Multe persoane confunda alergia cu intoleranta la alimente, insa ele sunt destul de diferite. Alergia alimentara implica o reactie anormala din partea sistemului imunitar si poate fi foarte grava. Intoleranta la alimente nu implica sistemul imunitar.
Alergia la alimente este o afectiune neobisnuita in care sistemul imunitar reactioneaza intr-un mod necorespunzator sau exagerat la un anumit aliment sau fel de mancare, determinand aparitia unor simptome variate, cum ar fi o eruptie care provoaca mancarime. Spre deosebire de intoleranta la alimente, care provoaca adesea o senzatie de discomfort abdominal si indigestie, nu implica absolut deloc sistemul imunitar.
Care sunt cauzele alergiilor?
Alergia la alimente este mult mai frecventa la persoanele atopice care sufera de alte afectiuni legate de alergie, cum ar fi astmul, eczema sau febra fanului. Daca o ruda apropiata este alergica la un anumit aliment, exista riscul mult mai mare de a dezvolta o alergie la alimente.
Cu toate ca reactiile alergice pot aparea din cauza oricarui aliment, nucile (si in special arahidele) sunt, probabil cauza cea mai frecventa. alte cauze, relativ frecvente ale alergiilor la alimente includ pestii si produsele marine, capsunile si ouale.
Desi mass-media si chiar unii parinti de buna credinta propaga adesea ideea ca si colorantii alimentari fac parte din categoria alergenilor, adevarul este ca acestia cauzeaza foarte rar reactii alergice, insa intoleranta la aditivul alimentar glutamat de sodiu este frecventa.
[ad#articol]
Alergia la grau (intoleranta la gluten) poate cauza o afectiune cunoscuta sub numele de boala celiaca.
O reactie alergica la proteinele din laptele de vaca este frecventa, de obicei, la sugari si copiii mici.
Care sunt simptomele?
Simptomele pot aparea imediat dupa ingurcitarea alimentului sau dupa cateva ore. Acestea pot include:
- O eruptie, localizata oriunde pe corp de culoare rosie si care produce mancarime (urticarie)
- greata, voma si diaree
- dificultate in inghitire (ceea ce reprezinta o urgenta medicala)
- mancarime si inflamare care afecteaza fata, gura si gatul (angioedem)
- dispnee sau respiratie suieratoare- anafilaxia, un raspuns alergic, care pune viata in pericol si care cauzeaza dificultate brusca la respiratie si colapsul. Daca prezentati simptomele unei reactii grave, chemati imediat o ambulanta.
Ce se poate face pentru sanatatea ta?
Ati putea diagnostica singuri o alergie alimentara daca simptomele apar imediat dupa ce ati mancat un anumit aliment. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic.Daca acesta nu este sigur de ce anume a provocat reactia, vi se va recomanda efectuarea unui test cutanat.
Medicul ar putea recomanda, de asemenea, o dieta stricta ( nu va angajati de unii singuri la asa ceva). Urmarea unei diete restricitve timp de una sau doua saptamani, in care veti putea evita alimentele care cauzeaza simptomele dumneavoastra.
Cum va puteti ajuta singuri?
Tineti un jurnal al alimentelor si notati-va simptomele. Aratati-l medicului dumneavoastra.
Evitarea alimentului care provoaca alergia este singurul tratament eficient.
Intrebati intodeauna ce ingrediente contine mancarea, atunci cand luati masa in oras si verificati etichetele de pe alimentele preambalate.
Daca este necesara efectuarea unei modificari majore si permanente in dieta, asigurati-va ca regimul ramane in continuare echilibrat.
Cat de mare este riscul de persistenta a alergiilor alimentare?
Multe alergii la alimente, in speciasl alergiile la nuci, sunt permanente, iar persoanele respective trebuie sa evite toata viata acele alimente.Unele alergii la alimente pot disparea cu timpul. Copiii sub varsta de patru ani care evita complet alimentele , cum ar fi graul, timp de doi ani, au sanse reale de a scapa de alergie.