Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN ce este transmis in principal prin sange in timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectate, in timpul consultatilor la stomatolog si uneori prin contact sexual neprotejat.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre trei milioane si patru milioane de persoane sunt infectate cu hepatita C in fiecare an pe tot globul pamantesc. Exista 6 tipuri de genotipuri ale virusului hepatic C identificati pana in prezent, cel mai frecvent fiind genotipul 1.
Tarile in care virusul hepatitei C este cel mai prezent sunt Egipt, cu o rata de prevalenta de 22%, Pakistan (4%) si China (3,2%), potrivit OMS. Majoritatea persoanelor infectate cu hepatita C nu pot sa se vindece in mod spontan, spre deosebire de hepatita A si B, intrucat, atunci cand virusul este atacat de sistemul imunitar, el sufera mutatii care devin mai rezistente.
[ad#articol]
Acest nou test permite reducerea perioadei de “depistare in doua etape, care dureaza mai multe zile, la o procedura unică, ce dureaza mai putin de o ora (…) si cu un pret ce reprezinta doar o mica parte din costul de functionare al instrumentelor de diagnosticare folosite in mod obisnuit in depistarea virusului hepatic C“, au anunţat reprezentanţii universitatii americane din Cairo.
Este vorba de un test chimic lichid, care detecteaza hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipa coordonata de medicul Hassan Azzazy.
Detectarea virusului de hepatita C in primele sase luni permite o rata de vindecare de 90%”, a subliniat cercetătorul egiptean, care regreta faptul ca in tara lui autoritatile fac prea putin pentru a lupta contra acestei maladii.
“Sanatatea inainte de toate”