Hipertensiunea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Hipertensiunea

 

Aproape 20% dintre germani sufera de hipertensiune, iar tendinta acestei rate este crescatoare. Lipsa de miscare, alimentatia necorespunzatoare si supraponderalitatea reprezinta principalele cauze ale hipertensiunii si ale consecintelor acesteia: ateroscleroza, infarctul cartiac, accidentele cerebrale si tulburarile renale.

Ce este hipertensiunea?

Vorbim despre o hipertensiune atunci cand tensiunea se afla timp indelungat la valori de peste 140/90 mmHg. Uneori, cauza este de natura organica, de exemplu boli renale sau ale glandei tiroide. Dar la multi pacienti, hipertensiunea apare fara disfunctionalitati organice. Factorii de risc sunt similari celor pentru ateroscleroza : dispozitie ereditara, lipsa de miscare, supraponderalitate si alimentatie gresita. Prea multa sare in mancare (>12 g/zi), datorita proprietatii higroscopice pe care o detine, mareste volumul sangelui si astefl tensiunea sanguina.

Alcoolul accelereaza activitatea nervilor simpatici si controleaza eliberarea hormonilor care fac sa creasca tensiunea, adrenalina si noradrenalina. Acesti hormoni sunt eliberati si sub actiunea stresului; ca urmare, stresul si graba din existenta noastra de zi cu zi, determina cresterea tensiunii sanguine.

Ce poate face medicina alopata?

Produsele medicale pe care ni le pune la dispozitie medicina alopata sunt eficiente, dar au si efecte secundare.

  • Inhibitorul ACE determina o largire a vaselor de sange si prin aceasta o scadere a tensiunii
  • Medicamentele diuretice determina o ameliorare a excretiei urinei, adica a excesului de lichide si saruri, astfel scazand si presiunea sangelui
  • Beta- blocantele, care inhiba hormonii de stres, adrenalina si noradrenalina, provoaca o incetinire a ritmului cardiac
  • Alfa- blocantele relaxeaza peretii vasculari si contribuie astfel la reducerea tensiunii
  • De asemenea, calciu-blocantele au ca efect relaxarea peretilor vasculari si a celulelor musculare cardiace. Necesarul de oxigen al inimii, scade

Un mod de viata sanatos

Pentru regularizarea tensiunii, dumneavoastra insiva puteti face ceva important: antrenament permanent prin plimbari, mers pe bicicleta, inot. Supraponderalii trebuie sa isi reduca vizibil greutatea : la fiecare kilogram in minus, tensiunea poate scadea cu 2 pana la 5 mmHg, la 10 kilograme inseamna o scadere a tensiunii cu pana la 50 mmHg.

Sarea de bucatarie are proprietatea de legare a moleculei de apa, ceea ce conduce la cresterea tensiunii. De aceea este bine sa consumati o hrana cat mai putin sarata. Ca alternativa, se poate folosi o sare gustoasa din extract de plante. In plus, trebuie sa renuntati complet, sau cel putin sa diminuati consumul  de tutun (nicotina provoaca ingustarea vaselor de sange), delicateselor de genul cafelei, ceaiului negru si alcoolului.

In general, persoanele cu hipertensiune trebuie sa evite situatiile stresante. Orice forma de enervare determina o descarcare in organism a hormonului adrenalina, iar tensiunea arteriala creste.

Sursa de inspiratie; Dictionar de medicina, Hiria Ottino

Etichete populare:

inimasangesistemul circulator

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.