Multa vreme, inflamarea mucoasei stomacale (gastrita) a fost privita ca o boala provocata de stres si nervozitate. Insa descoperirea, in anii 80, a bacteriei Helicobacter pylori, a dus la abandonarea acestei teorii, considerandu-se ca gastrita este provocata de acest microorganism. Numai ca, intre timp, s-a dovedit ca nu toate persoanele care aveau aceasta bacterie s-au si imbolnavit de gastrita. Asta inseamna ca psihicul joaca totusi un anumit rol in debutul bolii.
Ce este gastrita?
Gastrita este o inflamare a mucoasei stomacale.
Medicina deosebeste 3 tipuri de gastrita:
- gastrita autoimuna (tip A), foarte rara. Prin formarea de anticorpi impotriva mucoasei stomacale apare o inflamare cronica; ea distruge incet mucoasa stomacala.
- cea mai des intalnita forma de gastrita este cea bacteriala (tip B), la aceasta se poate dovedi aparitia bacteriei Helicobacter pylori. Desigur o mare parte a populatiei (cca.30%) este purtatoare a acestei bacterii, insa fara a se imbolnavi de gastrita.
- cea de a treia forma (tip C), gastrita chimic-toxica, este cauzata de consumul regulat de nicotina, alcool, cafea sau anumite medicamente ( de ex: analgezicele).
O gastrita incepe cu o protejare insuficienta a mucoasei stomacale. Urmarea fiind o inflamare a mucoasei.
La o gastrita cronica mucoasa poate fi atat de afectata, incat productia de sucuri digestive se poate opri cu totul. Daca inflamatia patrunde in straturi mai adanci ale peretelui stomacal, atunci apare ulceratia stomacala, care este insotita deseori de o sangerare stomacala.
Toate formele de gastrita ( in afara de cea de tip A) sunt agravate de stres.
Cum recunoastem gastrita?
Simptomele tipice ale gastritei sunt senzatiile de balonare, arsurile, lipsa poftei de mancare si greata. Sunt similare celor ale stomacului iritat. Puteti observa daca stomacul produce prea mult sau prea putin acid gastric pornind de la aspectul limbii: o limba rosie, fara sedimente, arata ca este vorba de valori mari de acid gastric, pe cand un sediment alb semnifica prea putin acid gastric.
[ad#articol]
Pentru ca peretele stomacal este slaba provizionat cu nervi senzoriali, gastrita poate fi nedureroasa, chiar daca mucoasa stomacala este atat de puternic atacata, incat apar sangerari. Sangele din stomac, digerat, coloreaza scaunul negru ca smoala (gudron) sau duce la varsaturi asemanatoare zatului de cafea. O colorare inchisa a scaunului poate fi provocata si de consumul de afine, sfecla rosie sau de tabletele care contin fier.
In cazul in care scaunele de culoare inchisa se succed timp de mai multe zile la rand, va trebui sa mergeti la medic: netratate, sangerarile stomacale cronice pot duce la anemie. Cu ajutorul unei gastroscopii, medicul realizeaza care este situatia mucoasei stomacale, insa pentru a depista prezenta Helicobacteriei este necesara o proba mucoasa.
Un stil de viata sanatos
Inca de la aparitia gastritei va trebui sa renuntati la fumat, din cauza ca nicotina irita stomacul. Nu se recomanda nici cafeaua, nici alcoolul.
Terapii alternative
Diverse plante cu o mucozitate crescuta lasa un strat protector pe stomac si stimuleaza astfel vindecarea. Dintre acestea amintim musetelul, nalba de gradina (Althaea rosea), casul-popii (Malva grandifolia – M. silvestris) si inul de cultura. Acesta din urma ar trebui lasat cateva ore in apa rece, dupa care trebuie strecurat, iar lichidul ramas se bea treptat.
Efecte antiinflamatorii au ceaiul de lemn dulce si ceaiul de musetel. O cura cu ceai de musetel ar fi foarte eficienta: pentru aceasta beti1/2 de cana cu ceai de musetel pe stomacul gol si culcati-va timp de 10 minute pe spate, dupa care intorceti-va pe partea stanga, pe burta, si la sfarsit pe partea dreapta. Inainte de a schimba pozitia beti 1/2 de cana de ceai. Dupa 40 de minute ati baut 2 cani , iar stomacul a facut o baie calduta cu ceai de musetel.
Daca suferiti de mai multa vreme de gastrita, iar productia sucului gastric este deranjata, atunci substantele amare pot stimula formarea acidului gastric. Amestecati in ceai radacina de lumanarica pamantului (Gentiana asclepiadea), pelin (Artemisia absinthium) sau tintaura si beti 1 cana in 30 minute, inainte de fiecare masa.
La dureri stomacale cauzate de stres, ceaiul din frunze de roinita si floarea de hamei pot avea efecte relaxante, calmand crampele.
Terapia nutritionala
Cand este vorba de alimentatie, ar trebui sa ascultati in primul rand de stomac. Veti observa ca mancarurile grase inrautatesc simptomele. Mai potrivite sunt portiile mici, usor digerabile.
Ar trebui sa evitati cat mai mult alcoolul si cafeaua, fiindca ambele ataca mucoasa stomacala.
Pentru protejarea peretilor stomacali ar trebui sa puneti 1 lingurita de argila intr-un pahar cu apa, sa amestecati bine si sa beti.
O cura de bauturi cu zeama de varza sprijina vindecarea ulcerului stomacal. Beti cate un paharel cel putin trei saptamani, de doua ori pe zi.
Si zeama de cartofi este recomandabila in caz de ulceratii stomacale, intrucat calmeaza foarte eficient colicile provocate de ulcerul gastric. Ca la toate inflamatiile, o terapie cu enzime ajuta mucoasa stomacala. Enzimele care digera albuminele elimina mediatorii inflamatiilor si scad tendintele de inflamare.