Frumos, plin de succes si…gras? Nu prea credem. Mass-media ne sugereaza ca oricine e mai slab, are o viata mai usoara. Dar ce se intampla daca si persoanele cu greutate normala au impresia ca sunt grase si neatragatoare? Anorexia se manifesta mai ales la fete, dar in ultimul timp a inceput sa afecteze si din ce in ce mai multi baieti aflati la varsta pubertatii. In cazul unei treimi dintre cei afectati boala ia un curs cronic – adesea cu dezdonamant fatal.
Ce este anorexia?
Cuvantul grecesc “anorexis” inseamna “lipsit de foame” sau “lipsit de dorinta”. Cel mai important simptom al acestei boli de nutritie este o dieta autoimpusa stricta, care poate ajunge la proportii ce pun in pericol viata persoanei. Sunt vizate mai ales fetele dar si baietii intre 10 si 25 de ani. Declansatoare sunt adesea conflictele cu prietenii sau idealul vesnic de greutate.
Modul anorexic de pretuire a propriei persoane se autodefineste puternic prin intermediul aspectului fizic si cel al greutatii. Un alt aspect caracteristic este reflexul puternic de autocontrol. Pacientul este extrem de neindurator cu el insusi, propria greutate fiind analizata extrem de critic. In mod paradoxal, chiar daca este puternic subponderala, persoana se simte intolerabil de grasa.
Anorexia poate duce la o pierdere in greutate de 50 de procente, pacientii slabind intre 30 si 40 de kg prin infometare. Datorita pierderii drastice in greutate, apar diferite probleme fizice: la fete lipseste menstruatia, procesele de crestere sunt incetinite si se produce o inmultire a problemelor circulatorii. In primii ani, simptomatologia anorexiei poate comuta spre bulimie, iar uneori poate reveni la anorexie.
Cum recunoastem anorexia?
Daca observati o puternica scadere in greutate la copilul dumneavoastra sau la alti tineri, acesta poate fi un prim semn de anorexie. Dar si alte simptome ale unei boli de nutritie ar trebui sa va atraga atentia. Printre acestea pot fi amintite:
- evitarea regulata a meselor (“am mancat deja ceva”)
- suprimarea senzatiei de foame prin ingerarea excesiva de apa sau cafea
- administrarea de laxative, diuretice sau regulatori de apetit
- pregatesc mese festive cu mare entuziasm, dar, pusi la masa, doar scormonesc prin mancare
- dieta autoimpusa este prezentata altora drept lipsa de apetit
- practica sport excesiv
Persoanele anorexice sunt adesea foarte ambitioase si orientate spre rezultat. Nu isi pot ierta nici cele mai mici slabiciuni si isi privesc propriile actiuni autocritic.
Sunt foarte iritabile datorita senzatiei continue de foame si par adesea dezechilibrate. Corpul, care pierde mult in greutate, reactioneaza la abtinerea permanenta de la mancare cu epuizare, slabiciune musculara si interes sexual scazut.
Alte schimbari fiziologice sunt senzatia permanenta de frig, datorita presiunii scazute a sangelui, pielea uscata, unghiile casante, o pilozitate fina pe intreaga suprafata a corpului (Pilozitate Lanugo) si probleme gastrice.
Terapii alternative
Metodele alternative sunt folosite pentru sprijinirea psihoterapiei.
Terapia nutritionala
Dupa finalizarea cu succes a terapiei, trebuie sa mentineti o alimentatie echilibrata. Realizarea unui plan de nutritie va poate ajuta in acest sens.
Psihoterapia
Deoarece, in mod normal, anorexicii nu sunt constienti de boala lor, o terapie fara internarea pacientului nu prea are sens in fazele de inceput ale tratamentului.
[ad#articol]
Aceste persoane sufera de o perceptie distorsionata asupra corpului si greutatii lor. In cadrul tratamentului psihoterapeutic ei invata ca increderea in sine si succesul lor in viata intima si profesionala nu depind de greutatea lor corporala.
Terapia orientata spre familie se aplica in cazul tinerilor anorexici care traiesc inca in casa parinteasca. In acest fel li se poate arata, cu ajutorul familiei, cum pot controla anorexia. Adesea intreaga atentie a familiei se indreapta asupra bolii, celelalte probleme existente fiind impinse puternic in fundal. Poate fi de ajutor participarea terapeutului la mesele de familie.
In cadrul unei terapii de grup pacientii invata impreuna noi strategii pentru solutionarea problemelor. Interpretarea de roluri si exercitiile de comunicare sunt potrivite pentru recunoasterea si managementul conflictelor personale.
Modelarea creativa, ca de exemplu terapia prin muzica sau cea prin pictura, ofera noi surse de inspiratie si permite exprimarea conflictelor mentale prin imagini sau sunete. De asemenea terapia prin dans poate fi o buna supapa pentru exteriorizarea conflictelor interioare.