Oamenii cu un sistem imunitar slabit, copiii si persoanele in varsta, deja bolnave, prezinta un risc sporit de a dezvolta o pneumonie. Cu aceasta boala nu este de glumit: in cel mai rau zac, ea poate duce la moarte. Cele mai periculoase pneumonii sunt cele provocate de “germenii nasocomiali”, pentru ca acestia nu mai raspund la antibioticele uzuale, intrucat au devenit rezistenti la acestia.
Ce este pneumonia?
Exista numerosi agenti patogeni care pot declansa o pneumonie, cel mai des fiind vorba de pneumococi.
Prin caile respiratorii, agentii patogeni ajung pana la lobii pulmonari si acolo incep sa se inmulteasca. De cele mai multe ori, infectia bacteriana este precedata de o imbolnavire virala (raceala) sau o ciuperca.
In cazul in care pneumonia nu este tratata sau se renunta prea devreme la medicatie, infectia poate ataca alte tesuturi, provocand chiar o septicemie fatala.
In grupurile de risc intra bolnavii cronici, batranii cu bronsita sau diabet,, persoanele cu probleme cardiovasculare, prematurii si copiii bolnavi cronic, precum si oamenii cu un sistem imunitar slabit.
Cum recunoastem o pneumonie?
O pneumonie galapanta se manifesta prin febra mare de pana la 40ºC, cu frisoane si dureri in piept in timpul respiratiei.
Bolnavul se simte foarte rau si este chinuit mai intai de o tuse seaca, transformata apoi intr-una productiva, cu expectoratie galben-verzuie.
Afectarea alveolelor pulmonare si inflamarea bronhiilor duce la sufocare: pacientii respira mai repede si gafaie.
In cazuri grave, buzele si unghiile devin vinetii din cauza lipsei de oxigen.
In cazul unei pneumonii care se dezvolta lent, cauzata de un virus sau, mai rar, de o ciuperca, febra este mai mica, restul simptomelor fiind asemanatoare.
[ad#articol]
Medicul poate constata o pneumonie prin ascultare. Radiografia ofera certitudinea absoluta deorece permite stabilirea proportiei inflamatiei. Agentii patogeni pot fi identificati atat prin analiza mucusului expectorat, cat si prin analiza sangelui.
Ce poate face medicina alopata?
Intr-o prima faza, pneumonia se combate cu antibiotice, pentru a distruge bacteriile si pentru a impiedica alti agenti patogeni bacterieni sa castige teren.
Medicamentele care scad febra si cele care alina durerile pot imbunatati starea pacientului.
In cazul tusei usoare,, se prescriu preparate expectorante.
Cum sa duci o viata sanatoasa?
In cazul febrei, este importanta odihna in pat.
Trebuie evitate efortul fizic si stresul.
Asigurati o umiditate a aerului suficienta, de pilda prin punerea unor carpe ude pe calorifer. Plantele de apartament si umectoarele de aer imbunatatesc climatul din camera.
Camera bolnavului trebuie aerisita de mai multe ori pe zi.
Puteti usura expectoratia prin percutarea la intervale regulate a pieptului si a spatelui.
IMPORTANT:
Fumatul dauneaza plamanilor – fumatorii sufera de pneumonie mai des decat nefumatorii.
Terapii naturiste
Metodele curative alternative ajuta la ameliorarea simptomelor si accelereaza vindecarea fara complicatii.
Ceaiurile de musetel si de menta ajuta in cazul pneumoniei.
Se recomanda un antibiotic din plante, compus din floarea si partile verzi ale nasturelului si radacina hreanului.
Eucaliptul si uleiul eteric obtinut din acesta ajuta sub orice forma: la frectie, la administrarea orala (sub forma de capsule) sau la inhalare. El are un efect inhibitor al inflamatiei, este expectorant si inlatura crampele.
Pentru intarirea sistemului imunitar puteti folosi usturoi, sirop de soc, telina si echinaceea.
Substantele expectorante sunt foarte importante in cazul unei pneumonii.
Pentru aceasta puteti folosi ceaiuri sau preparate din frunze de trifoi, radacina de ciubotica cucului, radacina rosie de sapunel, flori de blid si radacina de senega.
Un efect similar il au si frunzele si florile voronicului alb, denumite si “iarba pieptului”.
Terapia nutritionala
Hrana bogata in vitamine, in special vitaminele A, C si E, fortifica sistemul imunitar slabit.
Consumati multe fructe si legume. Un preparat din zinc poate sa va sprijine efectiv imunitatea.
Aminoacidul L-cisteina este important pentru sistemul imunitar si inlesneste expectoratia mucusului dens. Cisteina este continuta in special in carne. L-cisteina este folosita in scop terapeutic ca acetilcisteina, in doze de 600 mg pe zi.
In cazul infectiilor febrile este foarte important sa beti multe lochide, de exemplu- ceaiuri din plante sau fructe, sucuri din fructe sau legume, precum si apa minerala sau plata.
In timpul sau dupa administrarea antibioticelor, ar trebui sa consumati zilnic bacterii de acid lactic sub forma de iaurt probiotoc sau de capsule, pentru a va reface flora intestinala.