10 pasi pentru un somn linistitor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

10 pasi pentru un somn linistitor

 

  1. Luati o coala de hartie si notati tot ce aveti de facut a doua zi, urmand sa o pastrati pe noptiera patului, unde urmeaza sa va desfasurati somnul de noapte. Atunci cand notati ideile care va trec prin minte, ii transmiteti creierului ca nu mai are voie sa se gandeasca la aceste sarcini.
  2. Nu va uitati la televizor sau nu ascultati radio ( mai ales stirile) inainte de somnul de noapte si mai ales cercetatorii interzic functionarea televizorului in timpul somnului.
  3. Cititi  cu cel putin 30 de minute inainte de culcare, materiale de inspiratie sau auto-dezvoltare emotionala. Scopul acestor materiale este sa va elibereze gandurile de evenimentele stresante din timpul zilei, mai ales cand stim ca majoritatea oamenilor inainte de culcare se gandesc la consecintele stresului cotidian.
  4. Asigurati-va ca in camera in care va odihniti este cat  de intuneric  posibil- trupul nostru este facut sa se odihneasca in intuneric, cu cat camera este mai intunecata cu atat somnul va fi mai adanc.
  5. Asigurati-va linistea in camera pe cat posibil, opriti toate aparatele electrice si rugati-va ceilalti memebri ai familiei sa faca liniste atata timp cat doriti sa va odihniti.
  6. Nu mancati timp de cel putin 3 ore inainte de culcare. Atunci cand stomacul nu are timp sa proceseze alimentele, corpul este fortat sa se concentreze asupra digestiei, impiedicandu-i atentia spre relaxare. Corpul a fost conceput sa digere aunci cand este in miscare nu cand este in repaus.
  7. Incercati sa mergeti la culcare la ora 22.00 si sa va treziti la aproximativ ora 6.00 dimineata. In medicina ayuverdica se presupune ca exista cicluri care sunt mult mai favorabile pentru anumite activitati. A merge la culcare la ora 22.00 si a te trezi la ora 6.00 dimineata, permite organismului tau sa se odihneasca profund, dandu-ti energia necesara pentru tot parcursul zilei.
  8. Nu luati medicamente/vitamine/ plante aromatice care ar trebui sa va ajute sa va odihniti (cu exceptia cazului cand medicul dumneavoastra le prescrie). Cele mai multe din aceste asa numite “ajutoare”, nu fac decat sa va amorteasca simturile, scopul odihnei este de a oferi corpului timp si mijloace sa se repare si sa se pregateasca pentru venirea zilei.
  9. Asigurati-va ca exista o alimentare cu aer proaspat in camera. Aerul curat va v-a ajuta organismul sa se repare in timpul noptii.
  10. In timpul zilei faceti exercitii cel putin 60 de minute pe zi. Daca nu aveti timp sa le faceti intr-o singura repriza, puteti sa impartiti acele 60 de minute in 2-3 reprize, cum va este confortabil. Cel mai bun exercitiu cand vine vorba de starea generala de sanatate si pentru pregatirea organismului pentru un somn de noapte odihnitor , este mersul pe jos

[ad#articol]

Etichete populare:

organismsanatatesomn

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.