Durerea mamara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Durerea mamara

 

Durerea mamara, sau mastalgia este o durere sau discomfort la unul sau ambii sani. 60% dintre femei sufera de un discomfort al sanilor. Durerea mamara este de doua tipuri: ciclica, adica asociata cu ciclul menstrual si non-ciclica.

Durerea non-ciclica poate fi generata de muschii sau incheieturile care se afla in apropierea sanului, caz in care nu este vorba de o adevarata durere mamara.

Durerea mamara ciclica

Cea mai comuna durere mamara este asociata cu ciclul menstrual si este aproape intotdeauna corelata cu fluctuatiile prezente la nivel hormonal, cu care se confrunta toate femeile.

Cel mai probabil, durerea are legatura cu sensibilitatea tesutului sanilor la hormoni, durerea putand varia de la un san la altul, sau chiar la acelasi san. Multe femei au dureri mamare inainte de menstruatie, cand sanii lor devin sensibili. Anumite femei au dureri mamare si prezinta o sensibilitate crescuta a sanilor incepand din perioada ovulatiei, la mijlocul ciclului menstrual si pana la venirea menstruatiei, dupa aproximativ 2 sapatamani. Durerile mamare se pot agrava dupa nasterea primului copil.

Ce tratament exista?

  • Ulei de ciubotica cucului: acest remediu natural trebuie administrat in doza mare (3g zilnic) pentru a da rezultate. Tratamentul trebuie urmat o lunga perioada de timp, pentru ca efectele apar treptat; rezultatele vazandu-se dupa aproximativ 4 luni. Uleiul de ciubotica cucului are putine efecte secundare, in ciuda perioadei prelungite de adminsitrare si a dozei crescute si de aceea ar trebui sa fie primul pe lista tratamentelor recomandate.
  • Danazol : acest medicament stopeaza ovulatia si are o rata de succes de aproximativ 80%, ceea ce il plaseaza pe locul al doilea in topul medicamentelor recomandate. In ciuda succesului sau, nu este potrivit tuturor femeilor: in unele cazuri poate provoca efecte secundare, cum ar fi cresterea in greutate si dereglarea ciclului menstrual. Medicamentul se administreaza timp de 2 luni, in doze de 200 mg zilnic; daca da rezultate, doza va fi redusa treptat.
  • Tamoxifen: acest medicament poate fi prescris femeilor care au dureri mamare mari. In acest caz, doza normala este de 10 mg; poate provoca bufeuri, dar nu are mai multe efecte secundare decat in cazul administrarii unor doze mari. Medicamentul poate fi administrat constant fara intrerupere in a doua parte a ciclului menstrual.

Durerea mamara non-ciclica

Exista 2 tipuri de durere mamara non-ciclica: durere mamara reala, care provine de la san, dar nu are legatura cu ciclul menstrual si durerea care este resimtita in zona sanului, dar provine de fapt din alta parte. Aceasta din urma este provocata aproape intotdeauna de oase, muschi sau incheieturi si de aceea poarta numele de durere musculoscheletala. Doua treimi dintre durerile mamare non-ciclice sunt dureri de origine musculoscheletala. Rareori, asa-zisele “dureri mamare sunt provocate de plamani sau de litiaza biliara.

[ad#articol]

Adevarata durere non-ciclica

Anumite afectiuni benigne ale sanului pot fi confundate cu adevarata durere mamara. Arsurile sau junghiurile din jurul sau de sub mamelon pot fi datorate dilatarii ductale (ectazie ductala mamara) si tind sa apara constant, desi nu sunt periculoase. Ar putea fi cauzate si de mastita, afectiune care afecteaza femeile tinere, in special fumatoarele.

Pe sani apar uneori puncte deschise la culoare, in care se simt intepaturi si junghiuri. Cauza aparitiei lor este necunoscuta, dar nu sunt un motiv de panica. Durerea poate fi facuta sa dispara cu ajutorul unei injectii sau printr-un anestezic local amestecat cu prednison, pentru a reduce inflamarea. Sub punctele deschise la culoare se afla de obicei un chist; inlaturarea lichidului din chist duce la eliminarea durerii.

Durerea care nu este cauzata de glandele mamare

Durerea care provine din piept sau din sira spinarii poate fi resimtita in zona sanilor. Cea mai frecventa cauza este o forma de artrita, numita costocondrita, care afecteaza capetele coastelor acolo unde se unesc in capul pieptului; aceasta afectiune este numita sindromul lui Tietze.

Daca durerea se agraveaza cand inspirati sau cand apasati in capul pieptului sau pe coaste, este posibil sa fie vorba de costocondrita. Calmantele, cum ar fi paracetamolul, sau medicamentele anti-inflamatoare fara steroizi, de exemplu ibuprofenul, pot ameliora durerea.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.