Migrena este una din cele mai puternice dureri de cap si atata timp cat se face simtita, poate afecta negativ existenta cotidiana a persoanelor care sufera de ea.
Migrena poate afecta persoane de orice varsta, rasa si ocupatie. Cel putin 10% din populatia pamantului este predispusa la astfel de dureri de cap. Predispozitia catre migrena si afectiunile asociate sau coexistente cu ea, precum astmul, afectiunile alergice si eczemele sunt mostenite genetic. 8 din 10 persoane care sufera de migrena au rude care se confrunta cu aceeasi afectiune.
Cauzele migrenei
Migrenele sunt provocate de schimbarile hormonale care au loc la nivelul creierului,rezultand o constrictie a vaselor de sange (ceea ce cauzeaza petele luminoase),apoi dilatarea lor (provocand dureri surde de cap).Printre hormonii care determina aceste modificari, cel mai cunoscut este serotonina.
Cat timp dureaza o migrena?
Severitatea migrenelor variaza de la caz la caz, de la dureri sacaitoare de cap care dureaza aproximativ 1 ora pana la dureri surde care pot tine persoana in cauza imobilizata la pat doua sau trei zile.
Simptome
Probleme de vedere
Durerea de cap este precedata de aparitia de pete sau zig-zaguri luminoase in campul vizual. Vederea se poate intuneca. Daca aceste simptome apar fara a fi acompaniate de durere atunci migrena poate fi una oftalmica.
Durerile de cap
Migrena este o durere de cap puternica.Durerea pulsatila si surda apare intr-o singura sau in ambele parti ale capului, fiind urmata de greata, voma si sensibilitate ridicata la lumina, zgomote si oboseala.
Paralizia
Simturile si motricitatea de pe o parte a corpului pot fi afectate- se manifesta ca un atac vascular cerebral usor-dar isi revin cand durerea dispare. Acest tip de migrena este cunoscut sub numele de migrena hemiplegica.
Dureri abdominale
Migrena abdominala se manifesta prin atacuri de dureri abdominale si senzatie de voma care ii afecteaza mai ales pe copii.
Migrena la femei
Multe femei se confrunta cu migrena in timpul sindromului premenstrual din cauza schimbarilor hormonale ce au loc in fiecare luna.Nivelul hormonal la femei se schimba de mai multe ori pe parcursul vietii reproductive, acesta fiind un motiv pentru care femeile se confrunta mai des cu migrenele decat barbatii.
[ad#articol]
Exista o migrena asociata menopauzei si se manifesta cand nivelul hormonal scade brusc.
Alimentatia
Alimente precum ciocolata, branza,vinul tare si cafeina pot provoca migrene. Faptul ca sariti peste mesele zilnice, poate determina o scadere brusca a nivelului de zahar din sange,provocand migrene.
Stresul
O perioada de stres poate fi urmata de o migrena, mai ales atunci cand incepeti sa va linistiti.Daca aveti o slujba solicitanta si o viata foarte activa, va puteti confrunta destul de des cu migrene, mai ales in weekend-uri si vacante.
Lipsa de somn
Somnul neregulat determina aparitia durerilor de cap. Lenevitul in pat si somnul excesiv din weekend pot fi considerate drept cea mai usoara metoda de a te relaxa,dar in realitate pot provoca aparitia migrenelor la fel ca si lipsa de somn.
Alti factori determinanti
Calatoriile, schimbarile bruste ale starii vremii, factori hormonali(la femei), zgomote sau lumina puternica, televizorul, vizionarea de filme la cinematograf, mersul la cumparaturi si mirosurile puternice pot determina aparitia migrenei.
Tratament
Tratamentul migrenei consta in prevenirea directa a atacurilor si ameliorarea episoadelor dureroase.
Terapia profilactica include: eliminarea factorilor declansatori care pot fi controlati, precum ciocolata si vinul rosu, imbunatatirea sanatatii fizice, tehnici de relaxare, odihna si reducerea stresului prin medicament care sa previna atacurile. Cele mai frecvente medicamente profilactice folosite sunt betablocantele care au un efect indirect asupra serotoninei, impiedicand dilatarea vaselor de sange si scaderea impulsurilor suprastimulante ale creierului. Alte medicamente profilactice: aspirina, antidepresivele, antagonisti ai serotoninei. Medicamentele cu actiune profilactica trebuie luate in fiecare zi, chiar daca durerile de cap nu sunt prezente, nefiind eficiente daca sunt administrate doar in timpul crizei.
Sursa de inspiratie: “Vindeca-ti durerea de cap”(David Buchholz)