Cu ajutorul terapiei neurale se pot trata chiar si durerile persistente. In aceasta forma de terapie stimulanta, terapeutul injecteaza in piele, muschi, cicatrice sau in punctele de acupunctura un anestezic local pentru calmarea durerilor. Pe langa calmare, prin utilizarea diferitelor tehnici de injectare se produce o reglare a proceselor perturbate.
Originile terapiei
Terapia neurala a fost dezvoltata in anul 1925 de catre fratii Walter si Ferdinand Huneke. In acel an, Ferdinand Huneke a vrut sa-i administreze intramuscular surorii lui, care suferea un atac de migrena, un medicament contra reumatismului. In loc de acesta, el a luat din greseala un anestezic local, procaina. Migrena a disparut in cateva secunde. De atunci au inceput cei doi frati sa dezvolte un concept de terapie, care initial a purtat numele de ” anestezia curativa”, iar mai tarziu, dupa descoperirea “fenomenului de secunda” au denumit-o terapia neurala.
Ferdinand Huneke s-a confruntat cu acest fenomen in timp ce ii injecta unei paciente anestezic pentru o rana de la gamba. Brusc, in cateva secunde, acesteia i-a disparut durerea de umar de pe partea opusa a corpului. Denumirea de “terapie neurala dupa Huneke” este din 1940 o formulare definitiva.
Ce este terapia neurala?
Cu ajutorul terapiei neurale se inlatura dereglarile, respectiv irtitarile sistemului nervos vegetativ. Exista mai multe metode de tratament:
- in cazul tratamentului local, se injecteaza un anestezic local in locul dureros.
- in cazul tratamentului pe segmente terapeutice se injecteaza anestezice locale.
Un camp perturbat, spre exemplu o cicatrice sau un polip inflamat, trimite stimuli care irita nervii invecinati.
La inceput, organismul echilibreaza durerea, insa mai tarziu acesta reactioneaza cu dureri cronice, precum migrene si dureri persistente.
Campul perturbat si durerea nu trebuie neaparat sa se afle in acelasi loc: spre exemplu, o cicatrice aparuta in urma unei operatii la genunchi poate sa declanseze dureri abdominale.
Prin injectarea unui anestezic in campul perturbator respectiv, se pot indeparta sau cel putin calma durerile cronice.
[ad#articol]
La ce sa va asteptati?
Mai intai vi se vor pune intrebari amanuntite referitoare la bolile anterioare. Chiar si bolile din copilarie sau accidentele avute pot duce la o clarificare.
- Dupa aceea, urmeaza examinarea corporala: vor fi verificate aparatul locomotor, inclusiv muschii si reflexele, se vor controla cicatricele si structura pielii.
- In functie de imaginea bolii, terapeutul va va injecta un anestezic local, de obicei subcutanat, dar aplicarea injectiei poate avea loc si intramuscular sau intravenos. Decisiv pentru succesul terapiei este alegerea locului de injectare.
- In cazul injectiei subcutanate se vor forma basici mici, asemanatoare unui exsudat. Locul ales pentru injectie poate fi pe fata, la cap, spate sau burta. Se pot face injectari in mai multe puncte, in zonele corespunzatoare ale corpului.
- Pentru injectie se vor utiliza substante active ca procaina, lidocaina, mepivacaina sau articaina, fara adaugari sau amestecari.
Terapia neurala necesita multa rabdare. Frecventa aplicarii tratamentului depinde de tipul de tulburari.
In cazul durerilor acute poate fi necesara chiar injectarea zilnica, iar in cel al tulburarilor cronice injectiile se vor face, de obicei, la intervale mai mari.
Cui i se recomanda aceasta terapie?
In principiu, terapia neurala este indicata tuturor persoanelor care au stari de suferinta fara o cauza evidenta sau in cazul unor probleme cronice precum astmul bronsic, reumatismul, migrenele sau alte afectiuni similare.
Terapia neurala nu poate fi aplicata in cazul alergiilor la anestezice locale (acest lucru trebuie clarificat neaparat inaintea inceperii terapiei), al problemelor de coagulare, bolilor infectioase grave si bolilor imunitare.