolata si impotenta.
Imediat ce apar primele indicatii ale prezentei polineuropatiei, este important sa se faca o vizita la medic. Acesta poate confirma sau infirma prezenta acestei boli, printr-un control al reflexelor.
Ce poate face medicina alopata?
Tratamentul ia in considerare in primul rand boala sursa, care trebuie tratata prioritar. Pentru reducerea polineuropatiei, medicina traditionala utilizeaza doar analgezice, antiepileptice si antidepresive.
Un stil de viata sanatos
Alcoolul este o otrava pentru nervi si contribuie la agravarea simptomelor. Din aceasta cauza, este important sa se renunte la alcool!
[ad#articol]
Diabeticii ar trebui sa mentina o atitudine corespunzatoare fata de nivelul glicemiei lor. Dat fiind ca polineuropatia duce adesea la pierderea sensibilitatii, se poate intampla ca ranile, in special cele din zona de jos a memebrelor inferioare, sa treaca neobservate, si de aceea sa nu fie tratate corespunzator.
Pentru a evita aceasta situatie, nu ar trebui sa alergati cu picioarele goale si ar trebui sa acordati atentie gasirii unor incaltari comode. Pentru a nu va rani, fiti foarte atenti cu manichiura si pedichiura.
Terapii alternative
Majoritatea terapiilor incearca sa decontamineze tesutul conjunctiv, pentru a evita alte deteriorari ale nervilor. In acest scop, acupunctura si terapiile prin reflexogene au un deosebit succes.
Fitoterapia
Prin stimularea ficatului cu frunze de anghinare, rostopasca, frunze si radacina de papadie, dar si a rinichilor, cu frunze de splinuta si urzica, se elimina substantele otravitoare din corp.
Este important sa consumati multe lichide pentru aceasta. In cazul aplicarii externe, sunte recomandate alifii si creme din boabe de piper rosu sau ulei de rozmarin.
Terapii nutritionale
In multe cazuri, aportul de vitamine B si in special vitamina B1 ajuta la tratarea polineuropatiilor. Dar prin supradozarea de vitamine B, simptomele pot fi inrautatite. De aceea, ar trebui sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a va cumpara singuri preparate cu vitamine.
In cazul polineuropatiilor aparute ca urmare a diabetului, au fost obtinute succese notabile cu ajutorul acidului gras Alfa-lipon. Acesta reduce formarea legaturilor zahar-proteine.
Terapii fizice
In cazul multor pacienti, dusurile Kneipp duc la diminuarea problemei. Efecte pozitive pot fi obtinute si cu ajutorul stimularii electrice nervoase transcutanate (TENS). Cu ajutorul unor electrozi aplicati pe piele, se induce un curent de frecventa joasa pe nervul in cauza, ceea ce imbunatateste conductibilitatea nervoasa.
Terapii de stimulare si de echilibrare
Toate terapiile care conduc la o imbunatatire a circulatiei in zonele corporale afectate si, prin aceasta, la eliminarea substantelor toxice sau a compusilor zahar-proteine (in cazul diabetului) pot avea efecte pozitive asupra bolii.
Prin ventuze (daca este necesar si ventuze sangerande), tesutul este decontaminat, iar nervii sunt mai putin afectati.