Dermatita de contact

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Dermatita de contact

 

Dermatita de contact este termenul folosit pentru a descrie o afectiune cutanata inflamatorie care produce mancarime, aparuta in urma contactului pielii cu anumite substante chimice, numite alergene.

Dermatita de contact poate aparea daca o substanta iritanta este atinsa in mod direct sau uneori,daca exista contact cu particulele acestei substante, care plutesc in aer. Daca orice contact ulterior cu aceasta substanta este evitat, dermatita ar trebui sa dispara.

Exista 2 tipuri de dermatite de contact:

1.Dermatita de contact iritanta;

2. Dermatita de contact alergica.

Dermatita de contact iritanta

Este o afectiune foarte frecventa a pielii care afecteaza multe persoane intr-un anumit stadiu al vietii lor. Este cauzata de contactul cu substante care distrug straturile superioare ale pielii si afecteaza in mod obisnuit mainile. Una dintre cele mai frecvente situatii care da nastere dermatitei de contact iritante este contactul repetat cu substante usor iritante, cum ar fi apa si detergentii (sapunurile lichide, sapunurile normale, etc.). Alte substante iritante includ solventii, de exemplu benzina, substantele chimice pentru curatare, uleiurile si fluidele pentru racirea metalelor utilizate in industrie. Imbolnavirea pielii se manifesta la inceput sub forma unor crapaturi, dureri si roseata, iar daca este lasata netratata, conduce la o dermatita de care e tot mai greu sa scapi.

Odata deteriorata, pielea nu mai constituie o bariera impotriva lumii exterioare si poate fi usor iritata pe viitor. Acest lucru creeaza un cerc vicios care poate fi dificil de rupt.

Dermatita de contact alergica

Aceasta dermatita este mai putin frecventa decat dermatita iritanta, ea fiind rezultatul unei predispozitii genetice. Apare din cauza faptului ca sistemul imunitar al organismului reactioneaza la o anumita substanta sau “alergen”, facand pielea sa fie hipersensibila. Tendinta de raspuns alergic, sau “atopie”, este genetica, iar dumnoeavoastra si rudele dumneavoastra pot suferi de alte afectiunii atopice, cum ar fi eczema, astmul, febra fanului si migrena. Oamenii nu se nasc cu acest tip de alergie, ci il dezvolta pe parcurs, de obicei la varsta adulta.

De  obicei dermatita de contact alergica afecteaza numai o mica parte din persoanele care vin in contact cu alergenul. Nu se stie ce produce dezvoltarea unei alergii la un moment anume, iar motivul pentru care o persoana este afectata in timp ce altele nu, de asemnea, neclar.

Cauza cea mai des intalnita a dermatitei de contact alergice la femei este nichelul, care se gaseste in bijuteriile din metal. Aproximativ 10 % dintre femei au acest tip de alergie, care, de obicei este provocata de purtarea cerceilor foarte ieftini, care contin nichel si se manifesta sub forma unor vezicule rosii, dureroase si care provoaca mancarime la nivelul lobilor urechii. Alte lucruri care cauzeaza dermatita de contact alergica pot fi parfumurile, cauciucul, aditivii, aditivii alimentari si cei cosmetici, precum si conservantii din creme si produsele cosmetice.

Alergiile pot aparea de asemenea din cauza cremelor si alifiilor medicinale si a cremelor de protectie solara.

De fapt, o persoana poate suferi de mai multe tipuri de dermatita in acelasi timp. De exemplu, cineva care sufera de eczema atopica (sa zicema eczema constitutionala) si are profesia de coafeza, poate contracta o iritatie a pielii din cauza samponarii frecvente ( adica, dermatita de contact)

Dermatita ocupationala

In unele cazuri, dermatita unei persoane este cauzata in primul rand, de substantele la care este expusa la serviciu. Acestea pot fi substante iritante saua lergeni, in functie de meserie. Daca meseria implica expunerea la substante care pot provoca alergii, ar trebui efectuate teste cutanate.

[ad#articol]

Prevenirea dermatitei

  • Reduceti la minimum contactul cu toate substantele iritante, la serviciu si acasa.
  • Evitati contactul dintre piele si substantele la care sunteti alergic.
  • Luati masuri generale pentru a va mentine pielea puternica si sanatoasa.

Tratament dermatita

Tratati dermatita prin aplicarea frecventa de substante hidratante si prin folosirea regulata a cremelor si alifiilor cu steroizi, 1 data sau de 2 ori pe zi. Daca, pe deasupra, dermatita este infectata, un tratament cu creme cu antibiotic poate fi necesar.

Ingrijirea generala a mainilor

Mainile sunt cele mai frecvent afectate de dermatite. Pentru ca sunt atat de importante pentru indeplinirea sarcinilor zilnice, afectiunile pielii, in acest caz, pot fi extrem de suparatoare. Masurile eficiente de protectie a pielii pot ajuta la prevenirea acestor boli, constituind, totodata, un element esential al tratamentului dermatitei mainilor.

  • Evitati contactul frecvent cu apa si folositi manusi de protectie atunci cand este posibil.
  • Folositi manusi si creme protectoare, daca va sunt la dispozitie la locul de munca.
  • Evitati contactul direct cu alte substante irtitante, cum ar fi sucurile de fructe si legume, detergentii si substantele de curatare.
  • In loc sa va spalati pe maini cu sapun folositi o substanta delicata de clatire a mainilor in apa calduta si uscati-va mainile complet dupa aceea pentru a evita craparea pileii. Folositi hidratanti in abudenta si reaplicati-i frecvent ( de exemplu in timpul pauzelor de ceai sau de cafea, in timp ce va uitati la televizor si seara, inainte de a merge la culcare).
  • Poate fi nevoie de cateva luni pentru ca pielea sa isi revina complet dintr-un episod de dermatita, deci chiar si atunci cand apare aparent normala este vulnerabila. Ca sfaturi medicale luati in calcul timpul necesar ingrijirii pielii dumneavoastra- caci ea trebuie sa dureze o viata!.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.