Amenoreea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Amenoreea

 

Amenoree este termenul medical folosit pentru absenta ciclului menstrual. Este amenoree primara daca menstruatia nu s-a instalat niciodata si amenoree secundara daca menstruatia normala este intrerupta pentru 4 luni sau mai mult.

Amenoreea nu inseamna neaparat ca sunteti bolnava, ci ca nu produceti ovule si deci nu puteti concepe un copil.

Cauze?

Amenoreea primara este deobicei declansata de debutul tarziu al pubertatii, desi poate fi cauzata si de o dereglare a sistemului reproducator sau hormonal. Cea mai comuna cauza a amenoreei secundare este sarcina. Daca exhilibrul hormonal este dereglat, ciclurile menstruale se pot opri. De exemplu, multe femei care alapteaza observa ca ciclul menstrual nu revine pana cand nu isi intarca copiii.

Un motiv mai grav pentru care poate aparea amenoreea este greutatea prea scazuta a femeii, cum ar fi cazul anorexiei nervoase. Medicul va putea suspecta aceasta afectiune daca aveti cu 12 kilograme mai putin decat greutatea normala, in rapor cu inaltimea si constitutia dumneavoastra. Stresul, afectiunile cronice (afectiunile tiroidiene), medicatia pe termen lung (cu antidepresive) pot provoca amenoree, la fel si exercitiile fizice intense daca acestea determina scaderea indicelui de masa corporala (raportul inaltime/greutate) la mai putin de 20. Binenteles ,amenoreea este permanenta dupa menopauza sau daca vi se face histerectomie.

Simptome amenoree

  • Amenoreea primara – menstruatia nu se instaleza si fata nu intra la pubertate; nu se dezvolta nici una dintre caracteristicile sexuale, cum ar fi parul corporal, sanii si largirea zonei pelviene.
  • Amenoreea secundara – ciclurile menstruale se opresc brusc sau sangerarea se diminueaza treptat, luna dupa luna, pana cand se opreste definitiv.

Trebuie sa consult un medic?

Tendinta de a avea menstruatie mai tarziu se poate mosteni, asa ca daca mama ta a a avut primul ciclu menstrual mai tarziu, nu te ingrijora daca nu te dezvolti la fel de repede ca prietenele tale. In orice caz, daca ai 16 ani si nu ai inca menstruatie, consulta medicul pentru a fii sigura ca totul este in regula. Daca ciclurile menstruale se opresc brusc si esti activa sexual, ai putea fi insarcinata, asa ca fa un test de sarcina inainte sa consulti medicul. Consulta medicul daca nu ai avut ciclu menstrual 6 luni si nu esti insarcinata sau la menopauza.

Ce va face medicul?

  • Daca nu ati avut niciodata menstruatie, medicul va va face un examen fizic si va va lua o proba de sange pentru a masura nivelul hormonilor pituitari (hormonii pituitari ii includ pe cei responsabili de declansarea menstruatiei).
  • In cazul amenoreei secundare, din momentul in care sarcina este exclusa, un specialist va va face o examinare medicala completa si daca va constata ca luati de mai mult timp anumite medicamente, medicul le va verifica si daca va considera ca este nevoie sa le intrerupeti, o va face. Medicul v-ar putea programa la o ecografie pentru a putea fi sigur ca nu exista probleme ale glandei pituitare.
  • Daca nu aveti ovulatie dar doriti sa concepeti un copil, medicul va va recomanda medicamente pentru fertilitate sau hormoni pituitari.

Ce pot face?

Lipsa ciclurilor menstruale nu este periculoasa si de cele mai multe ori nu este un motiv de alarma; aveti rabdare si ele vor veni dela sine.

S-ar putea ca pentru sanatatea organismului dumneavoastra sa trebuiasca sa va schimbati stilul de viata si sa corectati anumite probleme fizice sau de dieta, daca medicul considera ca aceasta ar putea fi cauza.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.