Pielonefrita- infectia la rinichi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Pielonefrita- infectia la rinichi

Pielonefrita este una dintre cele mai frecvente intalnite afectiuni ale rinichilor, care afecteaza in special persoanele tinere si de varsta medie.

Pielonefrita este mult mai des intalnita la femei si are legatura cu activitatea lor sexuala. La adulti, infectia cauzeaza dureri puternice in spate, in zona rinichilor. Din acest motiv, pielonefrita poate fi diagnosticata si tratata imediat, astfel incat rareori provoaca dereglari renale pe termen lung. Cu toate acestea, la copii, simptomele pielonefritei pot sa nu fie atat de evidente. Singurele simptome vagi care pot aparea sunt durerea de cap si greata. Prin urmare, infectia poate trece neobservata si poate cauza probleme renale, existand posibilitatea ca mai tarziu sa duca la insuficienta renala.

Care sunt cauzele?

O usoara anomalie anatomica poate fi una dintre cauzele pentru predispozitia la infectie, dar acest lucru trebuie intotdeauna verificat cu ajutorul unei radiografii la rinichi. Pielonefrita poate fi cauzata de bacteriile care patrund in tractul urinar din exterior, prin uretra (canalul de la vezica spreexteriorul corpului). De cele mai multe ori, bacteriile se deplaseaza in sus de la infectia din vezica. Infectiile urinare si prin urmare pielonefrita, sunt mult mai des intalnite la femei, deoarece uretra feminina este mai mica decat cea masculina, iar deschiderea ei este mai aproape de anus, astfel incat bacteria strabate un rum mai scurt pentru a ajunge la rinichi.

[ad#articol]

Bacteriile din zona anala pot patrunde in uretra in timpul actului sexual sau daca zona este stearsa din spate spre fata dupa folosirea toaletei. Persoanele care sufera de  diabet zaharat sunt predispuse la infectii urinare, in parte din cauza faptului ca glucoza din urina poate incuraja dezvoltarea bacteriilor.

La ambele sexe, este foarte posibil ca pielonefrita sa apara daca exista o obstructie fizica in tractul urinar, care restrictioneaza jetul normal al urinei.

Care sunt simptomele?

Simptomele pielonefritei pot aparea subit, adeseori in decurs de cateva ore si includ:

  • dureri puternice incepand din spate, chiar de deasupra taliei si iradiind pana in regiunea inghinala si intr-o parte a corpului
  • febra peste 38 de grade Celsius, cu frisoane si durere de cap
  • mictiune dureroasa, cu nevoia de a urina frecvent
  • urina tulbure, cu sange
  • urina urat mirositoare
  • greata si varsaturi

In cazul in care prezentati unul din simptomele enumerate mai sus, adresati-va medicului imediat.

In ce consta tratamentul?

Pielonefrita se trateaza deobicei cu antibiotice administrate pe cale orala, iar simptomele se amelioreaza adesea dupa doua zile de tratament, insa TREBUIE urmat un tratament complet pentru a preveni rezistenta la bacterii.

La sfarsitul tratamentului cu antibiotice, se vor recolta alte sumare de urina pentru a confirma disparitia completa a infectiei. Totusi, daca aveti varsaturi sau dureri, sau daca va simtiti foarte rau, spitalizarea este necesara pentru a vi se administra lichide intravenoase si antibiotice.

Daca episoadele de pielonefrita se repeta, vi se pot recomanda doze mici de antibiotice pe o perioada de 6 luni pana la doi ani, pentru a reduce frecventa atacurilor. Daca suferiti de o dereglare subiacenta, precum pietre la rinichi, aceasta trebuie, de asemenea, tratata.

Care este prognosticul?

In cele mai multe cazuri de pielonefrita, tratamentul aplicat imediat este eficient, iar infectia nu mai cauzeaza leziuni renale permanente. Cu toate acestea, in cazuri rare, episoadele frecvente de pielonefrita pot duce la zgarierea rinischilor si, in cele din urma, la leziuni ireversibile.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.