Potrivit unui studiu realizat in Thailanda, persoanele care consuma cu regularitate condimentul curry, prezinta probabilitati mult mai scazute de imbolnaviri de diabet.
Studiul, publicat in revista Diabetes Care, care s-a desfasurat pe o perioada de noua luni de zile, timp in care 240 de voluntari adulti prediabetici, au consumat zilnic o anumita cantitate de curcumina.
Curcumina, este o substanta prezenta in turmenic, unul dintre ingredientele condimentului curry. Este bine cunoscuta ca fiind una dintre substantele cele mai bune antiinflamatorii si antioxidante, ea poate preveni boli precum cancerul.
In timpul acestui studiu, in randul celor 119 voluntari care au luat zilnic cate sase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a inregistrat niciun caz de diabet de tipul II, comparativ cu grupul de 116 persoane carora li s-au administrat capsule placebo, in care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.
“Datorita beneficiilor lui si faptului ca nu are efecte secundare, propunem ca extractul de curcumina sa fie folosit in terapiile de interventie in randul populatiei prediabetice”, a spus autorul principal al acestui studiu, Somlak Chuengsamarn, de la Universitatea Srinakharinwirot din Nakomnayok, Thailanda.
Suplimentele cu curcumina imbunatatesc modul de functionare a beta-celulelor – aflate in pancreas si care produc insulina, hormonul responsabil cu reglarea glicemiei. Cercetătorii cred ca efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie la protectia beta-celulelor.
Este cunoscut deja faptul ca schimbarea stilului de viata, prin practicarea sportului si reducerea numarului de calorii zilnic, poate preveni sau intarzia instalarea diabetului de tipul II la persoanele prediabetice.