Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Colesterolul, inamicul silentios al sanatatii

 

Peste jumatate din oamenii trecuti de 50 de ani prezinta un nivel marit de colesterol- in special din cauza proastei alimentatii si a lipsei de miscare. Dar si predispozitia joaca un rol important. Insa colesterolul nu este pur si simplu colesterol: in timp ce colesterolul LDL poate fi considerat raspunzator pentru aparitia arterosclerozei, colesterolul HDL este benefic pentru sanatate. In prezent procedeele terapeutice moderne determina o crestere a nivelului de colesterol HDL.

Ce inseamna un colesterol mare?

Asa numitul colesterol face parte din categoria lipidelor din sange si constituie o importanta componenta a membranei celulare, precum si un element constitutiv al acidului biliar ai al anumitor hormoni.In cazul unei alimentatii sanatoase, numai aproximativ o treime din colesterolul propriu organismului provine din hrana, iar restul se sintetizeaza in ficat.

La nivel sanguin, colesterolul este asociat proteinelor de transport LDL si respectiv, HDL. In cazul in care avem de-a face cu asa numitul colesterol LDL(lipoproteine cu densitate mica) acesta se depune pe vasele de sange,ceea ce conduce la arteroscleroza. Colesterolul HDL(lipoproteine cu densitate mare) este transportat din vase in ficat, unde acesta este descompus.Din acest motiv, este avantajos un nivel ridicat de colesterol HDL.Acesta creste cu activitatea regulata a corpului.La majoritatea pacientilor, nivelul colesterolului creste din cauza alimentatii gresite si a lipsei de miscare.Consecintele unui nivel permanent ridicat al colesterolului pot fi arteroscleroza, infarctul miocardic, comotia cerebrala, “piciorul fumatorului” si dementa senila.

Cum recunoastem un nivel crescut al colesterolului?

La inceput, colesterolul marit nu prezinta simptome. Dar o simpla analiza a sangelui poate releva fara dificultate valorile acestuia.

Analizele de masurare a nivelului colesterolului ne permit sa determinam nivelul lipidelor in sange. Nivelurile crescute de lipide si trigliceride constituie factori de risc pentru boala aterosclerotica.

In mod ideal, valoarea colesterolului LDL la femei ar trebui sa fie sub 100 mg/dl(2,6mmo/l), iar la barbati sub 160 mg/dl(4,1 mmol/l).

Colesterolul HDL ar trebui sa reprezinte aproximativ 255 din colesterolul total. In orice caz valorile colesterolului sunt, in mare masura, in relatie direct proportionala cu varsta, astfel incat cele de mai sus reprezinta numai valori orientative.

Un mod de viata sanatos

Activitatea sportiva practicata cu regularitate reprezinta cea mai buna modalitate de influentare pozitiva a nivelului colesterolului. Prin antrenamente regulate (cam de 3 ori pe saptamana, cate 30 de minute) creste nivelul colesterolului “bun” si se reduc trigliceridele . In plus, un continut bogat in fibra al alimentelor consumate face ca bolul alimentar sa tranziteze mai repede intestinul, astfel incat se asimileaza o cantitate redusa de colesterol.Alcoolul se va consuma cu moderatie.

Etichete populare:

colesterolldltrigliceride

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.