Paduchii sunt insecte aptere care se hranesc cu sangele uman. Exista trei tipuri de paduchi umani: paduchi pubieni (care se mai numesc si paduchi lati), paduchi de corp si paduchi de par
Paduchii pubieni
Paduchii pubieni au nevoie de caldura corpului uman pentru a ramane in viata – prin urmare nu traiesc prea mult pe capacul unei toalete, desi pot supravietui pentru scurt timp intr-un pat cald sau pe haine.
Studiile arata ca paduchii lati sunt transferati cel mai des de la o persoana la alta prin contact sexual, pentru ca ei de fapt traiesc pe firul de par pubian, iar uneori pe parul de pe corp, unde se hranesc cu sange si depun oua, numite lindine.
Cel mai frecvent, paduchii pubieni dau senzatie de prurit in zona genitala si perianala, in special noaptea, Unele persoane nu au nici un fel de simptome si isi dau seama ca au fost infestati doar cand observa ouale sau micile insecte. Spalarea normala nu inlatura ouale, pentru ca acestea sunt bine prinse de firul de par. Daca banuiti ca dumneavoastra sau partenerul aveti paduchi pubieni, consultati imediat medicul sau mergeti la o clinica specializata in boli cu transmitere sexuala (BTS).
Paduchii de corp
Paduchii de corp traiesc pe haine si pe lenjeria de pat si pot fi luati cu usurinta de la cineva cu care impartiti patul sau hainele. Paduchii de corp pot ajunge si in zona pubiana. Majoritatea oamenilor confunda cele doua tipuri.
Care este tratamentul?
Medicul va va prescrie un preparat care contine lindan sau permetrin care trebuie aplicat pe zonele afectate. Este nevoie de o a doua aplicare la zece zile dupa prima aplicare pentru a distruge ouale proaspat depuse. Pentru a impiedica raspandirea paduchilor, partenerii sexuali trebuie verificati si tratati daca este cazul. Hainele si lenjeria de pat ale unei persoane infestate trebuie spalate la masina la 90 grade.
Paduchii de cap
Paduchii de cap afecteaza toate categoriile sociale si nu au nimic de a face cu igiena personala. Ei traiesc atat de par curat cat si pe par murdar si nu e nimic rusinos in a fi infectat.
Daca aveti copii, probabil ca, mai devreme sau mai tarziu, vor fi expusi contactului cu paduchii.
Paduchii de par traiesc si se hranesc cu sange de pe scalp, lasand urme rosii care provoaca prurit puternic. Paduchii adulti pot trai cateva saptamani, iar femelele depun zilnic oua in zona scalpului. Paduchii apar dupa cateva zile si se transmit prin contact direct, dar nu neaparat de pe un cap pe altul.
Care este tratamentul?
Tratamentul traditional pentru paduchi este aplicarea de lotiuni puternice care contin pesticide. Principalul avantaj este acela ca aceste lotiuni pot patrunde prin coaja oualor, reusind astfel sa ucida larvele.
[ad#articol]
Totusi, oamenii de stiinta si parintii incep sa isi schimbe opinia, din motivele care urmeaza:
- Se pare ca prin folosire repetata aceste pesticide isi pierd eficacitatea. Se pare ca atat ouale, cat si paduchii adulti au devenit rezistenti la acestea.
- Exista unele semne de intrebare privitoare la folosirea de substante chimice puternice la copii.
- Sunt foarte costisitoare si neplacut de folosit. Exista totusi variante de remedii naturale si sfaturi medicale pe care a-ti putea sa le urmati.
Tratamente alternative
Principala arma impotriva paduchilor de par este un pieptene cu dintii marunti (adesea numit pieptene pentru paduchi, pentru ca dintii sunt atat de apropiati incat pot inlatura si ouale de paduchi).
Pieptenii de plastic sunt recomandati, in locul celor din metal, pentru ca sunt mai flexibili si pot ajunge mai aproape de scalp. Sunt totodata si mai usor de curatat si nu smulg firele de par.Folositi de fiecare data cand va spalati parul sau ca ii spalati pe cap pe copii. Aplicati balsam dupa deoarece usureaza pieptanatul si il face mai putin dureros ( parul nu se incurca) si apoi se pot disloca mai usor paduchii de pe firul de par. Fiti mai atenti la persoanele cu par cret, pentru ca paduchii sunt mai greu de observat, sau treceti piptenele de-a lungul firului de par, pentru a-i face mai vulnerabili.
Folosirea bucatilor de quassia (lemn amar) este un tratament alternativ care face parte din medicina naturista si este din ce in ce mai popular in randul parintilor. Acestea arata ca niste bucati de lemn uscat. Sunt ieftine, naturale, nu au miros neplacut si nu lasa reziduuri grase. Pentru folosirea acestui tratament avem urmatoarea reteta:
- Puneti 25 g de lemn amar intr-un vas si turnati 560 ml de apa fiarta peste ele. Aceasta va duce la eliberarea uleiului din bucatile de lemn. Lasati-le in vas peste noapte si a doua zi puneti-l la foc, lasand sa fiarba la foc mic ccc 10-15 minute. Dupa racire, transferati solutia astfel obtiunuta intr-un recipient cu pulverizator.
- Spalati parul cu sampon, clatiti si aplicati balsam. Pieptanati-va parul cu pieptenele special si uscati-l cu prosopul. Pulverizati solutia de lemn amar pe toata suprafata parului. Lasati-l sa se usuce natural. Cand s-a uscat, pulverizati din nou.
- Repetati pulverizarea in dimineata urmatoare, pdupa periere si reluati procedura in urmatoarele cateva zile. Puteti folosi solutia si preventiv, pentru a va crea un mediu amar, ostil paduchilor.