Fumatul este cea mai comuna si vicioasa dintre toate tipurile de dependenta, mai rea decat dependenta de heroina si mult mai greu de vindecat – si cu toate acestea este legala!
Iata cateva pericole pe care le presupune fumatul:
In fumul de tigara exista 3000 de tipuri de substante chimice.
Aproximativ 5 procente il reprezinta monoxidul de carbon – acelasi gaz mortal care se gaseste in gazele de esapament. Aceleasi grudroane utilizate in asfaltarea drumurilor se gasesc si in fumul de tigara si pot cauza aparitia cancerului. Alte tipuri de substante chimice inhalate prin fumul de tigara sunt amoniacul, substanta care se gaseste si in explizibili, inalbitori si produse pentru curatarea toaletei; cianura si fenolii, substante chimice utilizate in diluanti.
Iata cateva dintre motivele pentru care oamenii fumeaza:
Nicotina reduce tensiunea musculara, facandu-i pe oameni sa se simta mai destinsi si sa incerce sa combata stresul, prin fumat.
Nicotina face ca inima sa bata mai repede, accelerand circulatia sanguina si astfel oamenii se simt gata de actiune.
Nicotina pare sa contribuie la cresterea puterii de concentrare si la indepartarea plictiselii si a oboselii.
Efectele fumatului asupra sanatatii
Cancer pulmonar : Fumatul cauzeaza cancer pulmonar, iar intervalul dintre momentul diagnosticarii acestuia pana la deces poate fi chiar mai mic de 6 luni.
Boli cardiace fatale:Nicotina face ca inima sa bata mai repede si provoaca cresterea tensiunii arteriale – ceea ce poate duce la un infarct.
Accident vascular cerebral: Fumatul determina ingrosarea sangelui, sporind astfel riscul aparitiei unor cheaguri. Un cheag format pe creier poate provoca leziuni cerebrale incurabile, paralizie si chiar decesul.
Cangrena: Sangele devine atat de vascos, incat va poate bloca arterele periferice, ducand astfel la cangrena si amputatie.
Emfizem pulmonar si brinsita: Blocare, ingustare sau leziuni ale cailor respisratorii si aparitia dispneei. Cancerul cavitatii bucale, al cailor respiratorii, al esofagului, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin si cancerul de san sunt mult mai frecvente in randul fumatorului.
Ulcere : Fumatul sporeste considerabil riscul aparitiei ulcerelor gastrice si duodenale.
De ce sa te lasi de fumat?
Fumatorii par mai batrani decat varsta lor reala, deoarece fumatul accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Riscul unei morti premature este dublu la fumatori decat la nefumatori. Bolile asociate fumatului provoaca moartea a peste 40% dintre fumatori inainte ca acestia sa ajunga la varsta de pensionare.
In medie, nefumatorii traiesc cu cel putin sase ani mai mult decat fumatorii.
Avantajele renuntarii la fumat
Beneficii imediate:
- Dupa 20 de minute, tensiunea arteriala si pulsul scad;
- Dupa 2 ore, caile respiratorii se relaxeaza, ceea ce contribuie la imbunatatirea respiratiei si a capacitatii pulmonare;
- Dupa 8 ore, nivelul de dioxid de carbon scade pana la valoarea normala si cel de oxigen revine la normal;
- Dupa 1 zi, riscul unui infarct scade;
- Dupa 2 zile, terminatiile nervoase lezate incep sa se regenereze, astfel incat simturile olfactiv si gustativ devin mai puternice;
- Dupa trecerea unui interval cuprins intre 1 -3 luni, circulatie sagvina se inbunatateste, iar functia pulmonara se amelioreaza in proportie de 30 %;
- Dupa 5 ani, riscul cancerului pulmonar se reduce la jumatate;
- Dupa 10 ani, rsicul cancerului pulmonar revine la limitele normale.
Produsele care va ajuta sa renuntati la fumat
Multi oameni se intreaba daca exista produse care ar putea ajuta la renuntarea la fumat si daca ar trebui sa le incerce. Majoritatea expertilor in studiul fumatului sunt de acord ca nu exista un substitut mai bun decat vointa si noi le dam dreptate. Puteti incerca totusi guma sau plasturii cu nicotina, hipnoza, acupunctura sau sa apelati la centrele medicale specializate in renuntarea la fumat.
20 de sfaturi pentru a va lasa de fumat
Nu incercati sa le puneti in practica pe toate simultan. Alegeti pentru inceput cel mult trei sau patru dintre ele, apoi mai adaugati cate unul sau dou in fiecare zi. Succes!
- Nu fumati niciodata in masina.
- Refuzati orice tigara care va este oferita.
- Nu fumati inainte de micul dejun.
- Cumparati-va un singur pachet de tigari o data.
- Cumparati–va doar un pachet mic de 10 tigari in locul unuia de 20.
- Cumparati-va de fiecare data o noua marca de tigari, nu doar cea preferata.
- Numarati pana la 10 inainte de a va aprinde o tigara.
- De fiecare data cand va luati o tigara, depozitati pachetul intr-o cu totul alta camera.
- Daca vi s-au terminat tigarile , nu acceptati niciodata una de la altcineva.
- Dupa fiecare inhalare lasati tigara jos.
- Nu fumati niciodata afara.
- Nu fumati niciodat in pat.
- Nu fumati la serviciu.
- Nu mai umblati cu bricheta sau chibrituri la dumneavoastra.
- Nu fumati mai mult de jumatate din tigara.
- Nu fumati decat dupa ce v-ati ridicat de la masa.
- Nu fumati in timp ce va relaxati cu un pahar de bautura.
- Fumati numai daca sunteti asezat intr-un scaun incomod.
- Prindeti un elastic in jurul pachetului de tigari ca sa va reaminteasca ca va lasati de fumat.
Fumatul si sarcina
Sfaturi generale
Mamele : Nu fumati in timpul sarcinii, astfel riscati sa vatamati fatul, sa aveti un avort spontan sau sa dati nastere unui copil subponderal, vulnerabil la infectii.
Tatii: Copiii ai caror tati fumeaza zilnic in jur de 20 de tigari sau mai mult prezinta risc mai mare de cancer decat cei ai caror tati sunt nefumatori. Fumatul dauneaza calitatii spermei, de aceea este indicat ca barbatii care isi doresc un copil sa renunte la fumat cu cel putin trei luni inainte de a concepe.