Glaucomul acut este o urgenta medicala. In absenta unui tratament promt poate duce la lezarea ochiului, rezultatul fiind reducerea ireversibila a acuitatii oculare.
Lichidul care in mod obisnuit este secretat in jurul ochiului pentru a il mentine in forma si a hrani tesuturile dreneaza continuu.
Totusi , in glaucomul acut, sistemul de drenare se blocheaza, iar presiunea din interiorul ochiului creste rapid, provocand durere si iritatie.
Glaucomul acut este rar inainte de varsta de 40 de ani si mult mai frecvent dupa 60 de ani. Uneori afectiunea este ereditara.
Cauze glaucom
Fluidul din partea din fata a ochiului este produs in mod continuu de un tesut numit corp ciliar, aflat in spatele irisului. In mod normal, fluidul circula prin pupila si dreneaza prin retea ca o impletitura aflata in spatele unghiului de drenare, la marginea exterioara a irisului.
In glaucomul acut, irisul impinge inainte, inchide unghiul de drenare, asa incat fluidul este prin inauntrul ochiului. Presiunea din interiorul ochiului creste pe masura ce se secreta mai mult fluid si poate leza nervul optic, care transmite semnale nervoase creierului, ducand la slabirea vederii.
Care sunt riscurile?
- Un glob ocular mai mic decat normalul este o cauza comuna a hipermetropiei si sporeste riscul de aparitie a glaucomului acut.
- Afectiunea este mai des intalnita la persoanele in varsta deoarece cristalinul ochiului se ingroasa de-a lungul vietii si poate exercita presiune asupra irisului. Apoi se acumuleaza lichid in spatele irisului, care impinge inainte si blocheaza unghiul de drenare.
- Glaucomul acut apare si cand lumina slaba forteaza pupila sa se dilate. Irisul se ingroasa si unghiul de drenare se poate inchide.
- Glaucomul acut este uneori ereditar.
Care sunt simptomele?
Atacurile usoare de glaucom acut apar seara, cand sunteti obositi, iar printre simptome se enumera durerea oculara si aparitia halourilor colorate in jurul luminilor. Prin somn simptomele se atenueaza. Atacurile severe se declanseaza brusc si includ urmatoarele simptome:
- Deteriorare rapida a vederii.
- Durere oculara intensa.
- Ochi rosii si umezi.
- Sensibilitate la lumina puternica.
- Halouri in jurul luminilor.
- Greata si senzatie de voma.
Tratamentul glaucomului
Tonometria de aplanare, care masoara presinea din interiorul ochiului este folosita pentru depistarea glaucomului acut. Pentru remedierea problemei poate fi folosita tehnica numita iridotomia laser.
Iridotomia laser este tehnica folosita pentru tratarea glaucomului acut, in care presiunea oculara creste brusc din pricina blocarii canalului de drenaj. In primul rand, presiunea este redusa cu ahutorul picaturilor si a medicamentelor administrate pe cale orala. Se pun apoi picaturi anestezice in ochi si in fata ochiului se plaseaza o lentila de contact groasa pentru a focaliza o raza laser pe irisul protuberant. Laserul efectueaza o incizie mica la nivelul irisului, eliberand fluidul din spatele sau. Irisul se aplatizeaza, deschizand unghiul de drenaj si permitand eliberarea fluidului. Incizia ramane pe iris, fara leziuni.