Hemoroizii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Hemoroizii

 

 

Hemoroizii sunt acele vene umflate din interiorul rectului si din jurul anusului. Sunt mai frecventi in timpul sarcinii si dupa nastere. Printre factorii de risc se numara greutate excesiva si dieta saraca in fibre.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt umflaturi rotunde, asemanatoare varicelor, situate in corpul cavernos al zonei anale, care, sustinute de contractarea muschilor, cauzeaza obturarea anusului. La inflamarea corpului cavernos se ajunge prin presiunea ridicata asupra vaselor sanguine, ca deexemplu presiuni provocate de miscarile intestinelor (constipatia), activitati sedentare, supraponderabilitatea si sarcina. Chiar mai mult, hemoroizii, exact ca venele varicoase, sunt favorizati de o slabiciune a tesutului conjunctiv, de obicei innascuta. Dar si dezechilibrele ficatului pot fi cauza aparitiei hemoroizilor.

Hemoroizii sunt o problema comuna, care afecteaza pana la jumatate din populatie, intr-un moment sau altul al vietii. Umflaturile din jurul anusului se numesc hemoroizi externi, iar cele din interiorul rectului, hemoroizi interni. Hemoroizii interni care ies in afara anusului se numesc hemoroizi protuberanti si pot fi deosebit de durerosi.

Cum recunoastem hemoroizii?

Medicul diagnosticheaza hemoroizii printr-un examen al zonei anale. Daca apar sangerari, el va exclude mai intai existenta unei tumori a colonului, cu ajutorul examinarii acestuia (rectoscopie). Din punct de vedere medical, hemoroizii sunt impartiti in 4 stadii, in functie de gravitate:

  • Stadiul 1 ; in acest stadiu, pacientul este aproape lipsit de probleme. Prezenta hemoroizilor este data in vileag doar de o usoara mancarime in zona anala si de urme ocazionale de sange, deschis la culoare, in scaun. In acest stadiu, hemoroizii se pot retrage daca sunt luate masuri adecvate.
  • Stadiul 2: noduli umpluti cu sange apar la eliminarea scaunului, din cauza presiunii, dar se retrag singuri imediat dupa. Apar deja inflamatii, senzatii de arsura, supuratii si senzatii de caldura in zona anala.
  • Stadiul 3: In acest stadiu, formatiunile nodulare nu se mai retrag singure, putand fi totusi impinse inapoi cu mana. Acum apar si dureri puternice, iar umflatura si mancarimea devin foarte neplacute.
  • Stadiul 4: In stadiul final, nodulii aparuti blocheaza constant anusul si provoaca dureri extreme.

Care sunt simptomele?

Simptomele hemoroizilor apar de obicei in urma constipatiei. Acestea includ:

  • sange proaspat pe hartia igienica sau in toaleta dupa eliminarea scaunului;
  • disconfort crescut la defecare;
  • secretie anala de mucus, care uneori provoaca mancarimi;
  • inflamarea vizibila a anusului;
  • senzatia ca intestinul nu s-a golit complet.

Un hemoroid protuberant poate iesi in afara anusului dupa eliminarea unui scaun si se poate apoi retrage sau poate fi implins inapoi cu un deget. In unele cazuri, un cheag de sange (tromb) se poate forma in interiorul unui hemoroid protuberant, provocand dureri acute, precum si o umflatura vizibila si dureroasa de culoare albastruie, de marimea unei boabe de strugure.

[ad#articol]

Daca suferiti de sangerari ale anusului, consultati imediat medicul, mai ales daca aveti peste 40 de ani, deoarece ar putea fi vorba despre o boala mai grava, precum cancerul colorectal.

Ce se poate face?

Daca nu cauzeaza probleme, hemoroizii nu trebuie neaparat tratati. In general, medicul va recomanda o reducere a greutatii si o normalizare a digestiei. De asemenea, este importanta si o igiena anala atenta.

  • In primele stadii, alifiile si supozitoarele analgezice si antiinflamatoare reduc durerea.
  • Prin diferite interventii, tesutul hemoroidal poate fi distrus. Se foloseste fie o substanta necrozanta injectabila, fie hemoroizii sunt taiati sau distrusi cu ajutorul infrarosiilor.
  • Daca metodele mai usoare nu aduc nici o imbunatatire, poate fi neboie de o interventie chirurgicala asupra hemoroizilor.
  • Hemoroizii datorati sarcinii dispar de obicei la scurt timp dupa nastere.
  • Hemoroizii mici de obicei nu au nevoie de tratament.
  • Hemoroizii intestinali de dimensiuni mici pot fi tratati prin scleroterapie.
  • Ca alternativa, medicul poate aplica o bucata de leucoplast la baza hemoroidului care duce la micsorarea sau caderea acestuia.

Sanatatea inainte de toate!

Hemoroizii sunt favorizati de lipsa de miscare! Daca aveti o activitate sedentara, ar trebui sa folositi orice oportunitate de a va ridica si de a merge cativa pasi. Plimbarile mai lungi sau Nordic Walking sunt recomandate pentru timpul liber, astfel fiind masata musculatura rectului. Antrenati-va baza bazinului prin exercitii corespunzatoare, pe care ar trebui sa le executati de mai multe ori pe zi. Strangeti sfincterul ferm si numarati lent pana la 10, inainte de a va relaxa din nou. Repetati acest exercitiu de 20 sau de 30 de ori pe sedinta, Un efect perceptibil apare insa doar dupa un antrenament indelungat!

Remedii naturiste

Plantele care contin substante tenante au efect vasoconstrictor si amelioreaza mancarimile. Scoarta stejarului si floarea de hammelis au un continut ridicat de substante tenante si pot fi gasite pentru uz extern sub forma de alifii sau supozitoare, iar pentru uz intern sub forma de tincturi.

Este recomandata si o baie cu plante tenante sau antiinflamatoare: pentru acestea fierbeti, timp de 30 de minute, 100-300 g scoarta de stejar in 0,5 l apa, dupa care adaugati 50-100 g floare de musetel, ca antiinflamator. Dupa ce acest amestec a stat alte 30 de minute, se toarna in apa de baie, nu foarte fierbinte. Durata baii nu ar trebui sa depaseasca 10-15 minute. Ingerarea preparatelor din coada calului (Equisetum arvense), radacine din ghimpe (Ruscus aculeatus) si sulfina (Meliloti herba) intareste vasele de sange si amelioreaza arsurile si mancarimile.

Constipatia este cauza principala a hemoroizilor. Prin substante care baloneaza (cum ar fi inul si patlagina) scunul devine moale, asa incat mersul la toaleta devine mai usor. Dar ATENTIE! Aceste substante trebuie luate cu suficienta apa, in caz contrar apare constipatia, care ingreuneaza defecarea. Puteti preveni agravarea hemoroizilor prin intarirea fibrelor conjunctive. Sunt indicate plantele cu continut crescut de acid silicic, cum ar fi coada calului si ovazul.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.