Plantele medicinale sunt din ce in ce mai apreciate de oameni pentru proprietatile terapeutice pe care le detin. Mirodeniile si condimentele pentru a da un gust mai bun mancarurilor, ne fortifica organismul. Cine are norocul de a avea o gradina de zarzavat o poate confirma. Cat despre ceilalti, ar fi indicat sa foloseasca mirodeniile si sa foloseasca sare cu moderatie sau o pot inlocui cu plante aromatice.
Orice persoana care vrea sa isi mentina sau sa isi amelioreze sanatatea cu ajutorul plantelor medicinale, ar trebui sa se documenteze in privinta proprietatilor acestora, pentru a evita o eventuala supradozare. In decursul veacurilor, plantele au fost denumite fie dupa culoarea florilor ( mac- rosu, galbenele), fie dupa forma lor( lacramioare) sau dupa forma fructelor ( cireasa- lupului). Alteori, numele plantei provine de la intrebuintarea pe care o are in diferite boli ( maselarita). Aceasta denumire difera de la o tara la alta, iar in cadrul aceleiasi tari, de la o regiune la alta. Pentru a se evita confuziile, oamenii de stiinta au dat plantelor cate un nume sub care sa poata fi recunoascute in orice tara de pe glob. La baza acestor denumiri stiintifice stau de cele mai multe ori cuvinte latinesti si grecesti.
[ad#articol]
Metoda cea mai comoda este de a va procura plantele din magazinele naturiste, din farmacii. Acestea sunt disponibile sub diferite forme. Ceaiurile le puteti prepara individual sau le puteti consuma in stare uscata a plantelor, deoarece datorita maruntirii excesive a lor ( de ex: ceaiul la plicuri), uleiurile esentiale si substantele active, pot fi, in mare parte distruse. Important este modul de protejare a acestor ceaiuri. O lumina prea puternica poate declansa procese chimice care modifica substantele active continute de plantele medicinale.
Prepararea plantelor se face, in functie de natura lor:
- infuzia, din flori si frunze: se pune apa la fiert, atunci cand da in clocot, se opreste flacara si se adauga plantele medicinale, acoperindu-se ibricul . Dupa aproximativ 15 minute, se strecoara.
- decoctul, din radacini, coaja, fragmente lemnoase. Se pun in apa rece, se dau la fiert 20-30 min, dupa care se strecoara
- maceratul, din radacini: se pun in apa rece si se lasa timp de 6 ore; dupa aceea se strecoara lichidul
- digestia este tot o macerare a plantei cu un dizolvant oarecare. Spre deosebire de maceratie, digestia se face la cald, la o temperatura de 40-60 de grade C. In acest mod se prepara unele uleiuri medicinale, ca cele de sunatoare sau de musetel. Vasul in care se afla planta maruntita impreuna cu uleiul se aseaza pe baia de apa in fierbere si se tine timp de 2-3 ore, amestecand din cand in cand. Uleiul se strecoara si se pastreaza in vase de capacitate mica la rece
- cataplasma este un preparat de consistenta moale, care se obtine din planta macinata, amestecata cu apa pana se formeaza o pasta. Aceasta pastja se pune intre 2 bucati de panza si se aplica pe partea bolnava. In acest mod se prepara cataplasma de mustar, care se pregateste cu apa la temperatura camerei si cataplasma de in, la care se foloseste apa fierbinte.
- tincturile medicinale se obtin in general prin tratarea plantelor medicinale maruntite cu alcool in diferite concentratii. Se recomanda pentru afectiunile interne, se iau cu picatura, in putina apa sau pe zahar.
- siropurile medicinale se prepara dizolvand zaharul intr-o solutie ce contine substante medicamentoase sau aromatice
- vinurile medicinale se prepara prin macerarea plantelor medicinale maruntite, folosindu-se 30-50 de g de plante pentru 1000 ml vin vechi si de buna calitate. Macerarea se face la temperatura camerei.
- oteturile medicinale se prepara prin macerarea plantelor medicinale maruntite in otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7-8 zile. Ele sunt intrebuintate numai pentru afectiunile externe.
Totul depinde de ceea ce doriti sa obtineti. Daca vreti sa vindecati complet o afectiune, sa ameliorati o indispozitie sau sa va alinati durerile, atunci alegeti plantele medicinale indicate in afectiunile dumneavoastra. Noi vom incerca sa va oferim informatiile necesare pentru tratarea diverselor boli cu ajutorul plantelor medicinale.