Halena este una din cele mai neplacute situatii care afecteaza oamenii de toate varstele. Acesti indivizi din cauza respiratiei lor au de suferit atat in relatia de cuplu cat si in societate.
Respiratia urat mirositoare apare, ca urmare a consumului unor anumite legume (ceapa, usturoi) ori dupa un consum excesiv de excitante, cum ar fi alcoolul, bauturile energizante, tutunul. Nu sunt rare situatiile in care o igiena defectuasa a danturii este cauza. Un studiu facut de specialisti arata ca periajul cu o pasta de dinti care contine 20 la suta bicarbonat de sodiu reduce respiratia urat mirositoare pentru circa doua ore. Apa de gură, recunoscută pentru calitatea de a distruge bacteriile, este una dintre cele mai uzuale metode de a scapa de halena. Se pare ca cea mai buna solutie nu e cea din comert, ci un amestec lichid pe baza de clor si zinc.
Dar poate fi vorba si de o intoleranta alimentara (ca in cazul produselor lactate). Totusi, in majoritatea cazurilor, acesta este un fenomen secundar al inflamatiilor din organism (inflamatia cronica a sinusurilor, a amigdalelor, a mucoasei stomacului, boli endocrine, diabetul). Pentru sanatatea dumneavoastra, trebuie luat in considerare un tratament medicamentos pentru boala in cauza. Medicii stomatologi au o responsabilitate imensa in diagnosticarea si tratarea halitozei, iar rolul lor va creste in importanta odata cu trecerea timpului, cand si pacientii vor constientiza faptul ca problema lor este de ordin bucal.
[ad#articol]
Ca remedii naturale va recomandam:
- igiena dentara si a gurii, eliminarea tartrului in fiecare zi, la intervale regulate (se recomanda dupa fiecare masa) periaj cu o pasta de dinti care contine 20 la suta bicarbonat de sodiu, specialistii ne recomanda sa alegem cu incredere si produsele pentru curatarea limbii, acesta fiind mediul cel mai prielnic pentru bacteriile care produc respiratia urat mirositoare
- se recomanda clatiri ale cavitatii bucale cu uleiuri esentiale (ulei de salvie sau de menta, cateva picaturi intr-un pahar cu apa calduta) sau cu infuzii de (salvie, nalba-mare, musetel, menta, patrunjel)
- clatiti gura cel putin o data pe zi cu ceai de echinaceea, care ajuta la tratamentul infectiilor gingivale
- puteti opta pentru guma de magnolie, recunoscuta pana acum pentru tratarea greturilor, a indigestiei si a durerilor menstruale, poate fi folosita cu succes si pentru improspatarea respiratiei. Extractele din scoarta de magnolie au fost folosite eficient pe cativa pacienti care sufereau de infectii ale cavitatii bucale
- mestecati boabe de ienupar in timpul zilei, ele contin vitamina C, vitaminele din grupa B, crom si un continut ridicat de fier
- mestecati (bucatele mici) peste zi, precum guma de mestecat, nu doar ca alunga mirosurile urate, dar este si un antibiotic natural de exceptie, pentru gat si intreg tractul digestiv.
- mestecati seminte de anason, fenicul, marar, cardamon sau chimen pentru a indeparta halena
- puteti bea cateva picaturi de ulei de ienupar, dizolvate in apa calduta
- daca stomacul este supraincarcat, schimbati modul de nutritie, adoptand o alimentatie usoara, preponderent alcalina, evitati alimentele deosebit de acide, care favorizeaza fermentatia
- mancati fructe si legume, pe cat posibil crude, si care sa contina vitamina C: citrice, kiwi, ardei, catina, varza acra. Citricele au functie dubla: improspateaza zona bucala, dar intaresc si sisistemul imunitar.