Climoterapia sau climatoterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Climoterapia sau climatoterapia

 

Sederea la munte sau la mare nu reprezinta numai un concediu, datorita climei ea contribuie la imbunatatirea sanatatii. Aerul, soarele, vantul, umiditatea, presiunea aerului si temperatura sunt factori de stimulare a organismului. In functie de starea de sanatate, pentru o tonifiere generala sau pentru sprijinirea proceselor de vindecare se recomanda tratament prin sederea la mare, ori in munti la o altitudine medie sau mare.

Originea climoterapiei

Inca din antichitate era cunoscuta actiunea binefacatoare a unei schimbari a zonelor climatice si a plimbarilor in soare. In secolul al XVIII- lea, naturalistul Alexander von Humbolt (1769-1901) s-a ocupat cu studiul efectelor climei asupra organismului uman. La mijlocul secolului al XIX-lea, doctorul Alexander Spengler (1827-1901) a stabilit ca in Elvetia, in satul Davos, niciunul dintre locuitori nu suferea de tuberculoza, o boala la  plamani care era foarte raspandita pe vremea aceea. El a explicat asta prin clima existenta in acel sat situat la altitudine si a inceput sa trateze bolile de plamani prin cure de odihna la orizontala, in aer proaspat.

Ce este climoterapia?

In cadrul terapiei prin clima se folosesc particularitatile de clima din anumite zone, fie pentru a activa prin stimuli mecanismele de regularizare a corpului, fie pentru regenerarea anumitor procese prin repaus. Clima deosebita a unei localitati poate fi data de o serie de factori, cum ar fi: situarea la altitudine inalta (presiunea crescuta a aerului), umiditatea si puritatea aerului, nivelul radiatiilor UV (mai crescut sau mai scazut), vant puternic sau vant slab, caldura sau frig.

[ad#articol]

In functie de preponderenta acestor factori, putem vorbi despre un climat cu efect stimulant sau un climat de crutare.

Clima maritima

O cura climaterica la mare reprezinta sederea intr-un aer sarac in substante daunatoare si alergeni, un aer bogat in saruri, iod si umiditate. Aici radiatia solara si vantul sunt mai puternice. Alergiile, astmul, bolile cailor respiratorii inferioare si superioare, tensiunea arteriala scazuta si bolile de piele se vindeca la mare.

Clima in muntii de mare altitudine

La o altitudine de peste 1000 m, aerul este curat, uscat si nu contine polen. Pe de alta parte, temperatura este scazuta, continutul de oxigen din aer este mai mic, iar radiatia solara mai puternica, sederea in zone cu aceste caracteristici este utila in cazul astmului alergic, al bolilor respiratorii si de plamani al hipo- si hipertensiunii arteriale, al psoriazisului si neurdermatitei.

Clima in muntii de altitudine medie

Regiunile deluroase si de padure au o clima blanda, saraca in stimuli. Calitatea aerului est ebuna, vantul si radiatiile sunt ponderate, umiditatea aerului si temperatura au valori echilibrate. O cura climaterica in muntii de altitudine medie este recomandata pentru refacerea dupa boli severe, in cazul bolilor de inima, circulatorii, de respiratie si reumatice, in starile de epuizare si pentru fortifiere generala.

La ce sa va asteptati?

In principiu, trebuie sa cereti sfatul medicului dumneavoastra cu privire la clima care vi se potriveste. In cazul stabilirii, unei cure, decizia o ia medicul specialist. Terapiei climaterice i se poate aloca, in functie de afectiune:

  • o cura de odihna la orizontala in aer liber, de mai multe ore, infasurat la caldura in patura
  • bai de aer curat, imbracat sumar, pentru a expune pielea influentelor aerului
  • miscare, precum mers pe jos sau gimnastica in aer curat.

Cui i se recomanda climoterapia?

Aceasta terapie este cu precadere potrivita copiilor si varstnicilor, care au o constitutie firava. Totusi clima stimulanta de la mare si din muntii inalti nu este utila tuturor. Clima de la mare nu se recomanda diabeticilor, celor cu hiperactivitate a glandei tiroide, in cazul bolilor de rinichi sau al bolilor cailor urinare. Clima din muntii inalti nici nu intra in discutie in cazul celor suferinzi de angina pectorala, care au inima slabita sau tulburari ale circulatiei arteriale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.