Mamografia este o ecografie mamara cu factor de radiatie foarte scazut. Aceasta procedura ofera o imagine atat de detaliata a sanului incat poate depista cancerul in forma incipienta si orice alte schimbari anormale ale sanului, pe care nici dumneavoastra, nici medicul nu le-ati remarcat.
De ce se face mamografie dupa varsta de 50 de ani?
Frecventa cu care trebuie facuta o mamografie depinde de varsta femeii. Cacerul de san apare mai rar la femeile mai tinere de 50 de ani, asadar mamografia este recomandata doar dupa aceasta varsta. Femeilor care apartin grupelor cu risc crescut li se recomanda sa faca mamografii mai devreme.
Dar femeile mai tinere?
Mamografia este mai putin concludenta in cazul femeilor care nu au implinit varsta de 50 de ani, deoarece tesutul mamar este mai dens si schimbarile anormale ale sanului nu se vad la fel de bine. Cu toate acestea, mamografia ramane totusi o modalitate de depistare a anomaliilor mamare mult mai eficienta decat palparea. De aceea, mamografia poate fi folosita ca un mijloc de diagnosticare, de investigare a unui nodul descoperit in timpul palparii sau pentru a verifica daca mai sunt si alti noduli acolo unde deja a fost descoperit unul. Radiografia cu ultrasunete se foloseste pentru investigarea nodulilor descoperiti la femeile sub 35 de ani.
[ad#articol]
Cu ce frecventa trebuie efectuata o mamografie?
In prezent, femeilor care au peste 50 de ani li se recomanda sa isi faca o mamografie o data la 3 ani, desi acest lucru continua sa faca obiectul unor dispute aprige.
Daca medicul descopera un nodul?
Daca mamografia indica prezenta unui nodul, medicul va va face mai analize.
- Daca nodulul este suficient de mare incat sa poata fi palpat usor, medicul poate insera un ac subtire pentru a recolta niste celule, procedeul este numit punctie aspirativa cu ac fin.
- Daca nodulul este plin cu lichid, inseamna ca este un chist, ceea ce este aproape intotdeauna inofensiv. Medicul va extrage lichidul cu un ac si in majoritatea cazurilor chistul va disparea. In unele cazuri, medicul va trimite o proba de lichid la laborator.
- Daca nodulul este solid, o parte dintre celulele care au fost recoltate vor fi puse pe o tablita si examinate la laborator.
- Daca nodulul nu poate fi palpat, medicul va va face o radiografie cu ultrasunete pentru a stabili daca este vorba despre un nodul sau un chist. In orice caz, examinarea citologica care vi se va face presupune punctia sau biopsia aspirativa cu ac fin.
Cum se realizeaza o mamografie?
Pentru a face o mamografie medicul va proceda in felul urmator:
- Va va ruga sa va scoateti bluza si sa indepartati orice urma de deodorant sau talc de pe sani. Este necesar sa faceti acest lucru deoarece urmele de deodorant sau talc pot aparea la mamografie sub forma unor microcalcifieri.
- Apoi veti fi rugata sa va asezati in fata aparatului si medicul va va presa sanul intre doua placi. Procedura va va provoca un anume disconfort, in special daca placile sunt reci. Senzatia nu dureaza mai mlt de 10-15 secunde, asa ca este usor de suportat. De obicei se fac cate 2 mamografii pentru fiecare san in parte. Medicul radiolog preseaza pe rand fiecare san intre cele doua placi, pentru a obtine o imagine cat mai buna.