Dismenoreea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Dismenoreea

Acesta este termenul medical folosit pentru menstruatia dureroasa. Aproximativ 75% dintre femei sufera de dismenoree la un moment dat in timpul vietii reproductive.

Dismenoreea este impartita de medici in 2 categorii:

  • Dismenoreea primara care tinde sa apara la 2 sau 3 ani dupa prima menstruatie, din momentul in care femeia incepe sa ovuleze. Nu exista o afectiune care sa produca dismenoree, iar aceasta problema scade in intensitate dupa varsta de 25 de ani. Doar o mica parte dintre femei sufera de dismenoree dupa prima nastere. Oricum, exista cazuri in care dismenoreea poate fi prezenta si dupa nastere, pana la 35 de ani.
  • Dismenoree secundara care este mai frecventa la maturitate si cauzeaza crampe stomacale cu 1 sau 2 saptamani inainte de inceperea menstruatiei. Este de obicei un simptom al altei afectiuni, cum ar fi endometrioza sau adeziunile.

Ambele tipuri de dismenoree pot fi insotite de sindromul premenstrual, in timpul careia femeia se simte balonata, iritata, depresiva – si care poate provoca multe alte schimbari care au de obicei loc in zilele premergatoare menstruatiei.

Simptome

  • Crampe abdominale violente care incep in prima zi a menstruatiei si pot dura pana la 3 zile;
  • Diaree;
  • Urinare frecventa;
  • Transpiratii;
  • Dureri pelvine care radiaza catre coapse si pe spate;
  • Distensie abdominala;
  • Dureri de spate;
  • Greata si varsaturi.

Cauze?

Cercetarile au aratat ca femeile care sufera de dismenoree primara produc cantitati mari de prostaglandite in timpul menstruatiei, sau sunt extrem de sensibile la acest hormon.

Prostaglandita este unul dintre hormonii produsi in timpul travaliului, fiind responsabil de producerea contractiilor uterine. De aceea, dismenoreea poate fi vazuta ca un mini-travaliu, deoarece prostaglandita produce contractii ale muschilor uterini, cauzand dureri similare cu cele ale nasterii. Durerile pot fi cauzate si de o cantitate mica de sange menstrual care trece prin tuburile falopiene si astfel provoaca iritatii.

Ce tratament exista?

Multi medici sustin ca durerea menstruala este psihosomatica, dar nu este adevarat. Nu ezitati sa consultati medicul in loc sa sperati ca durerea va trece pe masura ce inaintati in varsta sau atunci cand veti avea copii. Nici o femeie nu merita sa sufere de dismenoree.

De multe ori, medicii prescriu pilule contraceptive pentru a diminua dismenoreea, deoarece acestea inhiba ovulatia, modifica balanta hormonala si reduc grosimea mucoasei uterine, fiind un tratament foarte eficient. De asemenea, dispozitivele intrauterine cu progesteron ajuta la vindecarea dismenoreei.

Daca incepeti sa aveti dureri menstruale brusc, dupa mai multi ani in care nu ati avut de suferit, consultati un medic, acesta va va examina si va va recomanda tratamentul adecvat.

[ad#articol]

Ce pot face?

  • Majoritatea femeilor au propriile metode de a scapa de dureri, sticlele cu apa calda fiind “tratamentul” utilizat cel mai frecvent de ele, apoi baile fierbinti si odihna va pot ajuta.
  • As vrea sa incurajez femeile sa foloseasca ceaiuri de plante care inlatura durerile spasmodice, cum ar fi menta si musetelul. Un alt remediu raspandit este infuzia de ghimbir: la o lingurita de radacina proaspat rasa adaugati o cana de apa fierbinte, lasati la infuzat 10 minute si beti cand simtiti nevoia.
  • Relaxarea si tehnicile speciale de yoga va pot ajuta sa invingeti durerea.

Masajul abdomenului inferior, spatelui si picioarelor inlatura durerile menstruale. Va puteti masa singura abdomenul inferior:

1. Stati pe podea sau pe pat cu genunchii indoiti.

2. Puneti mana dreapta pe partea dreapta a abdomenului inferior si mana stanga deasupra.

3. Apasati cu degetele ambelor maini si faceti miscari circulare.

4. Miscati-va treptat spre talie, sub coaste si inapoi pe abdomenul inferior, pana acolo unde incepe parul pubian.

Disconfortul poate fi redus de o baie in apa fierbinte, in care se adauga 3 picaturi de esenta de ulei de musetel si lemn dulce, amestecate cu 10 ml de ulei organic sau lotiune (disponibile la magazinele cu alimente ecologice sau in farmaciile naturiste).

Stiu ca exercitiile sunt ultimul lucru la care va puteti gandi in momentele acelea, insa daca puteti suporta sa le faceti, ele vor reduce congestia pelvisului si crampele menstruale. Este indicat sa faceti plimbari dese, iar apoi sa faceti o baie cat de fierbinte suportati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.