Paradontoza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Paradontoza

 

Gingiile sanatoase protejeaza dintii acoperind radacina acestora. In cazul retractiei gingiei, radacina dintelui devine expusa facandu-l sa se miste din cauza fragilizarii legaturii dintre dinte si osul alveolar.

Printre problemele zilnice, grijile care ne insotesc de dimineata si pana seara, programul lung si stresant de la locul de munca, sunt lucruri care ne fac uneori sa uitam de igiena orala. Rezultatul acestei neglijente poate duce la o problema majora atat  de sanatate cat si de aspectul fizic.

Boala paradontala este un tip de afectiune cronica inflamatorie cauzata de flora microbiana a gurii.

Atunci cand apare retractia gingiei, dintii ajung sa se miste sau in cazurile mai grave trebuie extrasi de catre dentist. Daca radacinile sunt expuse, consumul de alimente sau bauturi prea reci sau prea fierbinti provoaca dureri la nivelul dintilor. Deoarece radacinile sunt mai putin rezistente decat smaltul din punct de vedere al structurii, ele sunt si mai usor de deteriorat.

Paradontoza afecteaza foarte multe persoane trecute de varsta de 55 de ani si reprezinta cauza principala a pierderii dintilor.

Potrivit statisticilor, incidenta bolii paradontale, a crescut in ultimii ani, ajungand la o rata alarmanta, devenind “boala secolului” in stomatologie. Astfel, aproximativ 70% din populatia lumii sufera de diferite forme de paradontita marginala (fie ca este intr-o forma mai usoara, sangerari ale gingiei), fie intr-o forma mai severa (paradontita cu avulsie progresiva a tuturor dintilor).

Care sunt cauzele paradontozei?

Retractia gingiei reprezinta de obicei un simptom de gingivita cronica sau paradontoza. Aceste afectiuni au drept cauza igiena orala deficitara si depunerea de placa bacteriana si tartru intre baza dintilor si gingie. Gingiile pot ajunge sa se inflameze si sa sufere un proces de retractie, radacinile dintilor ramanand descoperite.

Cauzele generale sunt strans legate de predispozitia genetica, boli cronice (cum ar fi diabetul), stresul, imunitatea scazuta. Factorii generali incriminatori sunt fumatul, consumul de cafea si alcool in exces.

Cea mai importanta dintre cauzele principale este ectopia dentara (aglomerarea dentara) – o problema ce tine de ortodontie si presupune purtarea unui aparat dentar – dintii sunt inghesuiti si astfel apar din ce in ce mai multe zone in care se depun resturi, periajul zilnic nefiind eficient, factor ce ajuta la aparitia tartrului si implicit al paradontozei.

Igiena orala precara. Se recomanda consultul unui medic stomatolog si al unui detartraj la minimum 6 luni.

Sute de medicamente precum antidepresivele , remedii pentru raceli sau antihistaminice contin ingrediente ce scad secretia salivei. Saliva printre altele joaca si un rol important in curatirea naturala a dintilor inhiband astfel dezvoltarea bacteriilor.

Perierea dura a marginilor gingiei mai ales orizontal cu o periuta tare poate de asemenea cauza retractia gingiei.

Si pastele de dinti continand substante abrazive pot contribui la acest lucru.

Principalele simptome ale paradontozei

  • inflamatia si sangerarea gingiilor la periaj;
  • halitoza (respiratia urat mirositoare), gust neplacut in gura;
  • senzatie de tensiune la nivelul gingiilor;
  • aprofundarea santului gingival;
  • gingii ce sunt mai moi la atingere;
  • pungi de puroi la nivelul coletului dentar

Ce poate fi facut?

  • Imbunatatirea igienei orale este extrem de importanta pentru a stopa retractia gingiilor. Se recomanda perierea dintilor de 2 ori pe zi, cu o durata de 3-5 minute
  • Stomatologul probabil ca va apela la o metoda cunoscuta sub numele de detartraj pentru curatarea dintilor de placa bacteriana si tartru. Detartrarea si slefuirea dintilor vor duce la stoparea procesului de retractie.
  • Dusul bucal, este o alta metoda recunoscuta de medicii specialisti ca fiind eficienta in prevenirea  paradontozei. Curatarea spatiilor greu accesibile se poate realiza cu acest accesoriu indispensabil oricarei persoane care doreste o igiena orala corecta.
  • Uramati deasemenea sfaturile in ceea ce priveste modul corect de periere si curatare a dintilor si de folosire a atei dentare, in asa fel incat gingiile sa nu fie si mai afectate.
  • Dentistul sau specialistul in igiena orala va pot recomanda si o pasta de fluor ce va reduce riscul deteriorarii danturii.
  • Daca dintii sunt foarte sensibili, dentistul poate aplica un tratament cu un lac special de desensibilizare, care contine clorhexidina sau un material adeziv de plombare. Clorhexidina este un dezinfectant oral si este printre putinele substante care poate actiona in cavitatea bucala. Se incepe cu o concentratie mai mare (soc=1% gel sau apa de gura cu 0,20%), ulterior scazandu-se concentratia pentru un uz pe termen indelungat de (apa gura 0,12% apoi 0,05%). Pe piata exista gel (1% si 0,5%), apa de gura (0,20%, 0,12%, 0,05%), pasta de dinti  (0,12%, 0, 05%) cu clorhexidina. Curasept le intruneste pe toate. Dezavantajul clorhexidinei este ca decoloreaza smaltul dintilor si ataca mucoasa bucala. CURASEPT ADS® are un sistem ADS (Anti Discoloration System)
  • O dieta bogata in calciu, vitaminele B si C sunt esentiale in mentinerea sanatatii gingiilor. Mananca cat mai multe fructe si legume ( citrice, mere, fructe de padure, brocoli).

Ce complicatii poate cauza paradontoza?

Oamenii care nu trateaza la timp primele simptome ale paradontozei, prezinta un risc de 2 ori mai mare de a suferi de boli de inima. Bacteriile responsabile de sangerare pot ajunge in arterele inimii. Riscul unui accident vascular cerebral creste cu severitatea bolii paradontale.

Desi au existat suspiciuni ca paradontoza este un factor de risc major pentru bolile cronice de rinichi, cercetatorii au reusit sa dovedeasca veridicitatea acestora.

De asemenea paradontoza creste riscul de pneumonie si BPOC ( Bronhopenumopatia cronica obstructiva). Aceste boli infectioase sunt declansate atunci cand bacteriile din gura migreaza spre aparatul respirator inferior.

Diabetul (cresterea patologica de zahar din sange) este un factor de risc in dezvoltarea si agravarea paradontozei.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.