Talasoterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Talasoterapia

 

Sanatate, stare de bine, frumusete, gratie marii- asa s-ar putea defini talasoterapia. Bai cu sare de mare, bai cu extracte de alge, impachetari cu namol marin sau cure de ceaiuri din alge ori apa de mare- toate acestea fac parte din cura marina. Lor li se adauga si efectul recreativ pe care il are o sedere la mare.

Originile talasoterapiei

Insusi medicul grec Hipocrate (460-377 i.Hr.) cunostea faptul ca o cura de bai la mare amelioreaza reumatismul si sciatica. La mijlocul secolului al XVIII-lea, medicul englez Richard Russel a pus bazele terapiei marine si , ca urmare, s-au infiintat numeroase statiuni balneare maritime. In secolul al XIX-lea, medicul francez La Bonnadiere a descris in lucrarea sa de doctorat, puterea tamaduitoare a marii. Notiunea de talasoterapie i se datoreaza in mare masura (din grecescul “thalassa”=mare). Apa marii, namolul si algele contin numeroase substante minerale si microelemente precum :potasiu, magneziu si calciu, iod, crom, fier, zinc si cupru. In algele marine se gasesc aminoacizi esentiali si vitamine, de aceea, se folosesc nu numail la impachetari, comprese si bai, ci si sub forma de ceai si suplimente nutritive.

Ce este talasoterapia?

In Germania, notiunea de talasoterapie are diferite acceptiuni. De aceea, Asociatia Germana de Talasoterapie a stabilit anumite criterii de existenta a centrelor de terapie marina:

  • Pentru a corespunde caracteristicilor calitative, este necesar ca un centru de talasoterapie sa nu se afle la mai mult de 300 m distanta de mare
  • Tratamentele trebuie sa aiba loc numai cu apa proaspata, pompata din adancimea marii
  • Trebuie sa existe un bazin de inot cu apa de mare si suficient de multe cabine de tratament
  • Ingrijirea este asigurata de medici, masori si profesori de sport
  • Activitatile fizice (plimbarile pe malul marii sau tururile cu bicicleta) si sfaturile nutritioniste intregesc programul de taratament.

Talasoterapia este din ce in ce mai frecventa in domeniul sanatatii. Centrele cu astfel de tratamente nu se afla neaparat la mare, insa se lucreaza cu sare de mare si produse marine.

La ce sa va asteptati?

In functie de afectiunile dumneavoastra, medicul ce stabileste tratamentul va alcatui un program special de terapie, care cuprinde mai multe  procedee zilnice.

  • un antrenament de 30 de minute in bazinul cu apa de mare activeaza muschii, fara a solicita incheieturile
  • imediat urmeaza unmasaj al muschilor intr-o cada cu apa calda de mare, cre este introdusa prin duze speciale. In apa se adauga alge pulverizate.
  • la impachetarile cu alge sau cu namol se acopera intreg corpul (sau anumite parti) cu terci vascos si se infasoarea in folie. Impachetarea este inlaturata de catre terapeut dupa ce isi face efectul, adica dupa aproximatix jumatate de ora
  • asa-numitele dusuri Vichy asigura o relaxare profunda, printr-o irigare blanda cu apa de mare
  • masajele pe baza de jet de apa se fac de la o distanta de 3 metri
  • in zonele in care valurile se sparg, concentratia picaturilor de apa sarata este ridicata si, de aceea, sunt recomandate plimbarile lungi pe malul marii
  • pentru a stimul metabolismul si pentru detoxifierea lui se pot lua alge macinate pulbere sub forma de capsule sau ceai.

Cui i se recomanda talasoterapia?

Talasoterapia este ideala pentru cei ce iubesc marea, vor sa se relaxeze si, totodata, sa faca ceva pentru sanatatea lor. Totusi o cura marina nu este benefica orisicui.

Cei ce sufera de alergie la iod si de supraactivitate a glandei tiroide nu trebuie sa faca impachetari cu alge sau sa ia preparate pe baza de alge.

Daca exista boli ale venelor, procedeele cu apa fierbinte nu sunt recomandate. Cei care sufra de boli ale inimii, tumori sau boli de rinichi trebuie sa renunte complet la acest tip de terapie.

Actioneaza direct in urmatoarele cazuri: dureri de oase si articulatii, reumatism, muschi contractati, accidentari sportive, boli de piele, boli ale cailor respiratorii.

Actioneaza indirect in urmatoarele cazuri: stari de stres si epuizare, intarirea sistemului imunitar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.