Fibromialgia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Fibromialgia

De cele mai multe ori, cei care sufera de fibromialgie au trebuit mai intai sa treaca printr o adevarata odisee a vizitelor la doctori, deoarece durerile lor nu aveau o cauza clara. Se estimeaza ca aproape 2% din populatia lumii sufera de fibromialgie – din care 80% sunt femei intre 20 si 50 de ani. Deseori, la batranete simptomele se amelioreaza. In ciuda incidentei sale mondiale, ea nu este recunoscuta de catre toti doctorii ca o afectiune de sine statatoare.

Ce este fibromialgia?

Sindromul fibromialgic este un tip de boala destul de complex, care se caracterizeaza prin dureri generalizate in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane si oase. In plus, deseori se mai adauga tulburari psihice, depresii si oboseala cronica.

Cauzele fibromialgiei sunt necunoscute. Deseori insa, aceasta boala prezinta o manifestare ereditara. Este posibil, ca si in cazul reumatismului artritic, ca o reactie autoimuna sa produca dureri. De aceea, sindromul fibromialgic se incadreaza in categoria bolilor reumatice.

Exista insa multe elemente ce indica faptul ca durerile cronice au ca suport o perceptie dereglata a durerii, care isi are originea in creier.

Cum recunosc fibromialgia?

Daca aveti dureri pentru care pare sa nu existe nici o cauza; daca simtiti umflaturi care nu se vad; daca va simtiti epuizati, iar somnul nu va aduce odihna, atunci cauza durerii dumneavoastra poate fi fibromialgia.

La ora actuala nu exista nici o procedura obiectiva pentru a dignostica un sindrom fibrolialgic – ci dimpotriva: valorile de laborator si alte cercetari nu indica modificari caracteristice unei afectiuni. Fiind greu de sesizat, aceasta boala este deseori privita ca o dereglare psihosomatica. Cu toate acestea, reumatologii cu experienta pot sa puna un diagnostic pe baza durerii resimtite in anumite puncte de presiune (“tender points”).

Terapii alternative

Din cauza ca sindromul fibromialgic este un alt copil vitreg pentru medicina alopata, multi pacienti aleg cu succes variantele propuse de terapiile alternative.

In mod deosebit, medicina traditionala chineza obtine rezultate foarte bune in tratarea fibromialgiei.

Conform conceptiei chinezesti, cauzele imbolnavirii sunt determinate de deficienta de Yin. In terapie, pe prim plan, sunt plantele medicinale, de exemplu, ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum).

Prin acupunctura punctelor speciale se intareste Yin-ul.

Multi pacienti percep moxibustia din punctele dureroase ca utila pentru eliberarea incordarii si foarte placuta.

Si acunpunctura urechii duce in multe cazuri la rezultate foarte bune.

Terapia dietetica

Sunt tot mai multe cercetarile care confirma ca o alimentatie vegetariana, bogata in fibre, vitamine si minerale este una care alina afectiunile. Pentru ca tractul gastrointestinal este deseori iritat la pacientii cu fibromialgie, se recomanda la inceputul schimbarii dietei, un regim dietetic.

Pentru a contracara crisparea si incordarea musculaturii, ar trebui sa va administrati zilnic o doza de 300 pana la 600 mg magneziu. Alimente bogate in magneziu sunt, de exemplu, soia, tarate sau semintele de floarea-soarelui.

La multi pacienti suferinzi de fibromialgie s-a depistat o lipsa de aminoacizi triptofan. Mult triptofan se gaseste, de exemplu, in semintele de floarea-soarelui.

Terapia fizica

In ce masura frigul sau caldura aduc usurare, depinde de la pacient la pacient. Unor persoane le sunt de ajutor baile calde sau vizitele la sauna, pentru ca duc la relaxarea musculaturii. Altora, tratamentul intr-o camera rece le aduc alinare.

Acolo, timp de 0,5 pana la 3 minute, pacientii stau in costume de baie intr-o incapere racita la minus 110 grade Celsius. Acest soc termic duce la inhibarea de durata a perceptiei durerii, ce dureaza cateva saptamani.

Prin stimularea nervilor din partile dureroase ale corpului cu ajutorul TENS (stimulare electrica nervoasa percutanata) se relaxeaza musculatura, iar durerea este calmata. Prin “electrozii” aplicati, sunt administrate impulsuri electrice pentru stimularea nervilor subcutanati.

Psihoterapia

Un sprijin psihoterapeutic este foarte important in cazul fibromialgiei. Pe langa durerile permanente, multi dintre pacienti trebuie sa lupte si cu depresii, sentimente de anxietate si stres sufletesc. Diverse forme de psihoterapie, precum terapia centrata pe persoana, sau terapia Gestalt, pot fi de mare ajutor. Ca si in cazul altor boli reumatice si in cel al sindromului fibromialgic evenimentele traumatice pot fi cele care declanseaza boala. In cadrul tratarii traumei sunt descoperite si tratate cauzele posibile.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.