Daca asteptati ca toate lucrurile sa se aseze pe fagasul lor normal inainte de a avea un copil, e mai bine sa renuntati de pe-acum la ideea de a deveni parinti si sa va cautati mai degraba un hobby. Desi cuplurile care reusesc sa-si dea seama ca a sosit timpul sa aiba o adevarata familie sunt destul de rare, faptul ca, la ora actuala, ele au un anumit control asupra fertilitatii, le ofera posibilitatea de a nu se mai simti presate de timp cand se hotarasc sa devina parinti.
Ar trebui sa imi schimb dieta pe timpul sarcinii?
Organismul dumneavoastra consuma multa energie pe timpul sarcinii si trebuie sa cautati sa va hraniti corespunzator, in asa fel incat sa acoperiti atat nevoile personale, cat si pe ale fatului. Sarcina nu este momentul potrivit pentru a tine regim; dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa va lasati calauzita de ideea ca acum ar trebui sa “mananc cat pentru doi”.
Va recomandam sa mancati doar atat cat aveti nevoie pentru a va potoli foamea. Mai tarziu, pe parcursul sarcinii veti constata brusc ca nu puteti sa mancati prea mult deodata si ca este bine sa mancati putin si des. Puneti-va in geanta provizii de gustari sanatoase, cum ar fi mere sau pere, fructe uscate, vafe de orez, paine prajita pe care sa le aveti la indemana cand mergeti cu masina, sau la birou;iar acasa luati mici gustari- mai ales branza degresata, legume crude, fructe proaspete si suc de fructe neindulcit.
Care este dieta recomandabila?
Pentru a acoperi atat nevoile copilului, cat si pe ale dumneavoastra, iat cateva sfaturi privitoare la dieta:
- Carbohidratii complecsi, precum pastele, cartofii sau leguminoasele (mazare sau linte) sunt o sursa de energie.
- Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Consumati pui si peste, produse lactate, cereale integrale, seminte si leguminoase.
- Nu eliminati cu totul grasimile, dar nici nu consumati in exces. Lactatele si metodele clasice de gatire va vor oferi cantitatea de lipide de care aveti nevoie. Asigurati-va necesarul zilnic de vitamina C si de vintamine din complexul B, consumand fructe proaspete si legume, cereale integrale, nuci si seminte, legume verzi, produse lactate, oua, peste gras si carne.
- Fierul ajuta la producerea celulelor rosii; cele mai bune surse sunt carnea rosie, pestele, galbenusul de ou, caisele si cerealele.
Ce se poate face in privinta greturilor de dimineata?
Desi se cheama “greturi de dimineata”, pot interveni in orice moment al zilei. Pentru a le combate, multe femei apeleaza la gustari mici si dese in saptamanile dificile. Iata cateva idei de gustari, cu ajutorul carora puteti atenua greturile care apar cand sunteti la serviciu:
- Legume crude, ca morcovii, telina, mazarea, rosiile.
- Felii de paine integrala uscate in cuptor.
- Sandvisuri cu paine integrala si cascaval.
- Nuci, stafide si caise uscate.
- Prajituri cu fructe (de preferat cu faina integrala si germeni de grau).
- Mere verzi.
- Biscuiti si branza de vaci.
- Batoane de musli.
- Iaurt natural, fara arome, cu miere.
- Ceaiuri din plante.
- Milkshake-uri cu lapte degresat.
- Fucte zemoase, ca piersicile, perele si prunele.
Cresterea in greutate si volum la gravide
A avea un copil care creste inauntrul dumneavoastra este un adevarat miracol. Uneori va veti atinge abdomenul si nu va va veni sa credeti ca acolo se afla un copil – pare extraordinar si uimitor in acelasi timp. Impreuna cu partenerul, cautati sa aflati cat mai multe lucruri cu putinta despre dezvoltarea copilului. Va va fi de ajutor amandurora sa intelegeti micile probleme care se ivesc in timpul sarcinii si oscilatiile de dispozitie prin care trece o femeie gravida.
Urmariti-va sarcina
Toate partile corpului unei femei participa la sarcina – atat dumneavostra, cat si partenerul, trebuie sa tineti cont de acest lucru. De pilda, sanii, care devin mai sensibili pentru ca se pregatesc de alaptare si care trebuie tratati cu blandete de tata; uterul in crestere, care apasa pe organele interne, ceea ce inseamna ca, in ultimele trei luni de sarcina nu trebuie sa fiti prea departe de o toaleta. In continuare, iata un scurt ghid al celor mai importante schimbari care se ptrec in organismul dumneavoastra.
Ce se intampla in primele trei luni?
Primele trei luni de sarcina (primul trimestru) sunt cele mai importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului dumneavostra, desi semnele exterioare ale evolutiei rapide a fatului din pantecele dumneavoastra sunt foarte putin vizibile.
Schimbarile prin care treceti dumneavoastra.
- Incepeti sa castigati in greutate; dupa primul trimestru de sarcina greturile matinale dispar.
