Poate ca ati auzit un banc mai vechi despre dinti, care suna cam asa:
“Un dentist se uita in gura pacientului si spune: Dintii dumneavoastra sunt in regula, dar gingiile trebuie scoase.”
Exista un sambure de adevar in gluma asta. Fara gingii sanatoase nu puteti avea nici dinti sanatosi.
Depunerea de placa bacteriana si infectiile ce afecteaza gingiile duc la slabirea dintilor, cauzeaza infectii, sensibilitate dentara, dureri, dificultati la mestecare si chiar pierderea dintilor.
Exista 2 metode prin care va puteti mentine sanatatea gingiilor:
- Prevenind acumularea de placa bacteriana, prin reducerea consumului de dulciuri in perioada copilariei si obisnuindu-l pe copil sa aiba grija de pastrarea unei bune igiene bucale.
- Pe masura ce inaintam in varsta ingrijirea danturii presupune mai mult decat simpla periere a dintilor.
In spatiile dintre dinti pot ramane resturi alimentare care fermenteaza, creand conditiile proliferarii unei flore bacteriene care ajunge sa distruga gingia.
Tocmai de aceea se recomanda perierea dintilor si curatarea interdentara dupa fiecare masa pentru a ne asigura ca nu ramane nimic in spatiile interdentare.
Majoritatea stomatologilor sunt de acord ca mai important este sa previi decat sa tratezi si din acest motiv recomanda folosirea folosirea unui dus bucal pentru a ajunge si a curata eficient spatiile interdentare.
Daca doriti o igiena orala riguroasa va recomandam sa va procurati un dus bucal. Stim, este un pas important de facut, insa o data achizitionat, nu veti mai avea nevoie de facut drumuri dese catre cabinetul de stomatologie , pentru a avea grija de igiena dumneavoastra bucala.
Ce este acela un dus bucal?
Este un dispozitiv ce poate fi folosit acasa, cu un rol important in igiena orala, care ajuta la indepartarea placii bacteriene si care previne aparitia tartrului, actionand pe baza unui jet de apa cu viteza foarte mare catre dinti si gingii, eliminand resturile de mancare din zonele inaccesibile periutei de dinti.
De asemenea stimuleaza circulatia sanguina la nivelul gingiilor, mentinandu-le sanatoase.
La un prim search pe internet, se pare ca, primul dus bucal a fost comercializat in Statele Unite ale Americii, in anul 1962, apoi comercializat in toata lumea sub acelasi principiu insa in diferite forme de prezentare: dusuri bucale fixe sau portabile, flexibile, cu apa sau solutii antiseptice.
Pentru o prima utilizare, aveti nevoie doar de un pic de atentie si ideea de acomodare ca pulverizati apa in gura. Este recomandat cand folositi un dus bucal, sa utilizati o treapta inferioara de pulverizare a apei pentru o prima acomodare cu dispozitivul, urmand apoi sa setati aparatul in functie de confortul dumneavoastra.
Folosit cu regularitate, impreuna cu alte produse de igiena orala, dusul bucal este recomandat atat in gingivite, lucrari dentare complexe, aparat ortodontic cat si in igiena orala zilnica, imbunatatind vizibil aspectul gingiilor.
Indicat ar fi sa incepi igiena orala zilnica cu periajul dentar, urmat apoi de spalarea spatiilor interdentare greu de ajuns cu dusul bucal si finalizata cu apa de gura.
La primele zile de folosire a dusului bucal pot aparea sangerari gingivale, insa nu trebuie sa va ingrijorati, deoarece acesta este un semn de acomodare a gingiilor cu dispozitivul in cauza, urmand ca apoi sangerarile sa inceteze.
Avantajele folosirii dusului bucal
- Dusul bucal ofera o igienizare bucala completa,indepartand placa bacteriana dintre dinti si gingii sau din zonele unde periuta de dinti nu ajunge.
- Dusul bucal scade riscurile unor infectii, in cazul unor lucrari dentare complexe, implanturi,coroane sau punti metalo-ceramice si pentru cei care au aparat ortodontic;
- Tine sub control inflamatia gingivala;
- Daca folosesti dusul bucal vei consulta mai rar un stomatolog pentru detartraje datorita faptului ca placa bacteriana se va depune mult mai greu.
- Reducerea sangerarii gingivale;
- Actioneaza bland si nu irita gingiile;
- Il putem lua cu noi in calatorii in cazul unui dus bucal portabil;
- Este eficient si foarte usor de folosit
Trebuie stiut ca dusul bucal nu este un moft. El ne ajuta sa mentinem sanatatea si stralucirea cavitatii bucale.