Daca aveti scaune tari si in cantitate mica, sau daca trebuie sa va fortati pentru a le elimina, suferiti, probabil, de constipatie.
Majoritatea oamenilor au un anumit obicei, iar intestinele functioneaza cel mai bine daca li se permite o rutina consecventa.
Constipatia se defineste din punct de vedere medical ca eliminarea dificila si rara a unor scaune tari si in cantitate mica. Frecventa cu care eliminati scaunul nu are prea mare importanta, deoarece persoanele sanatoase au scaun la intervale foarte diferite. De obicei, intervalele variaza de la de 3 ori pe zi pana la de 3 ori pe saptamana.
Sunt frecvente accesele inofensive de constipatie, dar uneori exista o disfunctie in spatele acestora, iar aceasta trebuie investigata. Ca sfaturi medicale puteti lua in calcul consultul medicului daca recent ati inceput sa suferiti de constipatie severa sau care dureaza de mai mult de doua saptamani, mai ales daca apare prima data dupa varsta de 50 de ani.
Constipatia persistenta poate duce la obturarea intestinului prin ramanerea materiilor fecale tari in rect. Materiile fecale lichide se pot scurge pe langa obstacolul partial, rezultand in diaree. Asadar, daca va confruntati cu o alternanta de constipatie si diaree, consultati un medic.
Care sunt cauzele constipatiei?
- O dieta saraca in fibre si lichide este cea mai obisnuita cauza a constipatiei.
- A doua cauza frecventa este ignorarea nevoii de a elimina scaunul, ceea ce duce la uscarea acestuia in rect, unde se poate intari si poate deveni dificil de eliminat.
- Consumul in cantitate prea mare de bauturi alcoolice si cu continut de cafeina, care pot duce la o usoara deshidratare, poate de asemenea provoca intarirea materiilor fecale si eliminarea lor dificila.
- Alti factori care reduc frecventa scaunului sunt exercitiul fizic insuficient si perioadele lungi de inactivitate fizica.
- Hipotiroidia si depresia pot duce de asemenea la constipatie.
- Diverticuloza este asociata cu constipatia.
- Persoanele care se afla in perioada de recuperare dupa o operatie abdominala sau cei cu disfunctii anale, de pilda cu hemoroizi, pot avea dureri la eliminarea scaunului, ajungand astfel sa sufere de constipatie.
- Anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive si anumiti antiacizi care contin aluminiu si carbonat de calciu pot cauza constipatia.
- In cazul persoanelor in varsta, sedentarismul crescut cauzeaza o frecventa mai mare a constipatiei in aceasta grupa de varsta.
Ce se poate face?
Niciun intestin nu poate rezista unei portii de cinci fructe in fiecare dimineata sau sase prune uscate si smochine consumate in diecare seara si ma indoiesc ca exista cineva care poate sa nu aiba scaun regulat daca urmeaza aceste indicatii.
- Daca constipatia este asociata cu stilul dumneavoastra de viata, puteti lua cateva masuri simple pentru a remedia situatia si pentru a impiedica reaparitia ei.
- Daca afectiunea persista in ciuda remediilor administrate la domiciliu, consultati medicul pentru a va face nalize si pentru a descoperi cauza.
Vi se poate solicita o proba de materii fecale, care vor fi examinate pentru a vedea daca nu contin sange. Daca sunt necesare teste suplimentare, vi se poate administra o clisma cu bariu, pentru a exclude elementele anormale.
Tratament pentru constipatie
- Puteti face o clisma, procedeu prin care vi se introduce lichid in rect cu ajutorul unui tub, pentru a stimula eliminarea materiilor fecale.
- Acest tratament ar trebui urmat de o schimbare a dietei prin aportul mai mare de fibre si lichide.
- Constipatia asociata cu o disfunctie dureroasa a anusului poate fi atenuata cu ajutorul unui unguent calmant sau cu supozitoare.
- Daca un medicament este cauza, medicul va poat eoferi o alternativa.
- Printre alimentele bogate in fibre se numara tarata, painea integrala, cerealele, fructele, legumele cu frunze, cojile de cartofi, fasolea si mazarea uscata.
- Reduceti consumul de alimente puternic rafinate si procesate, ca branza si painea alba.
- Nu folositi laxative in mod repetat, deoarece intestinul poate deveni lenes si nu va mai functiona fara ele.