Intoleranta la alimente

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Intoleranta la alimente

 

Pentru ca salamul sa fie apetisant ca aspect, pentru ca alimentele sa tina mai mult timp si pentru ca iaurtul de capsuni sa aiba gustul fructelor coapte de soare, fara a se utiliza macar o capsuna, sunt necesare nenumarate substante suplimentare: conservanti si coloranti, intaritori de gust si arome artificiale. Aceste ingrediente numeroase provoaca alergii si reactii de intoleranta multor persoane.

Ce este intoleranta la alimente?

Spre deosebire de alergii, intoleranta la alimente poate aparea imediat dupa primul contact cu o anumita substanta. La o alergie se ajunge printr-o reactie exagerata a sistemului imunitar, care se manifesta deseori prin iritatii ale pielii si inflamatii.

In cazurile extreme, inflamatiile mucoaselor pot duce la astuparea cailor respiratorii. La intoleranta la alimente, sistemul imunitar nu participa. Daca organismul nu suporta o anumita substanta, atunci cauza poate fi aceea ca lipsesc anumite enzime digestive care ajuta la descompunerea alimentului.

Sa luam ca exemplu, intoleranta la lactoza : din cauza lipsei de lactaza, enzima care descompune lactoza, zaharul din lapte ajunge nedigerat in intestinul gros si provoaca diareea.

Pe langa intoleranta la lactoza si in cazul intolerantei la fructoza (zaharul din fructe) sau la histamina poate fi vorba tot de absenta unei enzime.

Deseori, aceste trei intolerante apar in combinatie, ceea ce ingreuneaza diagnosticul.

Un simptom care apare frecvent este intoleranta la gluten, care la copii este numita celiachie , iar la adulti sprue indigena,boala celiaca. La aceste persoane, contactul cu glutenul continut in cereale duce la degenerarea celulelor care captusesc intestinul subtire, care este insarcinat cu preluarea substantelor nutritive din intestin.

Cum recunoastem intoleranta la alimente?

Deseori, intolerantele la alimente duc la probleme digestive nespecifice, cum ar fi diareea, balonarile si meteorismul, care de cele mai multe ori sunt cuprinse in termenul – intestin iritabil.

Intoleranta la histamina poate duce la dureri de cap, astm, dureri de inima si iritatii de piele, din cauza valorii ridicate de hitamina din sange.

Modificarea mucoasei intestinale la intoleranta de gluten blocheaza asimilarea substantelor nutritive din alimente, asa incat pot aparea carente in organism, cum ar fi tendinta de sangerare (lipsa vitaminei K) si crampele la gambe (lipsa de calciu si magneziu).

[ad#articol]

Pentru ca simptomele intolerantei la alimente sau mai degraba nespecifice si sunt legate de cele mai multe ori de asimilarea anumitor alimente, diagnosticarea acesteia este dificila. Adesea, inainte de a fi recunoscut simptomul, pacientii sufera mult.

Medicul poate stabili cu siguranta majoritatea intolerantelor:

Intoleranta la lactoza si fructoza se pot descoperi prin testul respirator H2. Pentru aceasta trebuie sa beti un pahar cu lapte sau de fructoza.

Daca va lipsesc enzimele necesare, zaharul ajunge in intestinul gros nedigerat, unde vor fi descompuse de bacteriile intestinului gros. Hidrogenul (H) format astfel poate fi dovedit cu ajutorul unui test respirator.

Intoleranta la histamina se poate diagnostica foarte greu.

O examinare a valorii histaminei din sange poate oferii indicii, mai sigura poate fi insa evitarea alimentelor care contin histamina.

Intoleranta la gluten poate fi dovedita prin probe ale tesutului mucoasei intestinale, extrase in timpul unei colonoscopii.

Terapii alternative

Terapia nutritionala

Cateoodata evitarea totala a anumitor substante din alimente este dificila, pentru ca adaosurile alimentelor, mai ales din alimentele gata preparate, nu sunt enumerate pe lista de ingredienti. Oricum, corpul dumneavoastra dispune de un anumit prag de toleranta, iar depasirea acestuia poate trece fara nici un fel de simptom. In cele mai multe cazuri, aceste substante nu trebuie evitate total.

Incepeti cu o cura de sase saptamani, in care sa incercati sa evitati complet substanta declansatoare.

Daca in aceasta perioada simptomele dispar, puteti incerca sa consumati din nou acel alimnet, putin cate putin.

Pe aceasta cale puteti descoperi cantitatea pe care o puteti asimila din alimentul respectiv, fara aparaitia simptomelor.

Intoleranta la lactoza

Evitati toate produsele lactate, semipreparatele, preparatele si laptele nefermentat din lapte si ciocolata.

In alimentele pregatite industrial, chiar si in mezeluri, exista un continut crescut de lactoza. Pentru ca intoleranta la lactoza este foarte des intalnita, gasiti alimente care nu contin lactoza in magazinele ecologice si naturiste. Acolo puteti gasi chiar lapte fara lactoza. Untul, iaurtul , branza proaspata si cea fermentata contin mult mai putina lactoza si sunt mai bine tolerate.

Iaurtul probiotic va sprijina flora intestinala, care preia partial digerarea lactozei, Cosumul regulat de probiotice reduce simptomele.

Va puteti sprijini digestia prin administrarea preparatelor cu lactoza – enzima care, de obicei, se formeaza in intestin pentru a digera lactoza. Prin administrarea tabletelor de lactoza nu dispar cu totul simptomele, dar va permite din cand in cand sa mancati “normal”, daca sunteti invitat undeva la masa.

Intoleranta la fructoza

Fructoza (zaharul din fructe) este continuta in toate fructele si sucurile de fructe. Dar si mancarurile gata preparate contin fructoza.

La pacientii cu intoleranta la fructoza apare deseori lipsa de zinc si acid folic. Acestea ar trebui administrate regulat, sub forma unui preparat standard.

Intoleranta la histamina

Histamina se regaseste in aproape toate alimentele, in concentratii diferite. In timp ce alimentele proaspete au un continut scazut de histamina, depozitarile pe perioaade mai lungi duc la o crestere a histaminei. Din acest motiv ar trebui sa consumati alimentele cat mai proaspat posibil si le pastrati inchise ermetic.

Evitati mezelurile, conservele de peste, cascavalul si produsele lactate, alimentele care contin drojdie, legumele murate, spanacul, capsunile, bananele, nucile si produsele din soia.

Vitamina B si vitamina C sprijina descompunerea hitaminei.

In cazurile grave este utila administrarea unui preparat din diaminoxid. Acest antihistamic sprijina descompunerea histaminei din organism.

Intoleranta la gluten

Glutenul este continut in grau, secara, orz, ovaz, orez, grau salbatic.

Din acest motiv, toate produsele de patiserie – pastele fainoase, deserturile, musli si painea – pot provoca probleme persoanelor care au intoleranta la gluten.

In magazinele ecologice si naturiste exista paine fara gluten si patruri din faina de porumb.

In afara de acestea, puteti manca fara probleme orez, mei, cartofi, soia, carne, lapte, legume, fructe si oua.

Deseori apare o intoleranta la gluten din cauza modificarii mucoasei intestinului subtire, la care are loc o absobtie redusa de vitamina K si B, de calciu, magneziu si fier.

Prin administrarea acestor substante nutritive, le puteti imbunatati absorbtia in organism si reduceti carentele.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.