Glaucomul cronic este o crestere treptata, nedureroasa a presiunii fluidului intraocular, care debuteaza de obicei dupa varsta de 40 de ani, uneori fiind ereditar. Glaucomul este mai frecvent la persoanele cu ascendenta africana.
Glaucomul cronic se mai numeste si glaucom cu unghi deschis. Afectiunea provoaca o deteriorare progresiva a vederii din pricina cresterii fluidului intraocular de-a lungul mai multor ani. De obicei, simptomele apar in faza avansata a bolii, iar pierderea vederii este permanenta.
Desi afectiunea poate duce la orbire totala, tratamentul precoce poate preveni leziuni locale. In majoritatea cazurilor, sunt afectati ambii ochi, desi simptomele se pot manifesta initial doar la unul.
Simptome glaucom
La momentul aparitiei simptomelor, probabil vederea v-a fost deja permanent afectata. In aceasta faza avansata, simptomele pot fi:
- lovirea de obiecte, din pricina pierderii vederii periferice;
- incetosarea obiectelor aflate chiar in fata ochilor.
Ce se poate face?
Opticianul va va face un test, numit tonometrie de aplanare, pentru a masura presiunea din interiorul ochiului. Se mai pot face si alte teste, inclusiv un test al campului vizual, pentru a verifica pierderea vederii periferice.
[ad#articol]
Care este tratamentul glaucomului?
- Daca glaucomul cronic este diagnosticat precoce, vi se vor prescrie picaturi pentru reducerea presiunii. Probabil veti continua folosirea acestor picaturi toata viata.
- Daca boala este avansata, sau daca picaturile nu reduc suficient presiunea, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a crea un canal de drenaj in sclera.
- Alta tehnica chirurgicala este trabeculoplastia laser, care presupune folosirea unor raze laser pentru a creste fluxul din reteaua trabeculara, permitand drenarea fluidului.