Endometrioza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Endometrioza

 

Suferiti de dureri abdominale din cauza ciclului sau, in ciuda eforturilor depuse, nu reusiti sa ramaneti insarcinata? Endometrioza este o afectiune foarte raspandita care presupune prezenta celulelor din mucoasa uterina in alte zone din pelvis.

Ce este endometrioza?

Termenul de endometrioza provine din cuvantul latin “pentru mucoasa uterina”, endometrium. In cazul unei endometrioze, tesutul endometrial se regaseste si in afara uterului. Focarul se gaseste cel mai des in partea inferioara a abdomenului.

Nici pana azi cauza aparitiei endometriozei nu e complet lamurita. Conform uneia din teorii, celulele endometrice migreaza din uter si se localizeaza in spatiul abdominal. O alta explicatie porneste de la faptul ca unele celule din tesutul endometrial migreaza. Acest tesut reactioneaza la fluctuatiile ciclului hormonal aproape la fel ca si celulele care se afla in uter, adica sunt sintetizate, descompuse si sangereaza ciclic. Deoarece sangele nu poate curge in afara uterului, se formeaza chisturi sau excrescente care pot cauza dureri puternice.

O endometrioza nu este, de regula, o boala maligna, insa ea poate duce la infertilitate, caci reprezinta o dereglare a ciclului hormonal si impiedica ovulatia. Netratata, boala avanseaza, astfel ca, treptat, se poate ajunge la o agravare a simptomelor. Pana acum endometrioza nu a putut fi complet vindecata. In ciuda unei terapii de succes in prima faza, trebuie sa se ia in calcul, in permanenta, o reaparitie a simptomelor.

Simptome

  • sangerare abundenta sau anormala;
  • durere pelvina si abdominala, care de multe ori provoaca durere la contactul sexual;
  • crampe abdominale foarte dureroase, care se instaleaza inaintea menstruatiei si continua in timpul acesteia, dupa care scad treptat;
  • dureri la urinare si defecare, inclusiv diaree;
  • probleme de fertilitate.

Daca va apropiati de 30 de ani si nu ati putut ramane insarcinata pana acum, daca suferiti de menstruati foarte dureroase sau de dureri in zona pelvina in timpul actului sexual, trebuie sa consultati medicul cat mai repede.

Ce poate face medicina alopata?

Medicamentele folosite in tratarea endometriozei opresc ovulatia si menstruatia, pentru a putea permite regresia bolii. Medicamentele includ administrarea dozelor marite de estrogen sau/si medicament cu progesteron. Toate aceste tratamente sunt contraceptive.

Tratamentul medical al endometriozei este administrat doar femeilor care nu au incercat sa conceapa un copil; nu a fost dovedit ca ar contribui la cresterea fertilitatii.

In cazul femeilor care doresc sa conceapa un copil, medicul recomanda tratament chirurgical, de obicei laparoscopic, acesta incluzand diatermie si vaporizare laser a depozitelor si adezioliza (indepartarea adeziunilor).

Femeile mai in varsta, a caror afectiune se afla intr-un stadiu avansat si care nu mai doresc sa conceapa copii, le este recomandat o interventie chirurgicala radicala, care include indepartarea uterului si a ovarelor (histerectomie).

NB: Femeilor care incearca sa conceapa un copil si care au adeziuni dense, foarte raspandinte si care nu pot fi vindecate, sau care  reapar dupa operatie, trebuie sa li se recomande imediat fertilizarea in vitro.

Remedii naturale

Terapiile alternative pot completa metodele clasice de tratament sau le pot inlocui partial – in functie de gradul de dificultate al bolii si aria simptomatica care se doreste a fi influentata prin intermediul terapiei.

Dat fiind ca la o endometrioza trebuie intarite mai ales sistemul imunitar si psihicul, se recomanda o dieta bogata in vitamine si minerale, la care sa se adauge si acizi grasi nesaturati. Acestia din urma pot proveni din uleiul de peste, uleiul de luminita de seara si semintele de in.

In principiu, pentru pacientele cu endometrioza, tehnicile speciale pentru relaxare sunt de foarte amre insemnatate. Ele contribuie la calmarea durerilor, la eliminarea crampelor si la intarirea sistemului imunitar. In cazul infertilitatii nedorite, va ajuta sa reduceti presiunea psihica. Alegeti-va o tehnica care se potriveste cel mai bine stilului dumneavoastra de viata.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.