- Uterul se ridica deasupra zonei pelviene si poate fi simtit.
- Acum, riscul de pierdere a sarcinii este minim.
- Pulsul gravidei creste acum cu 10 batai pe minut si va continua in acest ritm pana la travaliu.
Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.
- Corpul sau este pe deplin format, are deja urechi, degete la maini si picioare.
- Ochii sai se misca, desi pleoapele sunt inca inchise.
- Corpul este acoperit cu un par foarte fin.
- Se misca daca este atins abdomenul – semn ca i se dezvolta muschii.
Ce se intampla in al doilea trimestru de sarcina?
In al doilea trimestru, cuprins intre a 4 a si a 6 a luna de sarcina, greturile dispar cu totul, copilul continua sa creasca si incepeti sa simtiti cum se misca in pantecele dumneavostra. Va simtiti plina de energie, vitalitatea si aveti o stare generala de bine.
Schimabarile prin care treceti dumneavoastra.
- Va ingrasati cam cu jumatatea de kilogram pe saptamana.
- Uterul dumneavoastra se afla acum cu 5 cm deasupra zonei pelviene.
- E posibil sa suferiti ocazional de constipatie.
- Incepand cu a 16-a saptamana de sarcina, veti simti copilul miscand.
Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.
- Auzul este ascutit, va poate recunoaste vocea.
- Proportiile se normalizeaza – corpul incepe sa recupereze, capatand dimensiuni proportionale cu ale capului.
- Are musculatura dezvoltata, dar este slab.
- Plamanii se maturizeaza rapid.
Ce se intampla in al treilea trimestru?
In ultimele 12 saptamani de sarcina (ultimul trimestru), copilul creste, se ingrasa, iar creierul si plamanii se maturizeaza, pregatindu-se pentru viata independenta.
Schimbarile prin care treceti dumneavoastra.
- S-ar putea sa va simtiti intrucatva “usurata”, deoarece copilul se intoarce cu capul in jos, coborand inspre zona pelviana.
- Va este tot mai greu sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn.
- In ultima luna de sarcina, mergeti la control in fiecare saptamana.
- Sanii dumneavoastra secreta un lichid galbui, hranitor – colostrum.
Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.
- Cantareste intre 2,7-3,5 kg si masoara in jur de 38 de cm lungime.
- Capul este in prezentatie pelvina, gasindu-se chiar deasupra cervixului.
- Placenta are un diametru de 20-25 cm si contine 1,1 litri de lichid amniotic.
- Hormonii secretati de corpul dumneavoastra pot provoca umflarea sanilor copilului.
Starea de oboseala din timpul sarcinii
[ad#articol]
In perioada gravitatii femeile sunt afectate de o stare de oboseala care se manifesta mai puternic indeosebi in primele trei luni si in ultimele 6-8 saptamani de sarcina. Somnolenta care va cuprinde in primele luni se datoreaza progesteronului, care actioneaza ca un adevarat sedativ. Metabolismul se accelereaza pentru a face fata nevoilor copilului si efortului suplimentar pe care sunt chemate sa il faca organele dumneavostra. Oboseala va va chinui pe tot parcursul sarcinii, deoarece intregul dumneavoastra organism lucreaza non-stop la capacitate maxima. Odihniti-va ori de cate ori aveti ocazia!
Sexul in timpul sarcinii
Multe femei spun ca sexul practicat in timpul sarcinii a fsot cel mai bun de care au avut parte in viata lor. Acest lucru isi gaseste explicatia in:
- Factorii de ordin fizic: volumul de sange trimis in zona pelviana creste, iar hormonii graviditatii sporesc sensibilitatea vulvei.
- Faptul ca , pe masura ce se pregatesc de alaptare, sanii devin mai sensibili si se excita mult mai usor.
- Faptul ca o femeie relaxata si multumita cu conditia de gravida poate sa resimta un flux de iubire fata de partener si sa ii raspunda cu multa pasiune.
Puteti practica sexul pe toata perioada sarcinii, cata vreme va simtiti confortabil. Apropos – sa stiti ca si copilul simte orgasmul odata cu dumneavostra si se bucura in egala masura. Unele femei se tem ca sexul poate sa dauneze copilului. Acest lucru nu poate fi posibil, deoarece copilul este protejat de sacul cu lichid amniotic, care il apara de orice leziune sau lovitura.
Daca insa aveti vreunul din simptomele enumerate in continuare, este preferabil sa evitati raporturile sexuale:
- Daca apar sangerari – intr-un asemenea caz, consultati medicul.
- Daca aveti scurgeri vaginale cu sange, sau pierderi de lichid amniotic, care pot fi un semn al debutului travaliului.
De asemenea daca ati suferit vreodata de un avort spontan in trecut, cereti sfaturi medicale privitoare la contactul sexual. S-ar putea ca acesta sa va sfatuiasca sa evitati raporturile sexuale in primele luni de sarcina.