Vaginismul este o disfunctie sexuala feminina ce se caracterizeaza prin contractii involuntare ale muschilor vaginului, astfel incat raporturile sexuale devin dureroase sau imposibile.
Atunci cand barbatul incearca sa-si penetreze partenera, deschiderea vaginului se ingusteaza atat de mult, incat actul sexual devine imposibil. Chiar si o examinare a vaginului de catre ginecolog nu se poate realiza decat in urma unei anestezii generale.
Care sunt cauzele?
Spasmul involuntar al musculaturii ce inconjoara intrarea in vagin si a treimei inferioare a vaginului se datoreaza in unele cazuri asocierii dintre activitatea sexuala cu durerea sau frica. Vaginismul poate fi rezultatul dorintei inconstiente a femeii de a opri contactul sexual, din cauza unei experiente neplacute sau traumatizante. Alte cauze sunt infectiile, leziunile sau iritatiile (antrenate de spalaturile intravaginale, spermicide sau latex).
Cum sunt afectate femeile?
Vaginismul este una dintre cauzele pentru care o casatorie nu se consuma. Femeile care sufera de vaginism sunt foarte speriate de actul sexual in sine, de aceea orice tentativa de penetrare este dureroasa si frustranta.
Din cauza durerii ce apare la femeile cu vaginism, penetrarea devine dificila sau imposibila. Totusi, activitatile sexuale ce nu implica penetrare sunt acceptate. Astfel vaginismul se distinge de frigiditate, caracterizata prin incapacitatea femeii de a resimte placere in timpul contactului sexual sau de a avea orgasm.
In schimb, in cazul vaginismului, femeia manifesta o incapacitate repetata de a simti placere in timpul penetrarii, dar poate avea orgasm prin masturbare.
Pentru a fi sigura ca sufera de vaginism, o femeie ar trebui sa mearga la consult pentru a exclude sau trata toate tulburarile organice care pot obstructiona intrarea in vagin.
Care sunt consecintele?
Esecul incercarilor repetate de a penetra vaginul, duce la o stare de frustrare continua. Tentativele esuate de a face sex si durerile mari din timpul penetrarii, pot umili, infricosa si frustra o femeie. Aceasta incepe sa se gandeasca ca nu este potrivita pentru partenerul ei si se teme sa nu fie parasita. Nu este de mirare ca femeile cu aceasta tulburare, incearca sa evite cu totul raporturile sexuale. Barbatul este frustrat de incapacitatea lui de a-si penetra partenera si se simte respins.
Sfaturi medicale
Primul pas in tratarea vaginismului este sa reduceti anxietatea legata de actul sexual. Incercati, utilizand metode de relaxare.
- Intindeti-va in pat, inchideti ochii si incercati sa relaxati toti muschii corpului, incepand de la talpi, continuand in sus, pana cand muschii dumneavoastra sunt total relaxati.
- Cand sunteti pe deplin relaxata, incercati sa va imaginati ca sunteti in pat cu partenerul, deveniti din ce in ce mai intimi, iar el incearca sa va penetreze fara a va simti infricosata. Acum puteti sa mergeti la pasul urmator.
- Incercati sa introduceti incet in vagin un deget sau lasati-l pe partenerul dumneavoastra sa o faca. Degetul sa ramana in vagin, pana cand toata senzatia dumneavoastra de frica si disconfort dispare. Miscati degetul in interiorul vaginului,pana cand tot disconfortul dispare si il puteti tolera fara probleme.
- Urmatorul pas este sa introduceti doua degete in vagin si sa le miscati in interiorul acestuia. Aceasta metoda este utila daca incercati sa faceti fata sentimentelor anxioase, nu sa le evitati.
- Actul sexual nu trebuie sa aiba loc, daca nu tolerati, fara disconfort, degetele dumneavoastra sau ale partenerului in interiorul vaginului. Incercati sa invatati cum sa va controlati muschii vaginali, astfel veti simti ca aveti controlul asupra propriului vagin. Exercitiile planseului pelvin ajuta la relaxarea voluntara a muschilor vaginului.
- Incercati pe cat posibil sa va invingeti temerile, atunci cand partenerul incearca sa va penetreze pentru prima data.
- Este foarte important ca la primul act sexual, preludiul sa fie mai lung, partenerul dumneavoastra sa se poarte bland si protector pentru a va ajuta sa va dezinhibati. Folositi un gel lubrifiant.
- Ghidati penisul partenerului dumneavoastra in vagin si spuneti-i sa nu faca nici o miscare pana va obisnuiti cu el inauntru. Apoi el trebuie sa se miste usor in functie de ghidarile dumneavoastra. Daca anxietatea nu a disparut inca, este mai bine sa intrerupeti actul sexual.
- Acesti pasi vor trebui exersati de mai multe ori, inainte de a fi suficient de increzatoare de a participa la o partida de sex normala.
- Nu incercati sa ajungeti la orgasm inca de prima data. Luati-o usor si lasati pe alta data, daca inca nu puteti face sex normal. Consultati un medic specialist in cazul in care, inca va confruntati cu probleme.