Persoanele care sunt predispusi din punct de vedere genetic, la maladiile cardiace pot scadea acest risc consumand fructe si legume in stare cruda, potrivit unui studiu publicat in PLOS Medicine.
Cei ce au realizat acest studiu ne informeaza ca cinci porţii de fructe şi legume crude consumate zilnic pot reduce acţiunea negativă a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 – care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoşi europeni – vinovată de apariţia maladiilor cardiace.
[ad#articol]
La acest studiu au luat parte peste 27.000 de persoane atat din Europa cat si din China si America latina, rezultatele lui sugerand ca persoanele cu risc genetic mare – purtătoare ale variantelor genei 9p21 – care au adoptat o dietă bogată în fructe şi legume crude au prezentat ulterior probabilităţi de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.
Dieta ar trebui sa conste in fructe si legume crude, proaspete sau congelate,fructe uscate, stafide , curmale, smochine
Autorii studiului, cercetătorii de la McMaster University şi McGill University, din Canada, spun că încă nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogată în fructe şi legume reduce efectele negative ale acestei gene.
Aceasta dieta ar trebui sa contina fructe si legume in stare cruda, congelate, smochine, curmale, fructe si legume conservate preparate pe bază de fructe şi legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe şi legume, leguminoase (fasole boabe, linte, năut), informează bbc.co.uk.