Hipotensiunea este mai putin periculoasa, dar la fel de neplacuta ca si hipertensiunea. In special femeile tinere si persoanele in varsta sufera frecvent de hipotensiune. Spre deosebire de hipertensiune, de cele mai multe ori, hipotensiunea nu este patologica si, in masura in care este asimptomatica, nici nu trebuie tratata. Vasele de sange ale persoanelor hipotensive sunt protejate, hipotensivii fiind astfel mai putin susceptibili la afectiunile cardiovasculare.
Ce reprezinta hipotensiunea?
La o tensiune arteriala cu valori constant scazute, de sub 100/60 mmHg la femei si 110/60 mmHg la barbati, putem vorbi de existenta unei hipotensiuni.
O tensiune arteriala scazuta apare atunci cand inima nu pompeaza sangele cu suficienta forta in sistemul circulator, sau atunci cand arterele nu prezinta un tonus suficient.
Tinerii in perioada de pubertate sau barbatii inalti si slabi sufera deseori de hipotensiune. Intr-un scurt interval de timp, din cauza efortului fizic sau al epuizarii, tensiunea poate cobora la niveluri scazute. Dar si pierderea de sange sau de fluide din corp, cum ar fi in cazul vomei, al diareei pternice sau al sederii prelungite in pat, ori existenta unor boli infectioase sau neurologice pot produce o scadere drastica a tensiunii. In afara de aceste situatii, hipotonia poate surveni ca efect secundar al consumului de medicamente, de genul mijloacelor de scadere a tensiunii, antidepresivelor sau celor folosite pentru ameliorarea tranzitului urinar.
Cum recunoastem hipotensiunea?
Cel mai usor recunoastem hipotensiunea la ridicarea brusca in picioare, dupa ce am stat mai mult timp asezati. Vasele de sange nu se tonifica suficient de repede, tensiunea scade si nu permite o vascularizare suficienta a creierului.
Consecintele sunt urmatoarele: ameteala, “negru in fata ochilor”, mergand pana la pierderea cunostintei. Alte simptome, ce apar in mod frecvent in cazul unei hipotensiuni, sunt lipsa de energie si apatia.
[ad#articol]
Hipotensivii sunt deseori palizi, au mainile si picioarele reci, deoarece alimentarea cu sange a extremitatilor este anevoioasa.
Un mod de viata sanatos
Daca va vine ameteala cand va sculati din pat, trebuie sa va ridicati mai intai in sezut, cu picioarele incrucisate, sau sa va incordati picioarele pentru a repune sangele in circulatie. Practicarea permanenta a unor sporturi ca inotul, voleiul dar si mersul pe bicicleta sau vaslitul stabilizeaza tensiunea pe termen lung.
Puteti sa folositi sarea cu mai multa generozitate. Sarea mareste volumul sangelui si, implicit, creste tensiunea. Consumati multe lichide, in special ceaiuri de plante si apa minerala. Evitati cafeaua, deoarece aceasta stimuleaza circulatie pe termen scurt, dar pe termen lung inhiba tonusul vascular.
Terapii alternative
In majoritatea cazurilor, hipotensiunea se regularizeaza prin aplicarea unor masuri simple, cum ar fi miscarea si dusurile alternative calde-reci. Daca acestea nu sunt suficiente, avem la dispozitie o multitudine de mijloace terapeutice pentru stabilizarea circulatiei.
Camforul in combinatie cu paducelul (Crataegus) stabilizeaza tensiunea.
Combinatiile de preparate, dintre cele mai potrivite,se gasesc la farmaciile naturiste. Administrarea de substante amare ( de ex: gentiana, chininasau tintaura) determina o tonificare generala si, prin aceasta, o stabilizare a circulatiei. De la farmacie se pot cumpara tincturi din substante amare, care se administreaza diluate cu apa. La inceput vi se vor parea rele la gust, dar cu timpul va veti obisnui cu gustul amar!
In plus, veti observa ca tinctura ajuta digestia. Se recomanda prudenta daca suferiti de arsuri acide. In acest caz, preparatele amare vor conduce la acutizarea simptomelor, deoarece stimuleaza productia de acid gastric.
Mai ales la persoanele in varsta, tensiunea scade in timpul noptii, ceea ce poate determina un somn nelinistit.
Rozmarinul si-a dovedit utilitatea in aceasta situatie. Serviti la masa de pranz si la cina cate un paharel (2cl) cu vin sau ceai de rozmarin.
Circulatia este stimulata si prin administrarea de Ginseng, mai ales in starile de slabiciune.
Dusurile alternative calde-reci, baile reci pentru brate si masajul cu peria va repun in forma dimineata. Ele maresc tonusul vascular si mentin stabilitatea circulatiei. Cufundarea intregului corp in extract de rozmarin stimuleaza, de asemenea, circulatia. De asemenea vizitele la sauna pot fi utile, dar este posibil ca anumiti hipotonici sa nu le tolereze bine.