Spectru luminii vizibile este alcatuit din 7 culori: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Fiecare culoare oscileaza, are o anumita lungime de unda si o energie, care pot fi oferite organismului uman. Cromoterapia utilizeaza actiunea pozitiva a culorilor asupra corpului, spiritului si sufletului si contribuie astfel la armonie, la echilibrare, aducand liniste si multumire in suflet.
Originea cromoterapiei
Ca lumina solara si culorile au o actiune terapeutica, au recunoscut deja, cu 3000 de ani in urma, independent unii de altii, indienii, chinezii si egiptenii, urmati mai tarziu de greci si de romani.
Egiptenii au construit templul culorii cu 7 incaperi, care au fost configurate fiecare intr-o alta culoare. In functie de boala de care suferea, persoana, era plasata in camera cu culoarea de recuperare corespunzatoare, pentru a beneficia acolo de o baie de culoare.
Ce este cromoterapia?
Cromoterapia este combinata adesea cu alte terapii subtile, care urmeaza principii de recuperare asemanatoare, ca de exemplu terapia florala Bach, terapia chakrelor, terapia cu sunete, sau cristaloterapia. Cu cele sapte culori spectrale le sunt asociate proprietati definite:
- Rosu: este culoarea fortei vitale si a autoritatii, a fortei de a s eimpune. Rosu te face comunicativ si constient de sine, actioneaza excitant, cu efect de incalzire si stimulator, imbunatateste circulatia si stimuleaza metabolismul. In afara de acestea, mai dezvolta energia sexuala si capacitatea de munca si randamentul in activitati.
- Portocaliu: culoarea prieteniei, a creativitatii si a increderii in sine. Portocaliul actioneaza cu forta de incurajare si realizeaza senzatia de destindere, de relaxare, creeaza dragoste de viata, are efect de recuperare in afectiuni psihice. Actioneaza excitant asupra activitatii glandelor, stimuleaza digestia, ajuta in afectiuni cardiovasculare si in caz de oboseala.
- Galben: este culoarea intelepciunii. Galbenul da elan spiritului, ajuta in caz de slabire a memoriei, cand sunt probleme de invatare, in caz de dereglari functionale ale ficatului, precum si impotriva oboselii, a unei dispozitii depresive, a lipsei de chef si in stari de plictiseala. Aceasta culoare stimuleaza musculatura si faciliteaza eliminarea reziduurilor, a toxinelor.
- Verde: este culoarea armoniei interne, a cresterii si a sanatatii. Verdele incurajeaza recuperarea, regenerarea, relaxarea si actioneaza linistitor asupra inimii si sistemului nervos, stabilizand tensiunea arteriala. Reduce inflamatiile si retentiile tisulare, stimuleaza drenajul secretiilor bronsice si faciliteaza vindecarea inflamatiilor cronice.
- Albastru: culoarea linistii, a pacii, a fidelitatii si a credintei. Albastrul incurajeaza relaxarea si echilibrul, scade temperatura, creste pragul dureros, calmeaza sistemul nervos, favorizeaza normalizarea tensiunii arteriale ssi atenueaza starile de anxietate, palpitatiile si insomnia.
- Indigo (albastrul de la miezul noptii): culoarea interiorizarii spirituale si a perceptiei extrasenzoriale. Indigoul actioneaza stimulator asupra glandei paratiroide si are efect normoreglator in hiperfunctii tiroidiene, actionand si asupra sistemului nervos si limfatic. Are efect de calmare si de racorire si ajuta in situatii acute, cum sunt crampele, durerile, sangerarile si inflamatiile.
- Violet: culoarea iubirii aproapelui, a caintei si a purificarii. Violetul ajuta la clarificarea problemelor, incurajeaza sensibilitatea si faciliteaza capacitatea de concentrare. Violetul favorizeaza echilibrul dintre metabolism si glande.
Ce va asteapta?
Practicienii alternativi ofera urmatoarele posibilitati de cromoterapie. Partial, dumneavoastra puteti sa le executati si pe cont propriu: cea mai simpla este utilizarea unei lampi cu culori. Trebuie sa va asezati comod in fata unei lampi si sa deconectati in prealabil, pe cat posibil orice perturbatii din afara. Incaperea trebuie sa fie calda si confortabila.
Un ulei aromatizat selectionat corespunzator, existent in bolul cu arome, precum si o muzica placuta de fundal, in surdina, intensifica actiunea. Adesea 10 pana la 15 minute sunt suficiente pentru a obtine un efect pozitiv.
La radiatia cu culori va intindeti, lao anumita distanta, sub o sursa de lumina colorata. In functie de metoda aplicata, se va radia pielea in anumite zone sau directionat de anumite chakre.
[ad#articol]
La acupunctura cu culori, anumite puncte de acupunctura se vor ilumina cu o lampa colorata. Diferite aparate asigura o radiatie cu culori foarte precisa, pe care terapeutul le poate alterna individual. Ca si in cazul acupuncturii clasice, astfel se vor armoniza dereglarile fluxului de energie. Amenajati-va mediul inconjurator din punct de vedere coloristic, astfel ca sa actioneze benefic asupra dumneavoastra. Zugraviti peretii de acasa in culori sau alegeti corespunzator culorile perdelelor si cuverturilor. Contactul direct cu materialul colorat este foarte benefic: alegeti imbracamintea dumneavoastra constient, dupa culori. Pentru cromoterapie nu exista ingradiri. Ea este indicata tuturor oamenilor si este utilizabila in orice mediu de viata, fara efecte secundare.