Leucoreea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Leucoreea

Adesea leucoreea sau scurgerea vaginala este deranjanta si neplacuta – nici o femeie nu doreste sa traiasca pe termen lung cu aceasta afectiune, chiar daca, in cele mai multe cazuri, aceasta este inofensiva. Leucoreea, cum este numita aceasta scurgere, poate insa indica si o infectie vaginala produsa de ciuperci sau bacterii. si dereglarile hormonale pot duce la leucoree. In cazuri foarte rare, leucoreea este expresia unor boli foarte serioase, de aceea o scurgere ce tine o perioada mai indelungata, trebuie intotdeauna diagnosticata medical.

Ce este leucoreea?

Vaginul este un organ care se curata singur. Toate secretiile, precum si celulele moarte, sunt transportate spre exterior, “se scurg afara”. Cantitatea si compozitia scurgerii vaginale depinde de diversi factori. Astfel, in ciclul lunar, exista faze in care se produce o cantitate mai mare de leucoree, chiar si spre finalul unei sarcini se poate ajunge la o scurgere abundenta.

O cantitate mica de scurgere, in cazuri normale transparenta sau alba, exista intotdeauna.

Daca apar modificari privind cantitatea, culoarea, consistenta sau mirosul, atunci acestea pot avea diverse motive. De cele mai multe ori, cauza poate fi o infectie vaginala sau o dereglare hormonala (afectiuni ale ciclului).

O infectie vaginala (vaginita) poate avea diferite cauze. De cele mai multe ori, factorul nociv sunt micozele ( mai ales Candida albicans), dar si bacterile intestinale care ajung in vagin sunt luate in consideratie ca factor declansator.

In plus, exista si agenti care sunt transmisi la un contact sexual neprotejat. La acestea se adauga trichomonas, chlamydia si, in mai mare masura, gonococi, care provoaca gonoreea (blenoragia).

Cu toate ca, o infectie vaginala nu este, de cele mai multe ori, o boala serioasa, trebuie insa sa va lamuriti si sa urmati un tratament medical, pentru a evita o evoluare a infectiei. In multe cazuri, este necesara si o tratare a partenerului, pentru ca sa nu aiba loc nici un “efect de ping-pong”, adica partenerii sa se tot molipseasca reciproc.

Cum recunosc leucoreea?

Daca leucoreea se modifica ca aspect, durata, cantitate, culoare, consistenta sau miros, ori daca se manifesta prurit puternic in regiunea vaginului, acestea sunt indicatii de infectie. In mod normal, leucoreea este transparenta sau alba (scurgere alba) si aproape fara miros. Daca insa este galbuie sau verzuie si observati vreun miros neplacut, ar trebui sa consultati un ginecolog. Acesta, de regula, va putea identifica cu un test-lama microorganismul care a provocat-o.

[ad#articol]

O scurgere care produce arsuri si mancarimi poate avea si cauze alergice. Cele mai frecvente sunt alergiile la detergenti, cosmetice sau articole de igiena, precum si la aditici de baie.

Ce poate face medicina alopata?

In functie de cauza, medicina alopata foloseste urmatorii agenti terapeutici:

  • in cazul unei infectii cu micoza, doctorul prescrie un antimicotic. Acesta este aplicat fie ca ovul vaginal, fie sub forma de crema.
  • infectiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice ( de cele mai multe ori sub forma de crema). Adesea este suficienta o cura cu bacilii Doderlein – bacterii vaginale naturale, care pot fi obtinute sub forma de capsule ce trebuie introduse in vagin.

Un mod de viata sanatos

Bacteriile de tipul lactobacillus apar in multe varietati de iaurt. In cazul scurgerilor usoare,  un tampon imbibat in iaurt netratat poate ajuta la refacerea florei vaginale naturale. In cazul unei infectii, este recomandat sa se renunte la tampoane pentru o perioada.

Remedii naturale

In functie de cauza alterarii scurgerii normale, tratamentul naturist urmareste sa intareasca sistemul imunitar, sa usureze simptomele sau sa detoxifice organismul.

Usturoiul proaspat are proprietati antiinflamatorii; consumat crud poate ajuta la tratarea infectiilor vaginale.

Urzica moarta alba se recomanda, de asemenea, sub forma de ceai, dar si sub forma de bai de sezut.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.