Metoda relaxarii musculare progresive a lui Jacobson este considerata a fi unul din procedeele cele mai simple si mai eficiente de obtinere a destinderii. Prin acest sistem de incordare si relaxare a grupelor individuale de muschi se realizeaza in prima faza o destindere a corpului, urmata de o profunda relaxare spirituala. Nu numai ca aceasta metoda se invata usor, dar se poate efectua zilnic – o practica indelungata facand-o accesibila chiar si in cele mai stresante situatii.
Originea terapiei
Relaxarea profunda, directionata, a musculaturii – numita si Relaxarea Musculara Progresiva (PMR) – a fost dezvoltata de medicul si psihologul american Edmund jacobson (1885-1976), in anii 1920. El a descoperit ca incordarea musculaturii constituie adesea un semn de teama, de neliniste, de nervozitate sau de disconfort psihic. Cu cat este mai mare incordarea sufleteasca, cu atat mai pronuntata este si incordarea musculara. Aceasta incordare poate provoca blocaje care cauzeaza nu numai dureri si alte boli fizice, ci se rasfrang si asupra sufletului.
Jacobson a dezvoltat un antrenament sistematic, care se bazeaza pe incordarea si relaxarea concentrata a anumitor grupuri musculare. Progresiv inseamna aici “crescator”, prin efectuarea fiecarei unitati de exercitii eforturile fiind directionate spre obtinerea relaxarii musculare profunde, perceputa ca intensiva. Eficienta acestei metode este confirmata de rezultatele a numeroase studii si recunoscuta de catre medicina stiintifica.
Ce reprezinta relaxarea musculara progresiva?
O tehnica corporala
In cazul relaxarii musculare progresive este vorba de o tehnica pur fizica, implicand incordarea si relaxarea musculara. Programul de baza cuprinde antrenarea, de la cap si pana la picioare, a 16 grupe musculare, care, timp de cateva secunde, sunt succesiv incordate si apoi din nou relaxate.
[ad#articol]
Dupa circa doua pana la patru saptamani, cand aceste exercitii sunt bine stapanite, muschii vor fi grupati si antrenati mai intai in sapte grupe, apoi in patru grupe. Obiectivul acestor exercitii este de a dobandi o senzatie de relaxare pentru musculatura proprie, in vederea recunoasterii timpurii a incordarii acesteia, care trebuie contracarata activ.
Actiune integrala, autocuprinzatoare
Prin relaxarea musculara intensiva se stimuleaza frecventa cardiaca si cea respiratorie. Corpul, spiritul si sufletul isi gasesc linistea, se poate instala o stare de echilibru.
Relaxarea musculara progresiva se poate invata deosebit de usor si este adecvata atat pentru copii, cat si pentru persoane bolnave.
In plus, tehnica este deosebit de eficienta, astfel incat primele succese se instaleaza deja la timp scurt.
In zilele noastre, cursurile sunt coordonate de catre practicieni traditionali, psihologi si medici. Suplimentar, exista cursuri organizate de catre universitatile populare si de catre casele de asigurari de sanatate.
Ce va asteapta?
Pentru a exersa, se recomanda purtarea de imbracaminte comoda si un suport sau o patura placuta, deoarece exercitiile se efectueaza mai ales in pozitia culcat; acestea sunt insa posibile si in pozitia sezut.
- Concentrati-va cu ochii inchisi. Terapeutul va va spune intotdeauna ce grupa musculara trebuie incordata, respectiv relaxata.
- In continuarea, faza de relaxare dureaza 10 pana la 40 de secunde. Este hotarator sa simti exact relaxarea si efectele acesteia asupra corpului. De asemenea, este importanta si o respiratie lenta, lejera si regulata.
- Deseori se incepe cu mana dreapta, stangacii insa pot incepe cu mana stanga. Se strange pumnul puternic si se relaxeaza din nou.
- Lucrati in continuare asupra bratelor, gatului, cefei, umerilor, pipetului, abdomenului, coapsei si gambei, pana la laba piciorului.
La fel ca si in cazul majoritatii metodelor si in acela al relaxarii musculare efectuarea cu regularitate a exercitiilor este importanta. De aceea, ar trebui sa repetati exercitiile cel putin la fiecare trei zile.
Cui ii este indicata relaxarea musculara progresiva?
Relaxarea musculara progresiva este indicata pentru orice grupa de varsta. Metoda ajuta in special acelora care se incordeaza la stres, care sufera de neliniste, de tulburari de somn si de anxietate. In afara de acestea, antrenamentul de relaxare se recomanda in cazurile generale de intinderi musculare, de hipertensiune, in cazul bolilor cardiace functionale, al durerilor de cap, migrenelor si altor afectiuni insotite de dureri.